Αριστοφάνης. Μένανδρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αριστοφάνης. Μένανδρος

Θεσμοφοριάζουσαι. Αχαρνής. Ιππής. Νεφέλαι. Σφήκες. Ειρήνη. Όρνιθες. Λυσιστράτη. Βάτραχοι. Εκκλησιάζουσαι. Πλούτος: Δύσκολος. Επιτρέποντες. Σαμία. Ασπίς

Αριστοφάνης

Μένανδρος

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789608437814

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2007

  • Εκδότης

    Ζήτρος

Με τον τόμο "Αριστοφάνης - Μένανδρος" ο εκδοτικός οίκος μας ολοκληρώνει στη σειρά αυτή τη δραματική ποίηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μετά τους τρεις μεγάλους ποιητές τραγωδιών (του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη) στον τόμο αυτό παρουσιάζονται δύο μεγάλοι ποιητές κωμωδιών (είναι οι μόνοι από τους οποίους σώζονται κάποια από τα πολλά έργα που έγραψαν).
Ο Αριστοφάνης είναι ο μόνος κωμωδιογράφος του οποίου σώζονται πολλά έργα. Είναι εκπρόσωπος της λεγόμενης "αρχαίας κωμωδίας" (κατά την τριχοτόμηση του γραμματειακού αυτού είδους σε αρχαία, μέση και νεότερη κωμωδία που έκαναν οι Αλεξανδρινοί "γραμματικοί" κατά την Ελληνιστική περίοδο). Η "αρχαία" φάση της διακρίνεται για την πολιτική υφή της, που σημαίνει για τη στενή σύνδεσή της με την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, με τον έντονο σχολιασμό των δεδομένων της συνολικής ζωής της πόλης. Ο Μένανδρος είναι εκπρόσωπος της λεγόμενης "νέας" κωμωδίας
μ΄ ελάχιστα έργα του που σώζονται (και αυτά όχι εντελώς ακέραια), ενώ δε μας έχουν σωθεί έργα της "μέσης" φάσης της κωμωδίας. Μετά την "αρχαία" φάση της κωμωδίας αδυνατίζει η "πολιτική" υφή της, το ενδιαφέρον της για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα" ωστόσο τα έργα της φάσης αυτής δεν είναι "εκτός τόπου και χρόνου"· αντίθετα αντικατοπτρίζουν κοινωνικές καταστάσεις και διδάσκουν· και αποτέλεσαν τη βάση για την καλλιέργεια του κωμικού είδους της γραμματείας από λατίνους ποιητές, όπως είναι ο Τερέντιος και ο Πλαύτος.
Ο τόμος, συνθετική εργασία του φιλολόγου Θεοδώρου Γ. Μαυροπούλου, περιέχει γενική εισαγωγή στη δραματική ποίηση και στα έργα των δύο κωμωδιογράφων, ευρεία περίληψη για κάθε έργο, μετάφραση, σχόλια, ανάλυση και θέματα - ερωτήματα για περαιτέρω επεξεργασία.

Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος (Μεταφραστής)

O Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1947-1951). Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, βιβλιοκριτικές και άλλες εργασίες σε ημερήσια και περιοδικά έντυπα, έχει κάνει διαλέξεις στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και έχει ασχοληθεί με το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κυρίως της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου της.


Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

O Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1947-1951). Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, βιβλιοκριτικές και άλλες εργασίες σε ημερήσια και περιοδικά έντυπα, έχει κάνει διαλέξεις στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και έχει ασχοληθεί με το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κυρίως της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου της.


Κωνσταντίνος Ζήτρος (Υπεύθυνος Σειράς)


Αριστοφάνης

Αριστοφάνης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., ήταν Κυδαθηναιεύς, γιος του Φιλίππου και της Ζηνοδώρας, και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Στο σχολείο ο κωμωδιοποιός διδάσκεται Όμηρο και Ησίοδο, μαθαίνει τον Αίσωπο και ακούει για τον Αρχίλοχο και τον Αλκαίο. Όταν ήταν εννιά ετών, διδάσκεται η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν κλείνει τα δώδεκα έχει τελειώσει ο Παρθενώνας. και όταν ξεσπάει ο πελ/κός πόλεμος του λείπει ένας χρόνος για να κλείσει τα είκοσι. Πρόφτασε τη δόξα του Περικλή και είδε το θάνατό του, το 429. Θεματολογικά στο έργο του Αριστοφάνη κυριαρχεί η πολιτική, η οποία στην κωμωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά με τον Κρατίνο. Συντηρητικός ο ίδιος, υπήρξε πολέμιος του δημαγωγού Κλέωνα και την αντίθεσή του τη βρίσκουμε στους Ιππής. Σατίρισε σκληρά τους πολιτικούς, ακόμη και τον Περικλή, τους στρατηγούς όπως το Λάμαχο, και τους ποιητές, όπως τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο και δε λησμόνησε τον Σωκράτη. Γνωρίζουμε 44 τίτλους έργων του, οι σωζόμενες όμως κωμωδίες του είναι έντεκα: Αχαρνής, Ιππής, Νεφέλαι, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσαι, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσαι, Πλούτος. Πήρε μία πρώτη νίκη στα Διονύσια και τέσσερις στα Λήναια. Πέθανε γύρω στο 385 π.Χ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μένανδρος

Μένανδρος (Συγγραφέας)

Ο Μένανδρος, Αθηναίος κωμικός ποιητής, είναι ο σημαντικότερος της νέας αττικής κωμωδίας και ο θεμελιωτής της. Γεννήθηκε στην Κηφισιά το 342/41. Ως έφηβος ο Μένανδρος μαθήτευσε στην περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη που στην εποχή του είχε διευθυντή τον Θεόφραστο και γνωρίστηκε στην στρατιωτική του θητεία με τον μετέπειτα μεγάλο φιλόσοφο Επίκουρο με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Παρόλο που ο Μένανδρος έγραψε πάνω από 100 κωμωδίες κέρδισε μόνο 8 πρώτες νίκες. Η μεγάλη δόξα και η αναγνώριση ήρθαν από τους μεταγενέστερους μετά από τον θάνατο του το 292/1.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
1027
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
1.686 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση