Ο τρίτος τόμος της σειράς `Αρχαιολογία` εξετάζει την Πελοπόννησο, επικράτεια σημαντικών πόλεων-κρατών, γενέθλια γη μυθικών ηρώων, έδρα σεπτών ιερών πανελλήνιας εμβέλειας, κοιτίδα αρχαίων λατρειών και των σημαντικότερων αθλητικών αγώνων του αρχαίου κόσμου.
Οι 67 συγγραφείς του τόμου, διευθυντές των ανασκαφών της Πελοποννήσου και έμπειροι ερευνητές του πεδίου και των αρχαίων πηγών, προβάλλουν τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα κάθε περιοχής και αποτυπώνουν τα συμπεράσματα των πρόσφατων ερευνών, καλύπτοντας τη διαδρομή από την εμφάνιση του ανθρώπου και την Εποχή του Λίθου έως το λυκόφως της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το φυσικό τοπίο, η μυθολογία, η αρχαιολογική και η ιστορική τοπογραφία διαμορφώνουν έναν πρωτότυπο ιστό ανάγνωσης των νομών της Πελοποννήσου, με κείμενα, χάρτες και σπάνια εικονογράφηση.
Η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Λακωνία παρουσιάζονται κατά τρόπο επιστημονικό, σύγχρονο και εποπτικό, σε ένα συλλογικό έργο 625 σελίδων και 1215 εικόνων, που συμβάλλει ουσιαστικά στην αρχαιολογική βιβλιογραφία.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Πέτρος Γ. Θέμελης είναι ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Διευθύντρια Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο King΄s College London.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Χαρβάτη είναι παλαιοανθρωπολόγος, με ειδίκευση στην εξέλιξη του Νεάντερταλ και της προέλευσης του σύγχρονου ανθρώπου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο City University της Νέας Υόρκης και στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πριν μεταβεί στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ (2004), εργαζόταν ως βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Επίσης, είναι επίκουρη καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του City University της Νέας Υόρκης.
Στις ερευνητικές μελέτες της περιλαμβάνεται η εξελικτική θεωρία, η σχέση μεταξύ της μορφολογικής ποικιλότητας και των περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξέλιξης των πρωτευόντων οργανισμών με την ανθρώπινη βιολογική ιστορία. Σή-μερα, διεξάγει έρευνα πεδίου στην Αφρική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η ανάλυση της Χαρβάτη και της ερευνητικής ομάδας της σε ένα ανθρώπινο κρανίο της ύστερης Πλειστοκαίνου που βρέθηκε στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Τime ως μία από τις σοβαρότερες δέκα επιστημονικές ανακαλύψεις του 2007, εφόσον έφερε στο φως "το πρώτο απολίθωμα που πιστοποιεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έφυγε από την Αφρική κάπου μεταξύ πέντε και είκοσι πέντε χιλιάδες χρόνια πριν".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα