Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602930632
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η προσπάθειά μας για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι η διδασκαλία του συντακτικού στο Γυμνάσιο δε γίνεται κατά τρόπο συστηματικό. Συνήθως, στην ώρα που προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα, διδάσκεται κάποιο συντατκικό φαινόμενο και μετά δίνονται μερικές προτάσεις στα παιδιά, για να κάνουν τη συντακτική αναγνώριση. Αυτό, όμως, είναι ένα μόνο στάδιο για την εξάσκηση του παιδιού πάνω στα γλωσσικά φαινόμενα. Αυτό που λείπει είναι οι δημιουργικές ασκήσεις, δηλ. φαινόμενα συντακτικά που θα προκύψουν από τον καινούριο ρόλο που θα πάρουν οι όροι των προτάσεων, αν τους αλλάξουμε θέση, ή και οι ίδιες οι προτάσεις, αν θελήσουμε να αλλάξουμε το νόημα μιας περιόδου. [. . .]
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Σπύρος Γ. Καντάς γεννήθηκε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας. Στη γενέτειρά του έμαθε τα πρώτα του γράμματα και το 1971 αποφοίτησε από το (εξατάξιο) γυμνάσιο Λευκίμμης. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1977 εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής στο λύκειο ή το γυμνάσιο Λευκίμμης. Ασχολείται συστηματικά με θέματα ιστορίας της εκπαίδευσης. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος ιστορίας του Ιονίου πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Μπασλής γεννήθηκε στην Κρανιά Ολύμπου. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης όντας όλα τα χρόνια των σπουδών του υπότροφος του ΙΚΥ. Από το 1969 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Κολλέγιο Αθηνών προσφέροντας τις υπηρεσίες του και από τις θέσεις του Υποδιευθυντή Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και του Διευθυντή Γυμνασίου. Από το 2004 είναι Ακαδημαϊκός Διευθυντής των σχολείων της "Νέας Γενιάς Ζηρίδη".
Το 1974-6 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, απʼ όπου πήρε το Diplomain Εducational Studies από το Πανεπιστήμιο του Leicester και το Masterof Education από το Πανεπιστήμιο του Bath. Το 1985 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνιογλωσσολογία. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούσαν το Managementin Education στο Cambridge - Αγγλία 1977, Lesley College - USA 1988, Ρώμη 1990. Το 1992 διεξήγαγε ως υπότροφος ερευνητική εργασία στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης με θέμα "Linguisticdiversityandeducation", ενώ το 1998 στο Πανεπιστήμιο PrincetonUSA με θέμα "TheacquisitionofGreeklanguage".
Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πάνω από 70 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1970 βραβεύτηκε από τη Ακαδημία Αθηνών για τη λαογραφική του συλλογή "Λαογραφικά Κρανιάς Ολύμπου". Το 1990-3 ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ομάδα εργασίας της ΕΟΚ για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος "Αγωγής Υγείας" στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το 1990-5 και 2001-2 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κοινωνιογλωσσολογία και Διδακτική της γλώσσας. Το 1992-2002 δίδαξε στα ΠΕΚ Αθηνών και Πειραιά, ενώ από το 1997 διδάσκει Κοινωνιογλωσσολογία στο πρόγραμμα "εξομοίωσης" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1997-8 υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη σύνταξη του Προγράμματος Σπουδών της νεοελληνικής γλώσσας στο Δημοτικό. Είναι μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης των βιβλίων Νεοελληνική γλώσσα της Α΄ Γυμνασίου και Νεοελληνική γραμματική του Γυμνασίου.
Είναι Γραμματέας του Ιδρύματος Υποτροφιών "Μαρία Π. Λαιμού", μέλος της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Aπόψεις και των εκδόσεών του. Επίσης είναι Διευθυντής του περιοδικού Γλώσσα που εκδίδει η Νέα Παιδεία. Υπήρξε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής που διοργάνωσε από το 1987 στο Κολλέγιο Αθηνών έντεκα συνέδρια εκπαιδευτικού προβληματισμού.
Σχεδίασε και συνέγραψε μαζί με άλλους τρία εγχειρίδια διδασκαλίας της αττικής διαλέκτου, που χρησιμοποιούνται στα Γυμνάσια του Κολλεγίου Αθηνών και της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.
Δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά, ελληνικά και ξένα, πάνω από 80 μελέτες και ερευνητικές εργασίες, που αφορούν τη γλώσσα και τη διδακτική της. Συνέγραψε επίσης βοηθήματα για τη διδασκαλία τόσο της αρχαίας όσο και της νέας ελληνικής.
Σημαντικότερα από τα βιβλία του είναι:
- "Κρανιά Ολύμπου, Ιστορία - Λαογραφία", 1990
- "Κοινωνική - γλωσσική διαφοροποίηση και σχολική επίδοση", 1988, εκδ. Νέας Παιδείας
- "Κοινωνιογλωσσολογία", 2000, εκδ. Γρηγόρη
- "Νεοελληνική μετρική", 2002, εκδ. Γρηγόρη
- "Η κατάκτηση της γλώσσας από το παιδί", 2003, εκδ. Γρηγόρη
- "Ευριπίδη Ελένη", 2003, εκδ. Γρηγόρη
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα