Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600223910
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Συχνά αυτό που λέγεται "πρόλογος" είναι στην πραγματικότητα "επίλογος". Και πολύ σωστά, γιατί για να γράψεις τον πρόλογο ενός κειμένου πρέπει πρώτα όχι απλώς να το έχεις διαβάσει, αλλά να το έχεις αναλύσει και κατανοήσει εις βάθος. Με τα λίγα λόγια με τα οποία προλογίζω τούτο το βιβλίο θέλω να εκφράσω πόσο προσφέρεται σαν αφετηρία σκέψεων και προβληματισμών για τα θέματα της εποχής μας. Και όχι μόνο. Από μόνος του ο τίτλος του βιβλίου, "Από τον Μπους στον Ομπάμα", ίσως να είναι παραπλανητικός, αν ο επίδοξος αναγνώστης νομίσει ότι πρόκειται για μια σειρά μελετών για την εξέλιξη της σημερινής αμερικανικής πολιτικής. Αλλά αφ` ενός το εκτενές κείμενο της εισαγωγής που υπογράφει ο Σωτήρης Ντάλης και αφ` ετέρου η ανάγνωση του πίνακα περιεχομένων δείχνουν πόσο ευρύτερο είναι το αντικείμενο που πραγματεύεται...
...Δεν πρέπει όμως, και αυτό το τονίζω, να αντιπαρέλθει ο αναγνώστης τον δεύτερο τίτλο του βιβλίου, ο οποίος -αν και με μικρότερα στοιχεία δεν είναι απλώς υπότιτλος- ανοίγει στον αναγνώστη· μια άλλη πύλη που δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο υπότιτλος αυτός είναι "Η διεθνής πολιτική σε έναν κόσμο που αλλάζει". Και τότε αναλογίζεσαι πόσο ευρύτερο μέσα στο χρόνο και στο χώρο είναι αυτό καθ` εαυτό το φαινόμενο με το οποίο καταπιάνεται, έστω και έμμεσα, να προσεγγίσει το κείμενο, δίνοντας έτσι κίνητρο στον αναγνώστη να διευρύνει τον προβληματισμό του...
...Τούτο το βιβλίο αλήθεια δεν αφορά μόνο τη μετάβαση από τον Μπους στον Ομπάμα. Είναι μια σειρά κειμένων που καθένα με τον τρόπο του παρακινεί σε σκέψεις και προβληματισμό.
Βύρων Θεοδωρόπουλος
Ο Χρήστος Ροζάκης είναι καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου από το 2001. Έχει διατελέσει, για μικρό χρονικό διάστημα, Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 1996.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Ο. Ιατρίδης σπούδασε στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (διδακτορικό δίπλωμα από το Clark University, 1962). Υπηρέτησε στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (1955-1956) και στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού (1956-1958). Είναι ομότιμος καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Southern Connecticut State University. Δίδαξε σύγχρονη ελληνική ιστορία στα Πανεπιστήμια Harvard και Yale. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: "Βαλκανικό Τρίγωνο: γέννηση και παρακμή μιας συμμαχίας που ξεπερνούσε τα ιδεολογικά σύνορα" ("Balkan Triangle: Birth and Decline of an Alliance Across Ideological Boundaries"), 1968, "Εξέγερση στην Αθήνα: ο ελληνικός κομμουνιστικός "Δεύτερος Γύρος", 1944-1945" ("Revolt in Athens: The Greek Communist "Second Round", 1944-1945"), 1972, "Οι αναφορές του πρεσβευτή Μακβή: Ελλάδα 1933-1947" ("Ambassador MacVeagh Reports: Greece, 1933-1947"), 1980· ήταν ο επιμελητής του βιβλίου "Η Ελλάδα στη δεκαετία του ΄40: ένα έθνος σε κρίση" ("Greece in the 1940s: A Nation in Crisis"), 1981 και (μαζί με τον Θεόδωρο Α. Κουλουμπή) του βιβλίου "Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: μια κριτική επισκόπηση" ("Greek-American Relations: A Critical Review"), 1980.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Μπακατσιάνος σπούδασε πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και τον Παρισιού. Ειδικεύθηκε στις διεθνείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι διδάκτωρ τον Πανεπιστημίου Paris 10-Nanterre και έχει διδάξει σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Εργάζεται ως Πρεσβευτής-Εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει χειρισθεί ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, διεθνών οικονομικών και διμερών σχέσεων, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις ή εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Έχει γράψει σειρά άρθρων και μελετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από το 1955, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Χάρβαρντ για τριάντα