Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609405089
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων παιδιών στην Κύπρο και το κίνημα της ένταξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους σε μια σχέση αγάπης και μίσους. Το βιβλίο αποτυπώνει την ιστορία αυτής της σχέσης, σκιαγραφώντας την πορεία που ακολούθησε η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία της Κύπρου - επίσημα από το 2001, ανεπίσημα όμως από τα μέσα κιόλας της δεκαετίας του 1980. Η μελέτη ξεκινά με τη συνθετική παρουσίαση της ειδικής εκπαίδευσης των κωφών σε ΗΠΑ, Αγγλία και Κύπρο. Παρουσιάζονται επίσης οι σημαντικότεροι άξονες του θέματος της εκπαίδευσης των κωφών, όπως εντοπίστηκαν κατά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και υπό το πρίσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο και εμπειρικό μέρος του βιβλίου γίνεται μια χρονολογική αλλά και κριτική παρουσίαση της διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και πρακτικής στην Κύπρο για τα άτομα με απώλεια ακοής, μια πορεία που είχε αφετηρία το ειδικό σχολείο και κατάληξη την ένταξη στα γενικά σχολεία. Η μελέτη συνδυάζει την πρωτότυπη έρευνα αρχειακού υλικού και την εμπειρική συλλογή δεδομένων για την εκπαίδευση των κωφών ατόμων στην Κύπρο. Ένα πολύτιμο ερευνητικό βοήθημα για όποιον ασχολείται με την ιστορία, τη νομοθεσία, την πολιτική και την πρακτική της ειδικής εκπαίδευσης και ένταξης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γνωστικό της αντικείμενο αφορά την ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση ανάπηρων μαθητών. Το επιστημονικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δυνατότητες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρίες. Η Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη είναι επίσης, υπεύθυνη του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Άννα Κουππάνου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1979. Είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός με διδακτορικές σπουδές στη φιλοσοφία της παιδείας και πλούσιο ερευνητικό έργο. Εργάζεται ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα βιβλία της "Οι αργοναύτες του χρόνου" και "Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε" (Εκδόσεις Κέδρος) έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου το 2010 και το 2015 αντίστοιχα. "Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε" έχει επίσης τιμηθεί με το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ Κύπρου), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, ενώ έχει αναγραφεί στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Tο βιβλίο της "Οι αργοναύτες του χρόνου" και η ποιητική της συλλογή "Πραγμάτω(ν)ποίηση: Βλέπουμε την θέα μόνοι" (Εκδόσεις Μελάνι) έχουν περιληφθεί στις βραχείες λίστες των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω και του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης αντίστοιχα. Το βιβλίο της "O παππούς, ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι", (Κέδρος, 2018) έχει τιμηθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2013.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Φτιάκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν διάφορες πτυχές της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης όπως: ειδική και ενιαία εκπαίδευση και κοινωνία, εκπαιδευτική πολιτική και πρακτική, ίσες ευκαιρίες, σχέσεις σχολείου-σπιτιού και ποιοτική ερευνητική μεθοδολογία. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και είναι συγγραφέας βιβλίων στην ελληνική και την αγγλική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα