Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601605531
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τον ελληνικό Τύπο απασχόλησαν πρόσφατα ζητήματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η ανανέωση της διμερούς συμφωνίας για το λεγόμενο "καθεστώς ετεροδικίας" των Αμερικανών στρατιωτών στην Ελλάδα προβλήθηκε από ορισμένες εφημερίδες με όρους που παραπέμπουν ευθέως στο φορτισμένο κλίμα της δεκαετίας του ΄50. Επίσης, το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η ελληνική πολιτεία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες -σε βάρος, προφανώς, των οικονομικών της προτεραιοτήτων- ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους του ΝΑΤΟ αποτελεί τη νεότερη εκδοχή μιας υπόθεσης τόσο παλιάς όσο και η συμμετοχή της χώρας στη συμμαχία. Το ίδιο και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των συμμάχων στο κόστος που συνεπάγεται η προμήθεια ακριβών -αμερικανικών, κατά το πλείστον- οπλικών συστημάτων. Αν προσθέσει κανείς το Κυπριακό, τις σχέσεις με τους γείτονες και την Ευρώπη, το φαινόμενο του αντιαμερικανισμού και το υποτιθέμενο ειδικό βάρος του "ξένου παράγοντα" στις πολιτικές εξελίξεις, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μοιάζουν, ίσως, με έργο που έχουμε ξαναδεί.
Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα; Πρόκειται, άραγε, για πελατειακή σχέση ανάμεσα σε έναν ισχυρό "προστάτη" που ζητά υπακοή και μια ευάλωτη χώρα που χρειάζεται ασφάλεια για να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης; Οι ομοιότητες που παρουσιάζει η επικαιρότητα με την ιστορία που εκτυλίσσεται στις σελίδες ενός νέου βιβλίου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι προϊόν συνειρμών, για όσους διαθέτουν κάποια ιστορική μνήμη.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.
Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C.
Έργα του:
"Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997)
"Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα