Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601424613
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Βασική επιδίωξη του τόμου υπήρξε μια ολοκληρωμένη, χρονικά δομημένη παρουσίαση της χρήσης και αξιοποίησης του χρήματος στην ελληνική ιστορία και της αντίστοιχης συμπεριφοράς και των νοοτροπιών των Ελλήνων των διάφορων εποχών και φάσεων. Πιστεύουμε ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στους αναγνώστες να αντλήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να οδηγηθούν σε χρήσιμες σκέψεις για την όλη γένεση και πορεία του χρήματος ως μέσου συναλλαγής, την εισαγωγή του νομίσματος, τη σταδιακή ίδρυση και λειτουργία των τραπεζών από την αρχαιότητα έως σήμερα,
την ανάπτυξη του δανεισμού και της συσσώρευσης πλούτου, ώστε να μπορέσουμε όλοι να κατανοήσουμε πληρέστερα την εξελικτική στάση μας απέναντι στο χρήμα, τη θέση που εμείς οι ίδιοι
του αποδώσαμε στη ζωή μας, καθώς και τους μηχανισμούς, κρατικούς και ιδιωτικούς, που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό.
Ο Κώστας Π. Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νεότερη Ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νικόλαος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1972. Είναι αναπληρωτής καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Έφη Ραγιά είναι διδάκτωρ της βυζαντινής ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα για τη Μικρά Ασία του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει Βυζαντινή Ιστορία σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Ματθαίου είναι διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.
Η Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη - Κοκκίνη είναι επίκουρη καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα (Αρσάκειο Ψυχικού και Φιλοσοφική Σχολή,) ενώ η μεταπτυχιακή της έρευνα εντοπίστηκε στο βυζαντινή φιλολογία, στην παλαιογραφία και, κυρίως, στη βυζαντινή ιστορία 9ου-15ου αι. (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., Universite de Montreal, Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies, College de France). Η διδακτορική της διατριβή, με θέμα "Βυζαντινός θεσμός της ΄προνοίας΄" εγκρίθηκε το 1990 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει από ετών Βυζαντινή Ιστορία (και Βυζαντινή Φιλολογία αρχικά) και καθοδηγεί την έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων.
Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις, εποπτεία ερευνητικών προγραμμάτων, ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, συνδιοργάνωση συνεδρίου, εκδοτική επιμέλεια των πρακτικών του (2000) και του επιστημονικού περιοδικού "Εώα και Εσπέρα" (1990 κ.εξ.), καθώς και δημοσιεύσεις, όπως: "Ανέκδοτο έργο του Μιχαήλ Ψελλού..." (edition princeps και σχολιασμός, 1979), "Θεόδωρος Αρ(ι)ολογάς, κωδικογράφος του ις΄ αι ...." (1981), "Μαρτυρία Ιω. Αποκαύκου για την κοινωνία του ιγ΄ αιώνα" (1988), "Το χρονικό του Μορέως και η βυζαντινή πρόνοια" (1994), "Η επίδειξη ανδρείας στον πόλεμο κατά τους ιστορικούς του 11ου και 12ου αι." (1997).
Η Σοφία Ανεζίρη είναι καθηγήτρια αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου είναι Καθηγητής Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.