Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες
ISBN:
9789609495028
Κατηγορίες:
Τέχνες | Θέατρο | Κινηματογράφος , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Αρχιτεκτονική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στόχος του παρόντος έργου, είναι να καταστήσει τους αρχιτέκτονες ικανούς «να κατανοήσουν την εκπαιδευτική πλευρά του ζητήματος» του σχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης του χώρου του νηπιαγωγείου, αλλά και τους παιδαγωγούς «να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που θα αποτρέψουν και θα μειώσουν τις αρνητικές στάσεις» απέναντι στους αρχιτέκτονες.
Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατανοήσουμε έναν σχολικό χώρο, αλλά, στην περίπτωση του νηπιαγωγείου, φαίνεται πιο λογική η πρόταση να συνδεθούν τα δύο επιστημονικά πεδία, της αρχιτεκτονικής και της παιδαγωγικής, αξιοποιώντας δημιουργικά τις γνώσεις, τους στόχους και τα ιδανικά τους στη δημιουργία ενός κοινού οράματος που θα συμβάλλει στην ευημερία και τη μάθηση των παιδιών κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο νηπιαγωγείο.
Στα παραπάνω ζητήματα, η ανάπτυξη των οποίων συστήνει την ερμηνευτική και σχεδιαστική επαναπροσέγγιση του νηπιαγωγείου ως τόπου τοπίων μάθησης, φιλοδοξεί να απαντήσει ο παρών συλλογικός τόμος. Τα παραδείγματα των αρχιτεκτονικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που τον συνθέτουν, αποτελούν μια προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα πώς μπορούμε σήμερα να σχεδιάσουμε και να αναδιαμορφώσουμε ένα νηπιαγωγείο ή μέρη αυτού, επικεντρώνοντας όχι στη μορφή του, αλλά στη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουμε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσίαση μεθόδων, διαδικασιών και εργαλείων, με τη βοήθεια των οποίων τα παιδιά μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό και ενεργητικό ρόλο στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος του νηπιαγωγείου.
Η Έφη Γουργιώτου είναι Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πάρεδρος Προσχολικής Εκπαίδευσης, επί θητεία, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Caen και Paris VIII της Γαλλίας. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, με ειδίκευση στη στατιστική, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπηρέτησε ως νηπιαγωγός, επί είκοσι χρόνια, σε διάφορο νηπιαγωγεία της χώρας. Έχει ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης είναι Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου "Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab)" στη Σχολη Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα