Αριστοτέλης και Κρήτη
zoom in
16.30€ -27% 11.90€

[...] Γενικά ο Αριστοτέλης συγκρίνει εδώ την Κρητική πολιτεία με τη Σπαρτιατική και βρίσκει ότι μερικοί νόμοι της Κρήτης είναι ανώτεροι από τους Σπαρτιατικούς, ενώ μερικοί από τους πολιτειακούς θεσμούς είναι κατώτεροι. Συγκεκριμένα, ως προς την υπεροχή των νόμων: τα συσσίτια π.χ. στην Κρήτη, που τα λένε `ανδρεία`, έχουν οργανωθεί καλύτερα από τα αντίστοιχα Σπαρτιατικά, γιατί είναι «κοινότερα», δηλ. δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες, όπως στη Σπάρτη, να συνεισφέρουν το `τεταγμένον`, αλλά ό,τι μπορεί ο καθένας, χωρίς η πενία να τους κοστίζει την απώλεια των ίσων δικαιωμάτων τους ως πολιτών, όπως γίνεται στη Σπάρτη, όπου `μετέχειν νόμος κωλύει της πολιτείας`. Επίσης, καλύτερα θεσπισμένη είναι στην Κρήτη η αντιμετώπιση των δούλων, που εσφαλμένα ονομάζονται από τον Αριστοτέλη περίοικοι [...]. Άλλωστε, ενώ από το φόβο της ολιγανθρωπίας η Σπάρτη ενθάρρυνε την πολυτεκνία, ο Κρητικός νομοθέτης βρήκε πρόσφορους τρόπους για να αποθαρρύνει την πολυανθρωπία. [...] (Από την εισαγωγή του βιβλίου)

Ο συγγραφέας φωτίζει την κρητογνωσία του Αριστοτέλη. Η λεγόμενη `Κρητική Πολιτεία` (από το Β` των Πολιτικών) αντικαθιστά το χαμένο αντίστοιχο κεφάλαιο της `Συναγωγής Πολιτειών` και αποτελεί μια προσέγγιση κυρίως πολιτική ή πολιτειακή (έναντι της κυρίως νομικής-νομοθετικής του Πλάτωνα και της κυρίως εθνογραφικής παιδαγωγικής του Εφόρου). Οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από δεύτερο χέρι, ίσως από μαθητές του Λυκείου. Παρά τη γενική αποδοχή του συγκεντρωτικού συστήματος της Δωρικής Κρήτης, ο Σταγειρίτης ασκεί κριτική σε πολλούς θεσμούς, ιδιαίτερα στην ισοβιότητα των `Κόσμων` (αντίστοιχων προς τους Εφόρους της Σπάρτης). Το έργο εγκωμιάστηκε από έντιμους και διαπρεπείς εργάτες της επιστήμης (Irmscher, Huxley κ.ά.).


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Ανδρέας Χ. Παναγόπουλος

Ανδρέας Χ. Παναγόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Παναγόπουλος (Ιούνιος 1940 - Ιούνιος 2009), συγγραφέας, ήταν ομ. καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πήρε το 1963 το πτυχίο φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με άριστα. Την περίοδο 1963-65 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Το 1966 έγινε βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1967-1974 παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω της δικτατορίας και δίδαξε την ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1974 πήρε το διδακτορικό του από το King΄ College του Λονδίνου και το 1975 επανήλθε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την πράξη για την Αποκατάσταση της Νομιμότητας στα ΑΕΙ, του 1974. Το 1977 έγινε επιμελητής και το διάστημα 1977-1979 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) με απόσπαση. Την περίοδο 1981-1985 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως λέκτορας και από το 1986 έως το 1998 ως επίκουρος καθηγητής. Το 1998 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι συνεργάτης του Προγράμματος Διεθνούς Βιβλιογραφίας για την Ελλάδα (Synopsis) στα κλασικά. Μετά την μετεκπαίδευσή του στο "Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας" (T.L.G.) στο UCI (University of California, Irvine) δίδαξε Έλληνες κλασικούς συγγραφείς με βάση τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (σχέδιο "Ίβυκος"). Είχε αλφαβητίσει πάνω από 650 συναδέλφους της Μ.Ε. και άλλους τόσους φοιτητές του. Αυτοτελή βιβλία: 1. "Θουκυδίδης: Αιχμάλωτοι, όμηροι, εξόριστοι, φυγάδες και πρόσφυγες στον Πελοποννησιακό πόλεμο", Αθήνα (Όμβρος) 1996. 2. "Thucydides: Captives and hostages in the Peloponnesia war" , Athens (Grigoris) 1978. 3. "Θουκυδίδη Βιβλίο VII", Αθήνα (Καρδαμίτσα) 1996. 4. "Πλάτων και Κρήτη". Αθήνα (Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία) 1981, (Αίολος) 1995. 5. "Αριστοτέλης και Κρήτη", Αθήνα (Καρδαμίτσα) 1987, (Αίολος) 1996.κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
156
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.339 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση