Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609994705
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εμπνευσμένος από το προσκλητήριο του Αλέξανδρου Υψηλάντη για υπεράσπιση της εθνικής ελευθερίας κι ευδαιμονίας, κι επιθυμώντας την ανάδειξή του -δυστυχώς, ακόμη
και σήμερα παραγνωρισμένου- κοινωνικού έργου των ασφαλιστών και του ασφαλιστικού κλάδου εν γένει στην πορεία του ελληνικού έθνους, οδηγήθηκα στο παρόν βιβλίο που εξετάζει αυτή ακριβώς την κοινωνική προσφορά των Ελλήνων ασφαλιστών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Το βιβλίο εστιάζει στη δράση των Ελλήνων ασφαλιστών που έζησαν στην Οδησσό, μετά την ίδρυσή της το 1794 από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ έως και λίγο μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Έλληνες ασφαλιστές της Οδησσού, μέλη της τότε ακμάζουσας ελληνικής εκεί παροικίας, οραματίζονταν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό και συνέβαλαν ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως και οι άλλοι αστοί και λόγιοι της εποχής, πίστευαν στον πρωταρχικό ρόλο της παιδείας στην αφύπνιση του λαού και στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης. Οι δράσεις τους, ωστόσο, δεν ήταν μόνο προσανατολισμένες στην ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας και γραμμάτων, αλλά, όπως φαίνεται και μέσα στο βιβλίο, όταν έφτασε η ώρα της προετοιμασίας για τον ένοπλο αγώνα και το ξέσπασμά του, οι Έλληνες έμποροι και ασφαλιστές στην Οδησσό ήταν έτοιμοι και πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν ενεργά.
Από τον πρόλογο του Καθηγητή Γρ. Κωσταρά:
"Αν θέλουμε να επαναλάβουμε το μεγαλείο του Εικοσιένα ή ν` αποφύγουμε τη φρίκη του, οφείλουμε να αποκτήσουμε πραγματική γνώση των διαστάσεων και της σημασίας του για την Ελλάδα και την Ανθρωπότητα - μια γνώση που θα αποβλέπει διαρκώς στην εξυπηρέτηση των σκοπών της σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωής. Διαφορετικά ο μνημόσυνος εορτασμός είναι λεκτική θριαμβολογία ή μικρόλογη ιστορική αναδίφηση που θυμίζει, κατά τον ωραίο λόγο του Νίτσε, "περίεργους ταξιδιώτες ή αφόρητους επισκέπτες να σκαρφαλώνουν στις πυραμίδες των μεγάλων εποχών για να χαζέψουν". Μια τέτοια σχέση συνιστά απλό ιστορισμό που αφήνει αδιάφορο το παρόν και αποδυναμώνει το μέλλον. Το `21 είναι παρελθόν και "το παρελθόν πρέπει", σημειώνει ο Νίτσε, "να το καταλάβουμε μόνο με τις πιο υψηλές δυνάμεις του παρόντος: μόνο με την υπερένταση των πιο ευγενικών ιδιοτήτων μας θα μπορέσουμε να μαντέψουμε τι είναι μεγάλο στο παρελθόν, άξιο να το μάθει κανείς και να το διαφυλάξει"".
Από τον πρόλογο του Καθηγητή Μ. Νεκτάριου:
"..Η παραπάνω ανάλυση υποδεικνύει ότι για να μη συνοδευτεί το τέλος της Μεταπολίτευσης από την οικονομική καταστροφή της χώρας, χρειάζεται η συγκρότηση μιας "Νεας Φιλικής Εταιρείας" (ενδεχομένως με την ταξική συγκρότηση της αρχικής), η οποία θα διαπραγματευτεί με τους "συμμάχους" μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαίως επωφελής. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η υπέρβαση της "κρίσης αξιών" που προκάλεσε στη χώρα η Μεταπολίτευση είναι εξίσου επείγουσα και σημαντική. Οι λόγιοι και οι διανοούμενοι πρέπει, πάλι, να αναλάβουν την ιδεολογική ανασυγκρότηση της χώρας".
Ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου γεννήθηκε στο Δίστρατο Άρτας το 1948 από όπου μετανάστευσε στο Αγρίνιο το 1958, εκεί τέλειωσε το 4ο Δημοτικό (1960) και Γυμνάσιο-(Λύκειο) (1966). Το 1966 μετέβη στην Αθήνα όπου απέκτησε πτυχίο Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών (1971) και Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών(1977).
Από την παιδική του ηλικία εργαζόταν παράλληλα με τις εκπαιδευτικές του σπουδές. Μέχρι 8 ετών αγροτικές ασχολίες, 8-10 ετών βοηθός σε κουρείο, 10-12 ετών βοηθός καταστήματος υποδημάτων, 12-14 ετών βοηθός σε οπωροπωλείο, 14-18 ετών εργάτης σε οικοδομές, 18 ετών εργάτης σε τυπογραφείο, 19-23 ετών θυρωρός στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και βοηθός λογιστηρίου, 24 ετών εργάτης στο εργοστάσιο καλωδίων Fulgor και βοηθός λογιστηρίου στο Fix, 25 ετών Α΄ Εφοριακός υπάλληλος Υπουργείου Οικονομικών και ασφαλιστής Interamerican (1973), 30 ετών Unit Manager ασφαλιστών, 31 ετών Διευθυντής Υποκαταστήματος ασφαλιστών, 32 ετών Επιθεωρητής Πωλήσεων υποκαταστημάτων ασφαλιστών, 41 ετών εκδότης -Δημοσιογράφος, 47 ετών συγγραφέας βιβλίων.
Από το 1989 έως σήμερα εκδίδει το περιοδικό "Ασφαλιστικό Ναι", από το 1995 το περιοδικό "Bancassurance & Banking", από το 2000 έως σήμερα εκδίδει την εφημερίδα "NextDeal" στον Τραπεζοασφαλιστικό χώρο και από το 2003 έως σήμερα την εφημερίδα "Παιδικός Σταθμός για Γονείς".
Το 1995 εξέδωσε το βιβλίο "Διηγήματα Παπαδιαμάντη", το 1996 το βιβλίο "Κοσμάς ο Αιτωλός: έργα και ημέρες", το 2003 το βιβλίο "Το δικαιώμα στην αποτυχία", το 2004 το βιβλίο Μ. Ρουχωτά "Το βήμα", το 2004 το βιβλίο του Μ. Ανδρόνικου "Το στοίχημα στις πωλήσεις",το 2004 "Προς Φιλιππησίους Επιστολή". Ως φοιτητής Παντείου έγραψε 3 εργασίες για την Αρχή της Δεδηλωμένης του Χαρ. Τρικούπη, για τον Πλήθωνα Γεμιστό και για τις συνέπειες του Παιδομαζώματος της Τουρκοκρατίας. Κατέχει αρκετά πτυχία και βραβεία επαγγελματικών Ασφαλιστικών Σπουδών για τις επιδόσεις του στις πωλήσεις ασφαλειών του ιδίου και των συνεργατών του. Υπήρξε ομιλητής και σύνεδρος πολλών συνεδρίων και συμμετείχε στα πάνελς πολλών εταιριών. Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων: Πρόεδρος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, Πρόεδρος & Μέλος του συλλόγου Διστρατιωτών, Αντιπρόεδρος συνδέσμου Συντονιστών Ασφ. Ελλάδος, μέλος Δ.Σ. συλλόγου "Αλληλεγγύη" για την Βόρειο Ήπειρο, Πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. συλλόγου για ίδρυση Τηλεόρασης "Κοσμάς Αιτωλός" στην Αθήνα, στέλεχος κατασκηνώσεων-κατηχητικών-ομάδων ποδοσφαίρου. Εξελέγη Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και είναι τακτικό μέλος στο Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ως εκπρόσωπος των ασφαλισμένων του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.
Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός Φροντιστής Πυροβολικού, σήμερα είναι έφεδρος υπολοχαγός.
Είναι έγγαμος με την Μαρία Ε. Νταγαδάκη Παιδαγωγό - Νηπιαγωγό, μαζί με την οποία ίδρυσαν το νηπιακό κέντρο "Μανταρίνι". ΄Έχει δύο παιδιά τον Γεώργιο-Κωνσταντίνο που σπούδασε οικονομικά και ασφαλιστικά στο Λονδίνο και την Ελπίδα που σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη. Διαμένει στα Μελίσσια Αττικής και Χανιά Κρήτης. Είναι επίτιμος δημότης Μαραθώνα μετά την δωρεά ανδριάντα του στρατηγού Μιλτιάδη το 2004 στον Δήμο Μαραθώνα, που έδειξε το CNN στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο μέτρο των δυνατοτήτων του ενίσχυσε και ενισχύει οικονομικά, άτομα, συλλόγους, βιβλιοθήκες, ιερούς ναούς.
Ταξίδεψε σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική.
Είναι βασικός πρωτεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή "Ώρα Ασφάλισης" στο Κανάλι 9 και Μέλος ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσίων (Γκιουλ Μπαξέ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα