Αριστοτέλης, κορυφαίος διδάσκαλος και στοχαστής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αριστοτέλης, κορυφαίος διδάσκαλος και στοχαστής

Σεμινάριο 36

Συλλογικό έργο

Αντώνης Νικολόπουλος

16.23€ -18% 13.31€

[...] Το θέμα του Συνεδρίου είναι "Αριστοτέλης, κορυφαίος δάσκαλος και στοχαστής", κατανεμημένο σε πέντε ενότητες, σύμφωνα με το πρόγραμμα στην επιλογή αυτή καταλήξαμε, γιατί ο Αριστοτέλης αποτελεί κορυφαία πνευματική προσωπικότητα με παγκόσμια απήχηση που επέδρασε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του δυτικού φιλοσοφικού στοχασμού. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Περιέχονται οι εισηγήσεις:
- Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, "Εισαγωγική ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων"
- Χαιρετισμός του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ο Αριστοτέλης και οι τομείς ενασχόλησής του

- Δημήτρης Λυπουρλής, "Πλάτων - Αριστοτέλης: δάσκαλος - μαθητής
- Αντιόπη Αργυρίου - Κασμερίδη, "Αριστοτέλης βιογραφούμενος"
- Σπύρος Τουλιάτος, "Οι φιλοσοφικές και επιστημονικές αρχές του Αριστοτέλη"
- Χριστίνα Βέικου, "Ο Αριστοτέλης και η βαρβαρότητα. Μια απόπειρα ανθρωπολογικής κατανόησης"
- Βασίλειος Μάστορης, "Αγαθοί κιθαρισταί, "Ηθικά Νικομάχεια", 1103b, 9. Ηθική και Αναλογία στον Αριστοτέλη"
- Χριστίνα Σ. Παπαχρήστου, "Η επίδραση της Αριστοτελικής θεωρίας της φαντασίας στο φιλοσοφικό στοχασμό των Στωικών και στο επιστημονικό έργο του George J. Romanes"

Οι πολιτικοφιλοσοφικές και ηθικές απόψεις του Αριστοτέλη

- Γιάννης Α. Πανούσης, "Αυτάρκεια και φιλία στα "Ηθικά Νικομάχεια" του Αριστοτέλη"
- Ελένη Γ. Λεοντσίνη, "Μορφές φιλίας κατά τον Αριστοτέλη"
- Αγάθη Γεωργιάδου, "Γλώσσα και ιδεολογία στην "Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη"
- Αντώνης Νικολόπουλος, "Αριστοτέλους "Αθηναίων Πολιτεία;"
- Αλέξιος Α. Πέτρου, "Ο φιλόσοφος της πόλεως έστιν ένεκεν..."
- Δέσποινα Μωραΐτου, "Η ηθική επίδραση της μουσικής κατά τον Αριστοτέλη"

Επίδραση του Αριστοτέλη στον επιστημονικό και φιλοσοφικό στοχασμό στο Βυζάντιο και τη Δύση

- Ιωάννης - Παναγιώτης Αμπελάς, "Η αριστοτελική προσέγγιση του ηθικού προβλήματος: η απομάκρυνση του Αριστοτέλη από τις σωκρατικές - πλατωνικές αντιλήψεις"
- Προκόπιος Χ. Κώνστας, "Αριστοτέλης και σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας"
- Μπετσάκος Βασίλειος, "Η αριστοτελική ερμηνεία του χρόνου. Απόλυτος ή σχετικός χρόνος;"
- Νικόλαος Β. Λινάρδος, "Η αριστοτελική ψυχολογία στο Βυζάντιο: η πρόσληψη της "περί ψυχής" φιλοσοφίας του Αριστοτέλη από τους βυζαντινούς διανοητές"
- Βασιλική Ι. Αλεξοπούλου, "Η επίδραση του Αριστοτέλη στο φιλοσοφικό στοχασμό του Βυζαντίου"
- Μαρία Φιολιτάκη, "Η αριστοτελική φιλοσοφία στη βυζαντινή σκέψη και εκπαίδευση"
- Δημήτριος Κ. Γιαννακόπουλος, "Ο Μαρσίλιος της Πάδοβας και η αριστοτελική σύλληψη του μεσαιωνικού κράτους"

Ο Αριστοτέλης και ο σύγχρονος κόσμος
- Ζωή Αντωνοπούλου - Τρεχλή, "Να ζει κανείς ή να ... ζει καλά;"
- Κυριάκος Σ. Κατσιμάνης, "Ο αριστοτελισμός ως ανάχωμα στις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποίησης"

Ο Αριστοτέλης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
- Ομάδα εργασίας της Π.Ε.Φ.
Στέλλα Βατούγιου, Μιχάλης Δουλκέρης, Χρήστος Κύρκος, Δέσποινα Μωραΐτου, Μάγδα Ρουμανέα, Γιάννης Σπυράλατος, Σπύρος Τουλιάτος, "Η ενιαία θεώρηση της φιλοσοφικής του Αριστοτέλη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα"
- Βασίλης Τσάφος, "Ο αριστοτελικός στοχασμός στο σύγχρονο σχολείο: από την παραδοσιακή φιλολογική οπτική σε μια σύγχρονη δημιουργική μαθητεία. Ή πώς ο Αριστοτέλης δε θα εξοβελίσει τη δημιουργικότητα"
- Ειρήνη Ροδοσθένους, "Ένα διδακτικό σενάριο για τα "Ηθικά Νικομάχεια" με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας"
- Αλέξανδρος Κόντος, "Ο Αριστοτέλης και η ισοκρατική - δημοκρατική ιδεολογία"
- Γιώργος Ν. Οικονόμου, "Η έννοια της ευδαιμονίας στον Αριστοτέλη"
- Χριστίνα Αργυροπούλου, "Σύνοψιση εργασιών Συνεδρίου - Συμπεράσματα"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Νικολόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Νικολόπουλος είναι εικονογράφος-σκιτσογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής (Εισηγητής)

Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κατά τα έτη 1984-1986. Για πέντε εξάμηνα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια (ιδίως για θέματα αριστοτελικά και ιπποκρατικά) και έδωσε πλήθος διαλέξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο. Από την άποψη αυτή γόνιμο έδαφος για έρευνα του προσέφεραν κατά κύριο λόγο τα αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη. Κυριότερες εργασίες - βιβλία (πέρα από τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σε εφημερίδες): - "Η παραγωγική κατάληξη -ικός στην προσωκρατική φιλοσοφία και στο Ιπποκρατικό Corpus" (1968) - "Άρτεμις Ορθρία" (1968) - "Ιπποκρατική ιατρική" (1972) - "Αρχαία ελληνική μετρική" (1975) - "Επίθετα από ουσιαστικοποιημένα επίθετα" (1977) - "Πέντε φιλολογικά μελετήματα" (1986) - "Αριστοτελικά μελετήματα" (1986) - "Εν παρόδω Α΄ - Β΄" (1987-1995) - "Γλωσσικές παρατηρήσεις Α΄ - Β΄" (1990-1994) - "Ιπποκρατική συλλογή Α΄" (1991) - "Ο Δημήτρης Λυπουρλής στο Βαφοπούλειο" (1998) - "Ην ποτε: Τρεις "ιστορίες" αρχαίας ελληνικής καθημερινότητας" (1998) - "Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, βιβλίο Β΄" (2000) - "Ιπποκράτης, τόμοι I-V" (2000-2001) - "Λεξικό αρχαίων συγγραφέων, Ελλήνων και Λατίνων" (μετάφραση από τα Γερμανικά, 1996). Ένας ακόμα τομέας που κίνησε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του ήταν η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων, έκανε διαλέξεις, δημοσίευσε σχετικά άρθρα. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου 2018.

Αγάθη Γεωργιάδου

Αγάθη Γεωργιάδου (Εισηγητής)

Η Αγάθη Γεωργιάδου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην κλασική φιλολογία στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Είναι αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο προσωπικό συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία για τους φιλόλογους και άρθρα στην αρχαία, νεοελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Έχει γράψει σε συνεργασία το βιβλίο "Διαβάζοντας Κική Δημουλά" (Ελληνικά Γράμματα, 2001). Επίσης: "Λογοτεχνικές διαδρομές: δοκίμια στην αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία" (Ελληνικά Γράμματα, 2001) και "Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες... Σημειώσεις στο περιθώριο των ποιημάτων που διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές" (Μεταίχμιο, 2006).


Αλέξιος Α. Πέτρου (Εισηγητής)


Χριστίνα Βέικου (Εισηγητής)


Βασίλης Μάστορης (Εισηγητής)


Γιάννης Αθ. Πανούσης (Εισηγητής)


Βασίλειος Μπετσάκος (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Μπετσάκος μεγάλωσε στην Κοζάνη και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτορας στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Εργάζεται ως φιλόλογος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως συμβασιούχος διδάσκων της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Στον πυρήνα των επιστημονικών του ενδιαφερόντων βρίσκεται η αριστοτελική φιλοσοφία (και η πρόσληψή της στην ελληνική Ανατολή). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Ελένη Γ. Λεοντσίνη (Εισηγητής)

Η Ελένη Λεοντσίνη είναι επίκουρη καθηγήτρια φιλοσoφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήµια Αθηνών, University College London και Γλασκώβης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία της φιλοσοφίας, µε έµφαση στον Αριστοτέλη, και στην ηθική και πολιτική φιλοσοφία.

Χριστίνα Παπαχρήστου (Εισηγητής)


Αντιόπη Αργυρίου - Κασμερίδη (Εισηγητής)


Δέσποινα Μωραΐτου (Εισηγητής)


Ιωάννης - Παναγιώτης Αμπελάς (Εισηγητής)


Προκόπιος Χ. Κώνστας (Εισηγητής)


Οντέτ Βαρών - Βασάρ

Οντέτ Βαρών - Βασάρ (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1957), και είναι ιστορικός και μεταφράστρια. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεώτερη ιστορία στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Παρίσι ΙV). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995) με αντικείμενο τις αντιστασιακές οργανώσεις των νέων. Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Για το πρώτο της βιβλίο που είναι εξαντλημένο "Ελληνικός Νεανικός Τύπος 1941-1945. Καταγραφή", τόμ. Α΄-Β΄, εκδ. ΙΑΕΝ, Αθήνα 1987, βλ. www.iaen.gr. Ερευνητικά πεδία: η συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στην Αντίσταση, η γενοκτονία των Εβραίων και η μνήμη της, η στρατοπεδική λογοτεχνία, η πολιτισμική ταυτότητα των σεφαραδιτών Εβραίων. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά "Αντί", "Ο Πολίτης", "Μνήμων", "Σύγχρονα Θέματα" (μέλος της συντακτικής επιτροπής) , "Historein", "Νέα Εστία" και στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Η Καθημερινή", "Η Αυγή". Συνεργάζεται με το περιοδικό "the books΄ journal". Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού "Μνήμων" και ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού (1990-2000). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει σε συλλογικούς τόμους στη Γαλλία (βλ. www.academia.edu). ΄Εχει συνεργαστεί με το "΄Ιδρυμα για την Μνήμη του Άουσβιτς" (Βρυξέλλες), με τη "Maison d΄Izieu", με τη "Fondation pour la Memoire de la Shoah" (Παρίσι) και με πανεπιστημιακά τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο Στρασβούργο και στην INALCO. Δίδαξε το μάθημα της "Ελληνικής Ιστορίας" στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2001-2017) ως καθηγήτρια-σύμβουλος. Διδάσκει στο σεμινάριό της για τη "Γενοκτονία των Εβραίων: Ιστορία, Μνήμη, Αναπαραστάσεις" στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από το 2011 καθώς και στα ετήσια σεμινάρια του Μουσείου στην Αθήνα για τη "Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος". Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Από το 1995 ως το 2008 εξέδωσε κι επιμελήθηκε το ετήσιο περιοδικό "Μετάφραση", με αντικείμενο τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μεταφρασεολογία. Δίδαξε μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Μεταπτυχιακό Μετάφραση-μεταφρασεολογία του ΕΚΠΑ. Τιμήθηκε με τη διάκριση Chevalier de l΄ordre des Arts et des Lettres (Ιππότης των γραμμάτων και των τεχνών) το 2006 από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Τουλιάτος (Επιμέλεια)


Αναστάσιος Στέφος (Επιμέλεια)

Ο Αναστάσιος Αγγ. Στέφος γεννήθηκε το 1938 στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας Ευβοίας. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και αριστούχος διδάκτωρ της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV). Υπηρέτησε ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Σχολικός Σύμβουλος στην Αθήνα και στην επαρχία και επί πολλά χρόνια δίδαξε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως (Δ.Μ.Ε.), στην Αθήνα και στο Παρίσι, ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε εκπαιδευτικά και φιλολογικά περιοδικά, και έχει μεταφράσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα από τα γαλλικά. Από το 1988 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.). Υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος στον Πειραιά και είναι Υποδιευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Πειραιά.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.572 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση