Ασπίς Ηρακλέους
zoom in
10.20€ -10% 9.18€

Πώς μπορεί ο σύγχρονος αναγνώστης να προσεγγίσει με ευκολία και να ευχαριστηθεί ένα επικό ποίημα, που δημιουργήθηκε πριν περίπου 2750 χρόνια; Το αρχαίο κείμενο είναι απλησίαστο για τους μη ειδικούς, ενώ και οι, κατά λέξη, πεζές μεταφράσεις που κυκλοφορούν είναι πολύ αποστεωμένες, χωρίς ρυθμό και μέτρο, χωρίς το ξάφνιασμα της ποίησης. Αυτό ξεπερνά η συγκεκριμένη ποιητική απόδοση, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, το πιο νεοελληνικό ποιητικό μέτρο.

Η Ασπίς Ηρακλέους, είναι ένα από τα κατορθώματα του αρχαίου ήρωα Ηρακλή, ο οποίος σκοτώνει σε μονομαχία το ληστή Κύκνο. Ο Ησίοδος, βρίσκει την ευκαιρία στην περιγραφή της ασπίδας του Ηρακλή να εικονογραφήσει θαυμάσιες σκηνές από τη ζωή των Ελλήνων της Αρχαϊκής εποχής, που ορισμένες παρέμειναν αναλλοίωτες ως σήμερα.

Γοητευτικό ποιητικό ανάγνωσμα, για μικρούς και μεγάλους το έργο.

Ησίοδος

Ησίοδος (Συγγραφέας)

Αρχαίος Έλληνας ποιητής του διδακτικού έπους (750-700 π.Χ.). Γιος του Δία και της Πυκιμήδης, γεννήθηκε στην Αιολική Κύμη. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και γι΄ αυτό ξενιτεύτηκαν στη Βοιωτία, όπου καλλιεργούσαν ένα μικρό αγρόκτημα στις πλαγιές του Ελικώνα, στο χωριό Άσκρα, κοντά στις Θεσπιές. Η οικονομική τους όμως κατάσταση δε βελτιώθηκε σημαντικά, γιατί και εδώ ο τόπος ήταν φτωχός και επιπλέον είχε βαρύ κλίμα. Κατά την παράδοση στο μικρό Ησίοδο που έβοσκε τα πρόβατά του στον Ελικώνα, παρουσιάστηκαν οι εννέα Μούσες και του έδωσαν το χάρισμα να τραγουδά με γλυκιά φωνή τα περασμένα και τα μελλοντικά. Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο αδερφός του Πέρσης δωροδόκησε τους δικαστές κατά τη διανομή της πατρικής περιουσίας και πήρε μεγαλύτερο μερίδιο από τον Ησίοδο. Επειδή όμως ήταν οκνηρός και κακός, αφού κατέφαγε την περιουσία του, απείλησε με νέες δίκες να αρπάξει και το μερίδιο του αδερφού του. Με αφορμή τα περιστατικά αυτά ο Ησίοδος έγραψε το ποίημα "Έργα και Ημέραι", όπου μετά την επίκληση των Μουσών ο ποιητής απευθύνει το λόγο προς τον Πέρση, τον οποίο προσπαθεί να αποτρέψει από τη δικομανία και να τον κατευθύνει προς την εργασία, γιατί η εργασία και το κέρδος που προέρχεται από αυτήν ωφελεί, ενώ χωρίς ιδρώτα κανένα αγαθό δε δίνουν οι θεοί στον άνθρωπο και καταλήγει με το περίφημο γνωμικό: "Έργον δ΄ ουδέν όνειδος, αεργίη δε τ΄ όνειδος". Όσο για τον ποιητικό αγώνα μεταξύ του Ησίοδου και Ομήρου, στον οποίο νίκησε ο πρώτος, φαίνεται χωρίς αμφιβολία ότι είναι δημιούργημα φανταστικό, που γεννήθηκε στο σχολικό περιβάλλον του 5ου αι. π.Χ., όπου διεξάγονταν συζητήσεις για την αξία του διδακτικού και του ηρωικού έπους, που πρώτος ξεκίνησε ο Αριστοφάνης στην "Ειρήνη". Διότι ο Ησίοδος ήταν οπωσδήποτε μεταγενέστερος του Ομήρου. Από τα πολλά ποιήματα του Ησίοδου σώζονται τα εξής: α) "Έργα και Ημέραι". Οι στίχοι 1-764 αποτελούν τα "Έργα", που ονομάστηκαν έτσι, γιατί ο ποιητής συμβουλεύει μέσα σ΄ αυτό για την εργασία, η οποία αποτελεί το μοναδικό δρόμο για την ευδαιμονία του ανθρώπου. Οι υπόλοιποι στίχοι (765-828) ασχολούνται με τις ευνοϊκές και αποφράδες ημέρες, στις οποίες οφείλεται το δεύτερο μέρος του τίτλου "Ημέραι" και θεωρούνται μεταγενέστερη προσθήκη. β) "Θεογονία" (1022 στίχοι). Σ΄ αυτό ο ποιητής προσπαθεί να καταγράψει σ΄ ένα σύστημα με συνέχεια και ευρυθμία τους διάφορους ελληνικούς μύθους που αναφέρονταν στη γένεση, στα αξιώματα και γενικά στην ιστορία των ελληνικών θεών. γ) "Ασπίς Ηρακλέους" (480 στίχοι). δ) "Ηοίαι" (54 στίχοι).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Λάλος

