Από το «Απόκρυφα Κωνσταντινουπόλεως» στο «Οι άθλιοι των Αθηνών»
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από το «Απόκρυφα Κωνσταντινουπόλεως» στο «Οι άθλιοι των Αθηνών»

Το ελληνικό «επιφυλλιδικό μυθιστόρημα» του 19ου αιώνα

Henri Tonnet

Η πεζογραφική μυθοπλασία της Ελλάδας του 19ου αιώνα είναι παραγνωρισμένη. Δεν περιλαμβάνει μόνο διηγήματα τύπου «ηθογραφίας», όπως αυτά των Γ. Δροσίνη, Α. Καρκαβίτσα και Α. Παπαδιαμάντη. Έχει επίσης προσφέρει εντυπωσιακά σε όγκο και σε ενδιαφέρον μυθιστορήματα. Μεγάλες τοιχογραφίες συγκρούσεων μεταξύ καλών και κακών, με πλαίσιο τις δυο πρωτεύουσες πόλεις της εποχής. Όπου λαμβάνουν χώρα συναρπαστικές περιπέτειες με πολυάριθμους χαρακτήρες, απροσδόκητες ανατροπές, αποκαλύψεις «αποκρύφων» της κάθε πόλης, τιμωρίες των κακών και τον αδήριτο θρίαμβο της αρετής. Αυτή η μελέτη παρουσιάζει το ελληνικό «επιφυλλιδικό μυθιστόρημα» του 19ου αιώνα μέσα από τα (κατά ιστορική σειρά) έργα των: Πέτρου Ιωαννίδη, Στέφανου Ξένου, Χριστόφορου Σαμαρτσίδη, Κωνσταντίνου Μεγαρέως, Β.Ι.Α., Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Ιωάννη Κονδυλάκη.
Πέτρος Μαρτινίδης

Πέτρος Μαρτινίδης (Μεταφραστής)

Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές αρχιτεκτονικής, ψυχολογίας, θεωρίας κειμένων, ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών, δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα άλλων σχολών. Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και 10 αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Πρώτο του βιβλίο τα δοκίμια "Συνηγορία της παραλογοτεχνίας" (1982), "Οι λέξεις στην αρχιτεκτονική και την επιστημονική σκέψη" (1990), "Κόμικς, τέχνη και τεχνικές της εικονογράφησης" (1990), "Η υψηλή τέχνη της απελπισίας: γύρω από τον Ισοβίτη του Αρκά" (1992), "Μεσιτείες του ορατού: ζητήματα θεωρίας της κριτικής στην αρχιτεκτονική και την τέχνη" (1997) και "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση" (1999). Η έντονη παρουσία του στο αστυνομικό μυθιστόρημα ξεκινά με την τετραλογία "Κατά συρροήν" (1998), "Σε περίπτωση πυρκαϊάς" (1999), "Παιχνίδια μνήμης" (2001) και "Δεύτερη φορά νεκρός" (2002). Ακολούθησε η τριλογία "Μοιραίοι αντίκατοπτρισμοί" (2003), "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" (2005) και "Ο Θεός φυλάει τους άθεους" (2006). Το 2007 κυκλοφόρησε το κείμενο του "Πώς πάνε στον "παράδεισο" του Αρκά. "Ανατρέχοντας στην ιστορία του γέλιου" και το 2011 το βιβλίο "Κριτική και ευαισθησία". "Η εξέλιξη του κριτικού στοχασμού για την τέχνη". Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών θεάτρου για το έργο του "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση". Έλαβε μέρος, με διηγήματα του, και στους τρεις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008 και 2009). (φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος)

Henri Tonnet (Συγγραφέας)

Ο Henri Tonnet είναι τακτικός καθηγητής νέων ελληνικων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού στο Παρίσι. Επίσης, διευθύνει το Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.595 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση