Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789607284228
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)
Το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν έννοιες απολύτως αλληλένδετες στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν αποτυπώνουν μόνο τη διαδρομή και τη δράση του ανθρώπου στον κόσμο, αλλά καθορίζουν απόλυτα την ίδια του τη ζωή και την ποιότητά της.
Η προστασία, επομένως, του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας αποτελεί την προτεραιότητά μας γιατί διαφυλάσσει την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής όλων μας. Είναι όμως μια υπόθεση που δεν ανήκει προνομιακά σε μια μόνο μερίδα ανθρώπων, αλλά μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Το κοινώς λεγόμενο "σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά" φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει στον 21ο αιώνα τη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής δράσης απέναντι στην παγκόσμια πρόκληση των κλιματικών αλλαγών. [...]
Η παρέμβαση "Περιβάλλον - Δράση `08: Άνθρωπος - Φύση - Πόλη" που διοργανώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ χρησιμοποιεί ως όχημα την Τέχνη για να μας ευαισθητοποιήσει και να μας συμφιλιώσει με την έννοια της ατομικής μας ευθύνης, εγκαινιάζοντας έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας που θα κάνει τον πολίτη συμμέτοχο στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.
Μέσα από ευρηματικές και ευφάνταστες περιγραφές, από πληθώρα υλικών και εκφραστικών μέσων, οι σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προσφέρουν μια διαφορετική και πρωτότυπη οπτική. Τοποθετούν το περιβάλλον σε ρόλο πρωταγωνιστικό και βοηθούν το θεατή, νηφάλια και καθαρά, να δει τον κόσμο μας. Ας συμμετάσχουμε όλοι μας σε τούτο τον πρωτότυπο εικαστικό διάλογο για τη Φύση.
Γιώργος Σουφλιάς
Η χειρόγραφη "Μικρή προσωπική ανθολογία" του Μιχάλη Γκανά, που προτάσσεται του καταλόγου των έργων, περιλαμβάνει ποιήματα των Διονυσίου Σολωμού, Κώστα Κρυστάλλη, Κ.Π. Καβάφη, Κωστή Παλαμά, Άγγελου Σικελιανού, Κώστα Βάρναλη, Αλέξανδρου Μπάρα, Ανδρέα Εμπειρίκου, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Κώστα Μόντη, Γιώργη Παυλόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη, Άρη Αλεξάνδρου, Μιχάλη Κατσαρού, Νίκου Καρούζου, Μάρκου Μέσκου, Κικής Δημουλά, Τάσου Πορφύρη, Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Υφαντή, Χρήστου Μπράβου, Πάνου Κυπαρίσση, Δήμητρας Χριστοδούλου, Λευτέρη Πούλιου, Γιάννη Κοντού, Διονύση Καψάλη, Γιάννη Ζαρκάδη, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Ανθής Λεούση, και ένα δημοτικό τραγούδι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Η υποτροφία που του δόθηκε το 1957 στάθηκε η αφορμή για να φύγει από την Ελλάδα και να εγκατασταθεί αρχικά στη Ρώμη, για τρία χρόνια, και αμέσως μετά στο Παρίσι, για δεκαέξι χρόνια, με ενδιάμεσο σταθμό, για ενάμισι χρόνο, στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της παρομονής του στις ευρωπαϊκές αυτές πόλεις, έρχεται σ ΄ επαφή με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις που συντελούσαν εκεί, ενώ για επηρεαστεί από αυτές θα χρειαστεί να "ξεχάσει" -όπως λέει ο ίδιος- όσα είχε μάθει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Έτσι ο Τσόκλης, μαζί με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες της γενιάς του που έζησαν την εποχή εκείνη στο εξωτερικό (όπως είναι ο Β. Κανιάρης, ο Ν. Κεσσανλής, ο Μ. Κοντός, ο Γ. Γαΐτης κ.ά.), μετέχει στους προβληματισμούς της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης, ενώ δεν θ΄ αργήσει να παίξει και ο ίδιος ενεργό ρόλο στις νέες εξελίξεις της εικαστικής δημιουργίας. Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που συνέβαλαν στο να μεταφερθούν στην Ελλάδα τα μηνύματα της σύγχρονης τέχνης.
Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και σκηνογραφία στην Ecole des Arts Decoratifs του Παρισιού. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από έντονο κινησιακό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Σε όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του υπάρχει μια διάχυτη εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα με φανερή κοινωνική κριτική διάθεση. Οι πλαστικές του αξίες έχουν κλασική δομή και η επαφή με την ελληνική παράδοση είναι φανερή. Οι σημαντικές περίοδοι της ζωγραφικής του είναι: "Καθρέφτες" (1960-1964) "Δικτατορία" (1966-1970) "Επιτύμβια" (1971-1976) "Πορτραίτα" (1977-1987) "Σκηνές θεάτρου" (1988-1991). Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, ο Δημήτρης Μυταράς είχε εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει πάρει μέρος σε όλες σχεδόν τις σημαντικές Μπιεννάλε.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα μεγάλα προβλήματα υγεία που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεπαν να βγει από το σπίτι. Έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 83 ετών.
Ο Αχιλλέας Δρούγκας γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά.
Σπούδασε Χαρακτική και Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών από το 1958 έως το 1965.
Tο 1970 με Κρατική Υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Slade school of Firιe Art του Λονδίνου.
Σαν χαράχτης έλαβε μέρος στις πιο σπουδαίες διεθνείς εκθέσεις από το 1967-1976.
΄Εργα του έχουν εκδόσει οι Christie΄s Contemporary Art, Λονδίνο, Editions Alecto, Λονδίνο, International Graphic Art Society, Νέα Υόρκη, Redferrι gallery, Λονδίνο, Γκαλλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.
Χαρακτικά του βρίσκονται στο Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο, National Museum of Wales, Bibliotheque Nationale, Παρίσι και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και Η.Π.Α.
΄Εχει πάρει δύο φορές υποτροφία του Ιδρύματος Ford.
Το 1974 άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και to 1978 είχε την πρώτη ατομική eκθεσή του στην Γκαλλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα.
Έκτοτε έχει εκθέσει ζωγραφική σε διάφορες Γκαλλερί της Ευρώπης και της Αμερικής.
Το 1982 ζωγράφισε ένα Mural 45 μέτρων για το ξενοδοχείο Αtheneum Intercontinental στην Αθήνα.
Έργα του βρίσκονται ατην Eλλάδα στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1963-1968) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του γερμανικού κράτους, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-1976). Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Νέοι Έλληνες ρεαλιστές" (1971-1971) και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΙ, Αθήνα 1974-1976). Ήταν επίσης μέλος της καλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975). Υπήρξε προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977). Από το 1977 μέχρι και το 1986 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι και το 1992 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δυτική και Ανατολική Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ισπανία, στη Γιουκοσλαβία, στη Ρουμανία, στην Ιρλανδία, στην Αλβανία, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, στη Σουηδία, στο Ισραήλ, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στον Καναδά κ.λπ., σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.
Ο Χρίστος Καρράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 9 Δεκεμβρίου 1930.
Μετά από σύντομες σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1948-1950), γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών (1951), παίρνει το δίπλωμά του (1955) και με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1957) σπουδάζει φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού για τρία χρόνια. Στο Παρίσι μένει μέχρι το 1963. Συγχρόνως ταξιδεύει στο Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία. Αργότερα πραγματοποιεί πολλά ταξίδια στη Βενετία, Βασιλεία, Κάσσελ, Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, παρακολουθώντας τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα μετέχει ενεργά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού κλίματος, με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τηλεοπτικές παρουσίες και συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Ιδρύει επίσης με άλλους καλλιτέχνες την ομάδα "Τομή" (1963) και τον "Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών" (1976). Συμμετέχει στην οργάνωση του "Α΄ Συνεδρίου Ελλήνων Καλλιτεχνών Πλαστικών Τεχνών" (1963), του Συμποσίου με θέμα: "Ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα" (1977) και του Συμποσίου με θέμα: "Σύγχρονη τέχνη και παράδοση" (1981).
Το 1984 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 41η Μπιενάλε Βενετίας. Το 2001 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για το σύνολο του έργου του.
Ο Δημήτρης Αληθεινός γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στην Academia di Belle Arti στη Ρώμη και αρχιτεκτονική στην Ecole Speciale d΄Architecture στο Παρίσι.
Η συνάφεια του εικαστικού και του λογοτεχνικού του έργου προκύπτει τόσο από το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όσο και από μια κοινή ποιητική, στην οποία εναλλάσσονται η ωμότητα και ο ρομαντισμός. Ο Δημήτρης Αληθεινός θεωρείται από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, με σημαντική παρουσία στον διεθνή χώρο. Το 2013 παρουσιάστηκε μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ το 2015 βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του από την Ένωση Τεχνοκριτών AICA Hellas.
Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, παγκοσμίως γνωστός ως Takis (29 Οκτωβρίου 1925 - 9 Αυγούστου 2019), πρωτοποριακός καλλιτέχνης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
https://takisfoundation.org/el/
Η Χρύσα Βαρδέα (γνωστότερη με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Chryssa/Χρύσα) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, στην περιοχή του Ζωγράφου, με καταγωγή από τη Μάνη. Σπούδασε καλές τέχνες στην Ακαδημία Grand Chaumiere του Παρισιού και στο California School of Fine Arts, στο Σαν Φρανσίσκο, και από το 1955 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1961 εξέθεσε για πρώτη φορά έργα της στη γκαλερί Betty Parsons και στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Νέας Υόρκης και δύο χρόνια αργότερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Πρωτοπόρος γλύπτρια και ζωγράφος, έγινε γνωστή για τη χρήση υλικών όπως το αλουμίνιο, ο γύψος αλλά και τα φώτα νέον. Έργα της περιλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές μουσείων και πινακοθηκών σε όλο τον κόσμο, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, τα μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, τα μουσεία Solomon R. Guggenheim και Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης, το Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον, η Tate Gallery του Λονδίνου, το Art Institute του Σικάγο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη. Το 1992 επέστρεψε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από τριάντα πέντε χρόνια, δημιουργώντας ένα εργαστήριο στον Νέο Κόσμο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στην Αμερική. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2013.
Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931. Πήρε πτυχίο διακοσμητή εσωτερικής αρχιτεκτονικής από την Ecole Superieure des Arts Modernes του Παρισιού και σπούδασε ζωγραφική στην Academie de la grande Chaumiere και στη Notre Dame des Champs με τον H. Goetz.
Έχει διδάξει στο Schiller College, και στην Ecole Normale Superieure de l΄Enseignement Technique, Cachan στη Γαλλία. Έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στo Hochschulle fur Bildende Kunste του Bερολίνου, στην Ecole Nationale des Beaux Arts, Dijon, στο Musee d΄Art Moderne de la Ville de Paris, Centre Georges Pompidou στη Γαλλία, στο Galerie Walker Hill, Art Center, και στο Faculte des Beaux Arts EHWA University στη Seoul.
Του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις από το γαλλικό κράτος και τη Γαλλική Ακαδημία Καλών τεχνών, από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σεούλ, Ν. Κορέα, από την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου, και από κοινωνικά κέντρα και συλλόγους διεθνώς. Έχει κάνει πάνω από 50 εικονογραφήσεις εκδόσεων και εξωφύλλων. Έχει δώσει περισσότερες από 80 συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 70 ατομικές και περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική. Έχει κάνει 3 μνημειακές κατασκευές στη Γαλλία και στην Ελλάδα, ενώ έχουν γίνει πολλά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους στην Ευρώπη για έργα του.
Ο Γιάννης Μπόλης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις. Οι καλλιτέχνες και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (Θεσσαλονίκη, 2000). Συντάκτης και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης από το 1993 στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας" (εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Μελέτες και κείμενά του για τη νεοελληνική τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και τον ημερήσιο Τύπο. Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου ήρθε για να σπουδάσει νομικά. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.ά. Μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Παραλογή". Τον Δεκέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 2017 τιμήθηκε με Ειδική Μνεία του περιδικού "Αναγνώστης" για το βιβλίο του "Ομήρου Οδύσσεια" (Μεταίχμιο, 2016).