Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789607530554
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό, ως ιδέα και πραγμάτωση, είναι προσπάθεια συλλογική. Συμπυκνώνει σκέψεις των δημιουργών του για τη τέχνη τους, που τους έφεραν κοντά και σε συχνή νοητική επικοινωνία μέσα στο χρόνο, οικοδομώντας σχέσεις αρκετά πέραν εκείνων που συνήθως προδιαγράφουν οι τρέχουσες επαγγελματικές συνθήκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις πρόκειται ακόμα και για σχέσεις με πρόσωπα που, ενώ πια δεν υπάρχουν, εξακολουθούν να ασκούν πάνω μας εξαιρετικά ισχυρή και γόνιμη επίδραση.
Σκέψεις όλων αυτών παρουσιάζονται εδώ, είτε μέσα από προσωπικά τους κείμενα, είτε μέσα από έργα τους που σχεδίασαν ως ανεξάρτητοι δημιουργοί ή ως μέλη ποικίλων ομάδων.
Η τελευταία αυτή ιδιομορφία -συνήθης για τα ελληνικά αρχιτεκτονικά δεδομένα- πιστεύουμε ότι διευκρινίζεται απολύτως με την αναφορά στις ειδικές παρουσιάσεις των ομαδικών έργων και των ονομάτων των αρχιτεκτόνων, συνεργατών και φίλων, που ισότιμα συμμετείχαν σ΄ αυτά, ενώ δεν συμμετείχαν στη δημιουργία του βιβλίου.
Ο Τάσος Μπίρης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1942 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε περιβάλλον αρχιτεκτόνων. Ο πατέρας του Κυπριανός Μπίρης, αρχιτέκτονας και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., και ο θείος του Κώστας Μπίρης, επίσης αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και γνωστός μελετητής της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας, οδήγησαν τα πρώτα του βήματα προς την κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε..Μ.Π., από την οποία αποφοίτησε το 1966. Τον ίδιο χρόνο δέχτηκε πρόταση του καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου, του οποίου υπήρξε μαθητής, να υπηρετήσει στην έδρα "Γενικής Κτιριολογίας και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων" της ίδια σχολής, ως μέλος του διδακτικού της προσωπικού. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα Ι της περιοχής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Υπήρξε εταίρος, σε συνεργασία με τον αδελφό του Δημήτρη Μπίρη (αρχιτέκτονα και επίκουρο καθηγητή της ίδιας σχολής, ο οποίος χάθηκε αδόκητα το 2002), του "Αρχιτεκτονικού Γραφείου Καθηγητού Κυπριανού Μπίρη". Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας έχει εκπονήσει, από κοινού με τον Δημήτρη Μπίρη, πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Από αυτά τα περισσότερα έχουν υλοποιηθεί και παρουσιάζονται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και πολλές προτάσεις του έχουν βραβευτεί. Έχει συγγράψει σειρά άρθρων για θέματα αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα και λέκτορα της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Σοφία Τσιράκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Μιχαλοπούλου είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο "Θεωρία και Μεθοδολογία Δραστηριοτήτων Νηπιαγωγείου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τάσης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το Μάρτιο του 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από την οποία αποφοίτησε το 1976. Επέστρεψε στη Σχολή το 1982 ως επιστημονικός συνεργάτης και ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Κτιριολογίας και των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα 1, της περιοχής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ησαΐα, με τον οποίο διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1979. Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας, αλλά συνεργαζόμενος και με άλλους αρχιτέκτονες, έχει εκπονήσει πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Από αυτά, πολλά παρουσιάζονται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων. Οι συμμετοχές του αυτές αποτελούν σημαντικό τμήμα της αρχιτεκτονικής του δουλειάς, αλλά και πεδίο έρευνας και προβληματισμού. Το 2000 το έργο του "Κτίριο γραφείων στην Αθήνα" κέρδισε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στην κατηγορία "Έργα επαγγελματικής και κοινής χρήσης". Το Μάιο του 2003 παρουσίασε με το ζωγράφο Αλέκο Φασιανό στην "Αθηναΐδα" την έκθεση "Ζωγραφικός και Αρχιτεκτονικός χώρος". Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για θέματα Aρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε εκθέσεις Aρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει με τον Α. Φασιανό το βιβλίο " Άναρχη πόλη" (Eκδ. Κάκτος, 2004) και έχει συμμετάσχει με άλλους αρχιτέκτονες στη συγγραφή του βιβλίου "Αρχιτεκτονική: Ιδέες που συναντιόνται, ιδέες που χάνονται" (Eκδ. Παπασωτηρίου, 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Γιάννης Μουστάκας γεννήθηκε το 1976. Γράφει παραμύθια για μεγάλα παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα