Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602311028
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Αναλαμβάνοντας να εξιστορήσουν τις θεωρητικές και μεθοδολογικές διαδρομές των γραμματολογικών σπουδών από την κλασική αρχαιότητα έως την αυγή του 21ου αιώνα, οι εννέα τόμοι της σειράς "The Cambridge History of Literary Criticism" συνιστούν ένα εντυπωσιακό εκδοτικό εγχείρημα ως προς την ακαδημαϊκή ευρυμάθεια και ερευνητική τεκμηρίωσή τους. Ο όγδοος τόμος, με τον οποίο εγκαινιάζεται η μετάφραση του σημαντικού αυτού έργου αναφοράς στις εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), πραγματεύεται, από κοινού με τον έβδομο (Modernism and the New Criticism) και τον ένατο (Twentieth - Century Historical, Philoshophical and Phychological Perspectives), τις θεωρίες της λογοτεχνίας του τελευταίου αιώνα, επιλέγοντας, ειδικότερα, να παρουσιάσει τον θεωρητικό στοχασμό από τον ρωσικό φορμαλισμό και τη δομιστική κληρονομιά του στις σύγχρονες γραμματολογικές σπουδές έως τη μεταδομική στροφή προς τον αναγνώστη, την οποία η τελευταία πρόταση του τόμου αποτιμά ως τη σημαντικότερη μετατόπιση του κριτικού ενδιαφέροντος κατά τη μεταπολεμική περίοδο. [...]
Μίλτος Πεχλιβάνος
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος
"Ο πλουραλισμός των θεωριών πρέπει να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη των γραμματολογικών σπουδών. Δεν είναι πλέον δυνατόν να προσποιούμαστε πως αποδεχόμαστε όλοι σιωπηρά τις ίδιες πρακτικές στις γραμματολογικές σπουδές. Εξίσου απορριπτέα είναι και η στάση ενός laissez-faire. Τα τμήματα των γραμματολογικών σπουδών χρειάζεται να ξεπεράσουν την απλή ανοχή των θεωρητικών διαφορών: δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε απλώς στο ότι διαφέρουμε, χρειάζεται να θέσουμε ανοικτά τις διαφορές μας επί σκηνής."
Raman Selden
Ο Stephen Βann είναι καθηγητής της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Bristol στη Μ. Βρετανία. Εξέδωσε μια σημαντική ανθολογία με τον τίτλο "The Tradition of Constructivism" (Νέα Υόρκη 1974).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, σπούδασε νομικά, ιστορία και φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Birmingham και διδάσκει από το 1992 θεωρία της λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Μίλτος Πεχλιβάνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.
Είναι επίκουρος καθηγητής γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας στο Α.Π.Θ. και έχει εκλεγεί στη θέση καθηγητή νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου. Υποστήριξε το 1999 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Εκδοχές νεοτερικότητας στην κοινωνία του γένους: Νικόλαος Μαυροκορδάτος - Ιώσηπος Μοισιόδαξ - Αδαμάντιος Κοραής". Έχει μεταφράσει μελετήματα του H.R. Jauβ (Η θεωρία της πρόσληψης, Αθήνα, Εστία, 1995) και έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους "Einfuhrung in die Literaturwissenschaft" (Στουτγάρδη, Metzler, 1995) και "Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παν. Μουλλά" (Αθήνα, Σοκόλης, 2005). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ανάμεσα στις οποίες και το επίμετρο "Οι κήποι του Candide και κάποιες σύγχρονες μεταφυτεύσεις τους", στο "Βολταίρος, Καντίντ ή η αισιοδοξία", (Αθήνα, Πόλις, 2005).