χρόνια (έως το 1995), επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων, συγγραφέας πολλών βιβλίων (ανάμεσά τους τα "World Disorders: Troubled peace in the post Cold War era", "Gulliver Unbound", "America Goes Back ward" και "The ethics and Politics of Humanitarian Interventions"), ο Στάνλεϋ Χόφμαν (Stanley Hoffmann), γεννήθηκε στη Βιέννη (27 Νοεμβρίου 1928) και μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική. Ειδικεύσεις του, η γαλλική πολιτική ιστορία, η αμερικανική εξωτερική πολιτική, η ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κοινωνιολογία του πολέμου, η διεθνής πολιτική, η ηθική στις διεθνείς σχέσεις.
Πέθανε στις 13 Σεπτεμβίου 2015.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Β. Μποτόπουλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος, διδάκτορας του Συνταγματικού Δικαίου και αρθρογράφος της εφημερίδας "Τα Νέα", για θεσμικά θέματα, από το 1985. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη, και είναι σήμερα υπεύθυνος της επιτροπής κοινωνικής ένταξης του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης, Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του "Σοσιαλιστές και εξουσία" (Πόλις, 1993), "Τα κωλύματα συνταγματικότητας των βουλευτών υπό το φως της νομολογίας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου" (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 1999), "Η δίκη της μεγάλης δίκης" (Νεφέλη, 2004). Έχει μεταφράσει πολιτικά δοκίμια των Ανρί Βεμπέρ, Αλαίν Τουραίν, Πιέρ Μοσκοβιτσί, κ.ά., πάνω σε θέματα αριστεράς, σοσιαλισμού και δημοκρατίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο καθηγητής Θεόδωρος Α. Κουλουμπής είναι Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το έργο του τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Είναι συγγραφέας (μαζί με τον James H. Wolfe) ενός γνωστού συγγράμματος, του "International relations: Power and justice" (Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990). Επίσης, συγγραφέας του βιβλίου "The US,Greece and Turkey:The troubled triangle" (Praeger,1983) και συνεπιμελητής του "Journal of southeast european and Black Sea studies", που εκδίδεται απο το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τζόζεφ Νάι είναι από το 1995 πρύτανης της Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. ΄Εχει διατελέσει υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον και πρόεδρος τσυ Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών.
Θεωρείται από τους σημαντικότερους διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Πρίνστον, Οξφόρδης και Χάρβαρντ και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για το ρόλο των ΗΠΑ στο σύγχρονο κόσμο. Το βιβλίο του "Το παράδοξο της αμερικανικής δύναμης" είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σταύρος Ζωγραφάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1960. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού Έρευνας και Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, καθώς και στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εφαρμοσμένα μακρο-οικονομικά υποδείγματα γενικής ισορροπίας, στην κατασκευή πινάκων κοινωνικής λογιστικής, στη διανομή του εισοδήματος με έμφαση στην ανισότητα και τη φτώχεια, σε θέματα που άπτονται της οικονομικής πτυχής της μετανάστευσης και, τέλος, σε θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Γούναρης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του London School of Economics, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Ασκεί τη δικηγορία και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι η σχέση μεταξύ της νέας βιοτεχνολογίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η αποτύπωση αυτής της σχέσης στο ευρωπαϊκό και το εθνικό Δίκαιο, ιδιαιτέρως όσον αφορά στη συζήτηση περί των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του:
- Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001.
- Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999.
- Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999.
- Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.