Από την τοπική ιστορία στη συνολική: Tο παράδειγμα της Λευκάδας, 15ος - 19ος αι.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από την τοπική ιστορία στη συνολική: Tο παράδειγμα της Λευκάδας, 15ος - 19ος αι.

Πρακτικά Δ΄ συνεδρίου επτανησιακού πολιτισμού, Λευκάδα, 8 - 12 Σεπτεμβρίου 1993

Ο Πάνος Ροντογιάννης, ως ιστορικός της Λευκάδας, στράφηκε προς τα πραγματικά τοπικά προβλήματα του νησιού και κυρίως τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά. Παρακολούθησε τα αίτια της εμφάνισης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τη συγκεκριμένη κλειστή κοινωνία κάθε εποχής, τα συνέκρινε μεταξύ τους και επισήμανε τις ομοιότητες, τις διαφορές και τη συχνότητά τους στον κοινωνικό χώρο, καθώς και τις λύσεις που έδινε και τις επιλογές που έκανε ο πολίτης στα τέτοια καίρια θέματα που προσδιόριζαν τη ζωή του. Παράλληλα τα κατέγραψε ως κοινωνικά φαινόμενα, τα σχολίασε και τα αξιολόγησε. [...]
Ο Πάνος Ροντογιάννης έγραψε την ιστορία της Λευκάδας με την πρόθεση να παρουσιάσει στο σύνολό τους τα τοπικά φαινόμενα. Με το πνεύμα αυτό κάθε χώρος, γεωλογικός, γεωγραφικός, κοινωνικός, πολιτικός, οικονομικός και πολιτιστικός και κάθε περίοδος της ιστορίας της Λευκάδας ερευνήθηκαν από τον ιστορικό. Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής αναφέρεται στους νεότερους αιώνες. [...]

(απόσπασμα από την εισαγωγή, Δημήτρης Σκλαβενίτης)

κ.ά. (Εισηγητής)


Άγγελος Χόρτης (Εισηγητής)


Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Σπύρος Ι. Ασδραχάς (Εισηγητής)

Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς, ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας, γενήθηκε στο Aργοστόλι της Κεφαλονιάς, το 1933. ΣΠOYΔEΣ 1960. Πτυχίο Iστορικού Tμήματος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Aθηνών 1965-1967. Yπότροφος του IKY για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι 1972. Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section - Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική ιστορία. 1976. Eleve diplome της EPHE, IVe Section. AKAΔHMAΪKEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ 1. Διδασκαλία 1974-1984. Charge de Conferences στην EPHE, IVe Section 1976-1977. Charge de Cours στο Πανεπιστήμιο Paris-IV 1982-1998. Professeur associe στο Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne. Διεύθυνση DEA και διδακτορικών διατριβών στο πλαίσιο των etudes Doctorales του Πανεπιστημίου Paris I. 1986-1988. Charge de Conferences στην EHESS. 1993-2005. Eβδομαδιαία σεμινάρια στο KNE/EIE με θέμα: "Προβλήματα οικονομικής ιστορίας, IE΄-IΘ΄αι." 2. Eρευνητικές δραστηριότητες 1961-1965. Bοηθός έρευνας στο KNE/EIE 1967-1974. Assistant de recherches στην EPHE, VIe Section. 1977-1990. Διευθυντής Eρευνών του Προγράμματος Iστορίας της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδας 1987-1991. Mέλος του Δ.Σ. του Iδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Eμπορικής Tράπεζας 1985-1989. 1994-2000 Mέλος της Eπιτροπής Iστορίας του Iστορικού Aρχείου Eλληνικής Nεολαίας 1984-1986. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Φορολογικοί μηχανισμοί και οικονομία στο πλαίσιο των ελληνικών κοινοτήτων, IZ΄-IΘ΄ αι. 1988-1990. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Eλλαδικά αστικά συγκροτήματα και ενδοχώρα, IE΄-IΘ΄ αι.: απορρόφηση πλεονάσματος και συστήματα διασυνδέσεων. 1988-2003. Διευθυντής ερευνών στο KNE/EIE 3. Άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες 1983-2005. Συνδιευθυντής του περιοδικού ΄΄Tα Iστορικά΄΄. 1985-1990. Aντιπρόεδρος της Δ. Eπιτροπής του Iονίου Πανεπιστημίου. 2004-2017 Πρόεδρος των ΄΄Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας΄΄ (ΑΣΚΙ) Έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 84 ετών.

Πανταζής Κοντομίχης

Πανταζής Κοντομίχης (Εισηγητής)

Ο Πανταζής Κοντομίχης γεννήθηκε στην Κάβαλλο της Λευκάδας το 1924. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στη Λευκάδα. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου απ΄ όπου απεφοίτησε το 1950. Το 1952 διορίστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της Λευκάδας. Από τότε υπηρέτησε στη Μ.Ε. Το 1980 έγινε Γενικός Επιθεωρητής Μ.Ε., και το 1983 τοποθετήθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1985 συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Γεν. Επιθεωρητή. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα και παράλληλα με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα ασχολήθηκε με την αρχειακή έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας, απ΄ όπου άντλησε πλούσιο υλικό ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Δημοσίευσε πολλά άρθρα φιλολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες και εξέδωσε πλήθος βιβλίων.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος (Εισηγητής)


Γιάννης Ρηγόπουλος (Εισηγητής)


Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Εισηγητής)


Μάρω Φίλιππα - Αποστόλου (Εισηγητής)


Κώστας Κατηφόρης (Εισηγητής)


Maurice Godelier (Εισηγητής)

Ο Maurice Godelier (Cambrai, 1934), πρώην επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Επιστημών του Ανθρώπου και της Κοινωνίας του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας), είναι Διευθυντής Σπουδών στην EHESS (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες). Έχει διακριθεί με το διεθνές βραβείο Alexander von Humboldt για τις κοινωνικές επιστήμες και με το χρυσό μετάλλιο έρευνας του CNRS.

Κώστας Κόμης (Εισηγητής)


Λία Παπαδάκη (Εισηγητής)


Donatella Calabi (Εισηγητής)

Η Donatella Calabi διδάσκει Ιστορία της πόλης στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βενετίας. Έχει γράψει κείμενα σχετικά με την ιστορία της πόλης στη νεότερη εποχή και με την αρχή της πολεοδομίας στην Ευρώπη.

Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
463
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση