Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609548083
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα κείμενα που δημοσιεύονται εδώ φιλοδοξούν να ξαναδιαβάσουν την εθνεγερσία του 1821, μέσα από την τρέχουσα, τραγική συγκυρία του 2012, δηλαδή τη συγκυρία της χρεωκοπίας και των μνημονίων. Όμως, δεν ανιχνεύουν καθησυχαστικές αντιστοιχίες, ανάμεσα στο 1821 και το 2012, γιατί αυτό και μόνο θα παραχάρασσε τόσο τη σημερινή όσο και την τότε επαναστατική συγκυρία· αλλά και δεν ομνύουν στην κυρίαρχη εθνική αφήγηση, γιατί αυτό και μόνο θα συνιστούσε μια βαθιά καθεστωτική επιλογή, δηλαδή μια απόλυτα παρασιτική διαδικασία. Τα κείμενα αυτά διακινδυνεύουν, αξιοποιώντας τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, να φωτίσουν μερικές ψηφίδες της Ιστορίας, της Ιστορίας της Τέχνης και της Ιστορίας της Λογοτεχνίας, και επομένως, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, και της δικής μας ιδεολογίας, και γιατί όχι και της δικής μας ευθύνης απέναντι στην ιδεολογία και την ιστορία μας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κώστας Δουζίνας είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics. Είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Middlesex και Lancaster και υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος της Νομικής Σχολής του Κολλεγίου του Birkbeck. Υπήρξε Πρόεδρος της Σχολής από το 1996 έως το 2002 και επικεφαλής των προέδρων όλων των Νομικών Σχολών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου την περίοδο 1999-2000.
Ο Κώστας Δουζίνας υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, των Παρισίων, της Θεσσαλονίκης και της Πράγας, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, της Νομικής Σχολής Καρντόζο, του Πανεπιστημίου Γκρίφφιθ και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Διευθυντής του ακαδημαϊκού περιοδικού "Law and Critique: International Journal of Critical Legal Thought".
Σημαντικότερα έργα του: "Postmodern Jurisprudence", "Justice Miscarried", "The Legality of the Contingent", "Ο λόγος του νόμου", "Law and the Image", "Critical Jurisprudence", "Human Rights and Empire", "Adieu Derrida" (2006).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μάρθα Πύλια διδάσκει Οθωμανική Ιστορία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Δημηρούλης γεννήθηκε το 1952 στην Αγιά Λαρίσης. Διδάσκει ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει γράψει εκτενώς για ζητήματα της ελληνικής λογοτεχνίας και κριτικής. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι και το τελευταίο του βιβλίο "Ο Φοβερός Παφλασμός". Κριτικό αφήγημα για τα "Τρία Κρυφά Ποιήματα" του Γ. Σεφέρη (εκδ. Πλέθρον). Η πολύχρονη ενασχόλησή του με τον Σολωμό κατέληξε στη δημοσίευση μιας μελέτης το 2003 (Φάκελος "Διονύσιος Σολωμός". Η ανατομία ενός εθνικού θρίλερ) και στην έκδοση το 2007 (με εκτενή εισαγωγή και αναλυτικά σχόλια) του ποιητικού και πεζού σολωμικού έργου (Διονύσιος Σολωμός. Έργα. Ποιήματα και Πεζά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Στάθης είναι ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της ίδιας σχολής, με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Α.Π.Θ. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας "Φιλοπάππου". Αρθρογραφεί ως συνεργάτης στις "Αναγνώσεις", το ένθετο για το βιβλίο της Κυριακάτικης Αυγής, και το διαδικτυακό περιοδικό για τις τέχνες kaput (www.kaput.gr). Web site: www.kostaschristopoulos.com
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Βούλγαρης γεννήθηκε στα Δολιανά Αρκαδίας το 1958. Ως κριτικός λογοτεχνίας, συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ο Πολίτης" και "Πλανόδιον" καθώς και με την εφημερίδα "Τα Νέα". Επιμελείται τις σελίδες βιβλίου στο ένθετο "Αναγνώσεις" ("Κριτική βιβλίου, τεχνών και επιστημών") της "Αυγής της Κυριακής". Στις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορούν τα βιβλία του: "Κ. Γ. Καρυωτάκης. Φύλλα πορείας" (δοκίμια, 1998), "Τέος Σαλαπασίδης. Μία παρουσίαση" (1999, στη σειρά "Εκ Νέου" την οποία και διευθύνει), "Από την ήττα στη σιωπή" (Δοκίμια, 2000), "Όψεις της σύγχρονης ποίησης. Δοκιμή πρώτη" (2003). Εμφανίστηκε στην πεζογραφία με το βιβλίο "Στο όνειρο πάντα η Πελοπόννησο" (Γαβριηλίδης, 2001), το οποίο μαζί με "Τα άλογα της Αρκαδίας" (Πόλις, 2002) και το "Ο Καρτέσιος στην Τρίπολη" (Πόλις, 2003), ανήκουν στον ανοικτό αφηγηματικό κύκλο "Το εμφύλιο σώμα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μάρθα Πύλια διδάσκει Οθωμανική Ιστορία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.