Παύλος Λάλος (Μεταφραστής)

Ο Παύλος Λάλος γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας, το 1952 και εργάστηκε στο Ραδιόφωνο ΕΡΑ της ΕΡΤ ως δημοσιογράφος, τώρα σε σύνταξη. Έχει τελειώσει τη Σχολή Αγρ.Τοπογράφων Μηχ/κών του ΑΠΘ και παρακολούθησε κύκλους σπουδών "Ελληνικός Πολιτισμός" στο Ε.Α.Πανεπιστήμιο. Γράφει ποίηση, θέατρο, διηγήματα, μελέτες. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον λαϊκό πολιτισμό (με εκπομπές, καταγραφές τραγουδιών, μελέτες, εισηγήσεις σε Συνέδρια, δημοσιεύματα) και τη μελέτη της λογοτεχνίας. Εκδίδει από το 1990 το πολιτιστικό περιοδικό ΑΝΤΙδωρο, τώρα ως Αντι.δωρο Περραιβίας, που διανέμεται δωρεάν. Στη μελέτη του παραδοσιακού τραγουδιού έχει ηχογραφήσει- κυκλοφορήσει (με τον Ήχο Γηγενή) 3 ψηφιακούς δίσκους με σπάνια τραγούδια της περιοχής Ελασσόνας (΄Αρετούλα΄), Ραψάνης (΄Ραψανιώτικα΄) και Τυρνάβου (΄Στου Τυρνάβου το Χαμάμ΄). Έργα του: -"Αυθαίρετα", ποίηση, Θεσ/νίκη 1981, ιδιωτική έκδοση. -"Αντίρροπα", ποίηση, Λάρισα 1988, ιδιωτική έκδοση. -"Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ" θεατρική διασκευή, έκδοση Εκδοτική Ομάδα Θεσ/νίκη, 2000. -"Ανθολογία Λαρισαϊκής Ποίησης", επιμέλεια, Λάρισα 1999, ιδιωτική έκδοση. -"Αμφίστομα", ποίηση, έκδ. Μικρές Εκδόσεις της ΕΛΟΣΥΛ, Λάρισα 2004. -"Άπαντα Δημήτρης (Τάκης) Γαύρος 1955-1995, επιμέλεια Π. Λάλος, 2005. -"Ασπίς Ηρακλέους" (Ησιόδου), ποιητική απόδοση Π. Λάλος, Ίαμβος, Αθήνα 2009. - "4η Ανθολογία Κρανιώτικης ποίησης" Μνήμη Θεόδ. Θώμου (1956-2006), επιμέλεια Π. Λάλος, Λάρισα 2016.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
96
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.162 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση