Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607387424
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα Διεθνή Συμπόσια για την Αρχαία Μακεδονία που οργανώνει από το 1968 στη Θεσσαλονίκη το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου απέκτησαν από νωρίς παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία ως βήμα για την προβολή μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης ερευνητικής δραστηριότητας. [...]
Το Έβδομο Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη Μακεδονία από την εποχή του σιδήρου έως τη βασιλεία του Φιλίππου Β΄ που αποτελεί ένα ορόσημο για την πολιτική και στρατιωτική οργάνωση και τη διεθνή επιρροή του μακεδονικού κράτους. Με τις κατακτήσεις του γιου του Αλεξάνδρου ανοίγει άλλωστε μια νέα ιστορική περίοδος για ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Το επόμενο Συμπόσιο θα έχει θέμα την ελληνιστική Μακεδονία και το μεθεπόμενο τη Μακεδονία στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ελπίζουμε ότι με τη νέα τους μορφή οι συναντήσεις της Θεσσαλονίκης θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και το επιστημονικό τους κύρος μαζί με τη φιλική ατμόσφαιρα που τις χαρακτηρίζει.
Εμμανουήλ Βουτυράς
Η Δέσποινα Ιγνατιάδου είναι αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
O Μιλτιάδης Χατζόπουλος (γενν. 1944) είναι ιστορικός, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Inscriptions en Belles Letters), διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει εκδόσει είκοσι τόμους επιγραφικών συλλογών έργων, καθώς και άνω των εκατό μικρότερων επιστημονικών συμβολών. Τελευταίο βιβλίο του: "La Macedoine: Geographie historique, langue, cultes et croyances, institutions" (H Μακεδονία: Ιστορική γεωγραφία, γλώσσα, λατρείες και δοξασίες, θεσμοί. Εκδόσεις De Boccard, Παρίσι 2006). Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.
Το "Εν μέρει ελληνίζων" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Ο Γιάννης Αντ. Πίκουλας είναι Αν. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (2001 κε.).
Γεννήθηκε (1956) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Α΄ Προτύπου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών. Πτυχιούχος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για μία εικοσαετία μάχιμος εκπαιδευτικός σε "Ακαδημαϊκά φροντιστήρια" και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του ΥΠΕΠΘ. Ερευνητής στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (ΚΕΡΑ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1996-2001).
Εκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Ηόρος, 1983 κε.
Η Στέφη Κόρτη- Κόντη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη. Δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία στο ΑΠΘ.
Ο Μιχάλης Α. Τιβέριος γεννήθηκε στη Χώρα της Άνδρου το 1947. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ιδρύματος το 1976. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης, ως υπότροφος της Alexander von Humboldt Stiftung (1977-1979). Από το 1975 εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1986 εξελέγη καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος αυτού και διευθυντής των μεταπτυχιακών σπουδών του. Διευθύνει ανασκαφές σε αρχαίους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη σημερινή Σίνδο και στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, οργανισμών και ιδρυμάτων, όπως της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Scientiarum et Atrium Europaea) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και έχει τιμηθεί από επιστημονικά ιδρύματα, όπως από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, που τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα.
Ο Παύλος Χρυσοστόμου είναι αρχαιολόγος. Εργάζεται στην ΙΖ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού.