Απόστολος Παύλος και Κόρινθος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Απόστολος Παύλος και Κόρινθος

1950 χρόνια από τη συγγραφή των Επιστολών προς Κορινθίους: Ερμηνεία, θεολογία, ιστορία ερμηνείας, φιλολογία, φιλοσοφία, εποχή: Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Κόρινθος 23-25 Σεπτεμβρίου 2007

Συλλογικό έργο

Γεώργιος Α. Γαλίτης

Πέτρος Β. Βασιλειάδης

21.99€ -26% 16.27€

Το Σεπτέμβριο του 2007 πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Απόστολος Παύλος και Κόρινθος: 1.950 χρόνια από τη συγγραφή των Επιστολών προς Κορινθίους". Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση επιφανείς μελετητές του Παύλου απ` όλο τον κόσμο και ακούστηκαν 96 σπουδαίες επιστημονικές εισηγήσεις στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Οι εισηγήσεις αυτές περιλαμβάνονται στο παρόν δίτομο έργο, απαραίτητο για κάθε επιστήμονα αλλά και απλό αναγνώστη που ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στο έργο του Αποστόλου Παύλου και ιδιαίτερα στις Επιστολές προς Κορινθίους.

Εισηγητές στον Α΄τόμο:
Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Χαράλαμπος Ατματζίδης, Πέτρος Βασιλειάδης, Ιωάννης Γαλάνης, Γεώργιος Γαλίτης, Κωνσταντίνος Γιοκαρίνης, Μόσχος Γκουτζιούδης, Αθανάσιος Σ. Δεσπότης, Σωτήριος Σ. Δεσπότης, Κωνσταντίνος Ζάρρας, π. Θεόδωρος Ζήσης, Θωμάς Ιωαννίδης, π. Νικόλαος Ιωαννίδης, Φώτιος Ιωαννίδης, Urs von Arx, Peter Balla, Norbert Baumert, Reimund Bieringer, Martinus C. De Boer, Cilliers Breytenbach, Chrys C. Caragounis, Raymond F. Collins, Evangelia G. Cafni, Ivan Z. Dimitrov, Martin Ebner, Jorg Frey, Lars Hartman, Otfried Hofius, Morna D. Hooker.

Περιέχονται οι εισηγήσεις:

Πρόλογος
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Α΄ Χαιρετισμοί
- Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος
- Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμένου, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονύσιος
- Νομάρχης Κορινθίας κ. Νικόλαος Ταγαράς
- Δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Πρόεδρος του Συνεδρίου

Β΄ Εισαγωγικές Ομιλίες
- Γεώργιος Γαλίτης, "Η Κόρινθος την εποχή του αποστόλου Παύλου"
- Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, "Η Κόρινθος ως πολλαπλούς κόμβος"
- Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος, "Εισαγωγικά στο βίο του αποστόλου Παύλου: Σταθμοί της πορείας του με βάση την αφήγηση των Πράξεων
- Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος, "Ο Παύλος των Εθνών: Σφαιρική αναφορά"

Γ΄ Εισηγήσεις (κατ` αλφαβητική σειρά των Εισηγητών)
- Αθανάσιος Αντωνόπουλος / Χρήστος Τερέζης, "Διάλογος βιβλικής και φιλοσοφικής ερμηνείας: Αποστόλου Παύλου Α΄ προς Κορινθίους και Αριστοτέλους Πολιτικά"
- Urs Von Arx, "Gibt Paulus in 1 Kor 7 eine Interpetation von Gal 3,28? Zugleich ein Beitrag zur relativen Chronologie der Paulusbriefe"
- Χαράλαμπος Ατματζίδης, "Ο απόστολος Παύλος και το ζήτημα της δουλείας (A΄ Κορ 7, 20-21)"
- Peter Balla, "From glory to glory - Paul`s use of the Old Testament in 2 Corinthians 3"
- Πέτρος Βασιλειάδης, "Σύγχρονες προσεγγίσεις της παύλειας θεολογίας"
- Norbert Baumert, "Eine lanzefur die Korinther - oder eine Ehrenrettung"
- Reimund Bieringer, "Dying and Being Raised For: Shifts in the Meaning ofvnsp in 2 Corinthians 5:14-15"
- de Boer Martinus, "The Deniers of the Resurrection of the Dead and their Social Status in Roman Corinth"
- Cilliers Breytenbach, "Explaining the foolishness of the cross (1 Cor 1:18): New material on the origin of Paul`s metaphors on the death of Christ"
- Ιωάννης Λ. Γαλάνης , "Η αθλητική ορολογία του Αποστόλου Παύλου στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή"
- Chrys C. Caragounis, "House Church in Corinth? An Inquiry into the Structure of Early Corinthian Christianity"
- Κωνσταντίνος Ν. Γιοκαρίνης, "Επιδράσεις των προς Κορινθίους επιστολών του Παύλου γισ τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη Εκκλησία"
- Μόσχος Γκουτζιούδης, "Η συνδρομή της τοπογραφίας και της αρχαιολογικής μαρτυρίας στην κατανόηση του χώρου δράσης των χριστιανών της Κορίνθου"
-Raymond F. Collins, "Paul`s Imagination at Work. How the Apostle Refers to Himself in the Epistles to the Corinthians"
- Evangelia G. Dafni, "1 Korinther 13, 12 und das Alte Testament"
- Αθανάσιος Δεσπότης, "Περί δικαιώσεως διδασκαλία στην Α΄ Κορ."
- Σωτήριος Δεσπότης, Β΄ Κορ. 3,18: "Το "Ημείς" ως κλείδα κατανόησης του "κατοπτριζόμενοι" και "μεταμορφούμεθα""
- Ivan Dimitrov, "Ο νέος Παύλος των νέων Κορίνθιων: Απόψεις του Θεοφύλακτου Βουλγαρίας για το ισαποστολικό έργο του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στους Βουλγάρους"
- Martin Ebner, "Soziale und religiose Grenzuberschreitung in der Gemeinde von Korinth nach Apg 18,1-18: Ein lukanisches Genrebild"
- Jorg Frey, "Rechtfertigungstheologie im Ersten Korintherbrief"
- Κωνσταντίνος Θ. Ζάρρας, "Άνθρωπος χοϊκός και Άνθρωπος ουράνιος": Μια Ιουδαϊκή ανάγνωση του Α΄ Κορ 15, 45-49"
- Θεόδωρος Ζήσης, "Το 7ο κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής ερμηνευόμενο από τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο"
- Lars Hartman, "Two Early Readings of First Corinthians: Clement of Rome and Third Corinthians"
- Otfried Hofius, "Η ανάσταση των νεκρών ως γεγονός σωτηρίας. Σκέψεις στο 15ο κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους Επιστολής"
- Morna D. Hooker, "Conformity to Christ"
- Θωμάς Αντ. Ιωαννίδης, "Αταξίες κατά την τέλεση του Κυριακού Δείπνου στην πρώτη Εκκλησία της Κορίνθου. Κοινωνιολογικές και λειτουργικές προεκτάσεις"
- Νικόλαος Χ. Ιωαννίδης, "Τα Έσχατα στις Α΄ και Β΄ προς Κορινθίους Επιστολές του αποστόλου Παύλου κατά τον Ευθύμιο Ζιγαβηνό"
- Φώτιος Ιωαννίδης, "Τα Υπομνήματα του Αμβροσιαστή στις δύο προς Κορινθίους επιστολές του Απ. Παύλου".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Α. Γαλίτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Β. Βασιλειάδης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Βασιλειάδης είναι καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει και τα μαθήματα της Ιεραποστολικής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI), μέλος των συνοδικών επιτροπών "Λειτουργικής Αναγέννησης" και "Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων" της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ένας εκ των μεταφραστών της Καινής Διαθήκης στη νέα ελληνική γλώσσα. Συνέγραψε 14 βιβλία και πάνω από 150 ειδικές επιστημονικές μελέτες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Γ. Ατματζίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1965. Πραγματοποίησε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Regensburg και Tubingen (Γερμανία). Διδάκτωρ της Θεολογίας αναγορεύτηκε το 1997 με τη διατριβή: Η "ερμηνεία" του Οικουμενίου του Σχολαστικού στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (Ιστορική και μεθοδολογική προσέγγιση). Από το 1999 υπηρετεί ως Λέκτωρ στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο "Εισαγωγή και ερμηνεία της Καινής Διαθήκης". Διδάσκει παράλληλα Βιβλική Ερμηνευτική, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη Θεολογία του Φύλου και του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Α. Τερέζης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές της Κορινθίας το 1933 και σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πατρολογία και βυζαντινολογία στην Sorbonne (Παρίσι), βυζαντινή θεολογία και φιλολογία και ιστορία της φιλοσοφίας στο Μόναχο. Εξέδωσε πολλές μελέτες-μονογραφίες για την Σχολαστική θεολογία στο Βυζάντιο, για τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας Μ. Αθανάσιο, Μ. Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Κύριλλο Αλεξανδρείας. Στη Θεολογική Σχολή Αθηνών έγινε αριστούχος διδάκτορας (1967), υφηγητής και καθηγητής (1972) της έδρας της Πατρολογίας και της Πατερικής Θεολογίας, ενώ δίδαξε και σε άλλα ανώτατα και ανώτερα ιδρύματα. Εξέδωσε ίδιας δομής σύστημα πατρολογίας (2 τόμοι), δημοσίευσε μελέτες για σύγχρονα θεολογικοφιλοσοφικά θέματα (όπως θεολογία και γλώσσα), έγραψε αφηγηματικές βιογραφίες, οργάνωσε επιστημονικά συνέδρια (και εκτός Ελλάδας), έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια, αντιπροσώπευσε το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας σε διορθόδοξα, διεκκλησιαστικά και διαχριστιανικά συνέδρια και διαλόγους, κλήθηκε για διαλέξεις σε πανεπιστημιακές θεολογικές σχολές στην Ιταλία, Ρωσία, Αγγλία, Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λίβανο, Σλοβακία, Αίγυπτο και Πολωνία και συνεχίζει, ως ομότιμος καθηγητής να διακονεί την πατερική θεολογία και την σχετική έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμμανουήλ Ι. Μικρογιαννάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Αντωνόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Αθανάσιος Αντωνόπουλος είναι δρ. θεολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Norbert Baumert (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Reimund Bieringer (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Martinus De Boer (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Κ. Καρακόλης (Επιμέλεια)

Ο Χρήστος Καρακόλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επί πενταετία εξειδικεύθηκε στην Επιστήμη της Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Ως επισκέπτης Καθηγητής έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Βέρνης, του Μονάχου του Ρέγκενσμπουργκ και της Ζυρίχης, καθώς επίσης και στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Θεολογικών Σπουδών του Καίμπριτζ. Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του περιοδικού Early Christianity (Mohr Siebeck, Τυβίγγη) και της εκδοτικής επιτροπής των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης Novum Testamentum Graece και UBS Greek New Testament. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στο κατά Ιωάννην ευγγέλιο, την παύλεια γραμματεία, την κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης και την Ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης.

Σωτήριος Σ. Δεσπότης (Επιμέλεια)

Ο Σωτήριος Δεσπότης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και το Μάιντς. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινοδιαθηκολόγων.

Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος (Επιμέλεια)

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1965. Πραγματοποίησε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Regensburg και Tubingen (Γερμανία). Διδάκτωρ της Θεολογίας αναγορεύτηκε το 1997 με τη διατριβή: Η "ερμηνεία" του Οικουμενίου του Σχολαστικού στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (Ιστορική και μεθοδολογική προσέγγιση). Από το 1999 υπηρετεί ως Λέκτωρ στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο "Εισαγωγή και ερμηνεία της Καινής Διαθήκης". Διδάσκει παράλληλα Βιβλική Ερμηνευτική, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη Θεολογία του Φύλου και του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
EPUB
Σελίδες:
753
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση