Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604490714
Κατηγορίες:
Πολιτική | Οικονομία , Νεότερη & Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στηριγμένο σε πρωτογενές υλικό του αθηναϊκού τύπου της περιόδου, το βιβλίο παρουσιάζει και αναλύει τη διαμόρφωση και τις μεταλλάξεις της συντηρητικής σκέψης στην Ελλάδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Στο πρώτο κύριο μέρος της μελέτης διερευνάται το πώς μέσα από την καταγγελία του βενιζελικού έθνους από τους αντιβενιζελικούς, που αυτοπροσδιορίζονταν ως νομιμόφρονες και συνταγματικοί, συγκροτήθηκε η έννοια του λαού. Ο «λαός» γίνεται ο «λαός των νομιμοφρόνων» και συμπορεύεται σε ένα βαθμό με εκείνους τους συντηρητικούς αστούς που έχουν ως σημαία τους την κουλτούρα της τάξης, του μέτρου και της ψυχικής ενότητας του έθνους. Πρόκειται για μια έννοια του λαού η οποία αντιπαραβάλλεται με την ιδέα των πραγματικών Ελλήνων που εμφανίζεται λίγο πριν από τη Μεταξική Δικτατορία και λειτουργεί ως νομιμοποιητική της αιχμή, ενώ αποτελεί γέφυρα και θεμέλιο της μεταπολεμικής συντηρητικής σκέψης, που επηρεασμένη από τη διεθνή εμπειρία στηρίχτηκε στον αντικομμουνισμό και την εθνικοφροσύνη.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Η Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα πεδία ειδίκευσής της είναι τα εξής: η σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, η ανάλυση ιδεολογιών με έμφαση στον πολιτικό συντηρητισμό, τον εθνικισμό, τον αντικομμουνισμό, την εθνικοφροσύνη, την άκρα δεξιά, η ιστορία των εννοιών και η ιστορία του Τύπου. Έχει δημοσιεύσει για τον πολιτικό συντηρητισμό, την άκρα δεξιά, τον αντι-ολοκληρωτισμό και τον φασισμό. Μονογραφίες: "Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων. Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967" (Αθήνα: Εκδόσεις Σαββάλας, 2006), "Τα χρόνια της κρίσης στον μεσοπόλεμο. Η ελληνική δημόσια συζήτηση" (Αθήνα: Εκδόσεις Ασίνη, 2012). Σε συνεργασία με τη Ν. Μπάλτα: "Σημειώσεις για την ιστορία του Τύπου. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή διάσταση" (Αθήνα: Εκδόσεις Οδυσσέας, 1993), σε συνεργασία με τους Β. Καραποστόλη, Ν. Δεμερτζή, Α. Αρμενάκη: "Απόδημοι Έλληνες. Πολιτισμική ταυτότητα και ομογενειακά μέσα επικοινωνίας" (Αθήνα: Υπουργείο Τύπου, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, 2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα