Από την πολεμική θεομηνία 1914-1917 στην εκούσια εξορία 1920-1922
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από την πολεμική θεομηνία 1914-1917 στην εκούσια εξορία 1920-1922

Κείμενα για τη δημοκρατία στον ανεμοστρόβιλο του εθνικού διχασμού

Γεώργιος Ν. Φιλάρετος

12.00€ -10% 10.80€

Ο έκτος τόμος της σειράς "Ιστορικο-Πολιτικά Ντοκουμέντα" περιλαμβάνει δύο κείμενα του Γεωργίου Φιλάρετου, σφοδρού πολέμιου της Μοναρχίας, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του πνεύματος μιας ζοφερής εποχής, εκείνης του Εθνικού Διχασμού του Α( Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής τραγωδίας, που εισάγουν άμεσα και με ερεθιστικό τρόπο τον σημερινό αναγνώστη στις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα στα χρόνια των μεγάλων και αλλεπάλληλων εθνικών, πολιτικών και πολιτειακών ανατροπών. Προσφέρεται στον αναγνώστη η απόλαυση της ανάγνωσης ενός πολιτικού λόγου διαποτισμένου με δημοκρατικό ήθος και ευαισθησία απέναντι στην ιστορική μνήμη.

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Γεώργιος Ν. Φιλάρετος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Φιλάρετος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1848 και ήταν γιος του Θεσσαλού Νικόλαου Φιλάρετου, αξιωματικού της χωροφυλακής, και της Μαργίτσας Συμεώνος από την Προύσα. Διδάκτωρ της Νομικής το 1871, άρχισε να δικηγορεί, αλλά το 1878 έλαβε μέρος στη Θεσσαλική επανάσταση κατά των Τούρκων. Η συμμετοχή του όμως αυτή συνδέθηκε με το τραγικό συμβάν της αποπληξίας και, μετά από λίγους μήνες, με το θάνατο της μητέρας του, από την ψευδή είδηση ότι είχε φονευθεί. (Αν και έσπευσε στη Χαλκίδα, την είδε να τον κοιτάζει ευχαριστημένη, αλλά χωρίς φωνή πλέον, και είχε τη γενναιότητα να την αποχωριστεί μετά από λίγες μέρες). Από το 1881 ήταν βουλευτής Πηλίου και Φερών για τέσσερις βουλευτικές περιόδους. Το 1892 διετέλεσε Υπουργός της Δικαιοσύνης. Το 1916 συμμετείχε στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Με την μεταπολίτευση του 1924, ως ο μόνος επιζών από τους πρώτους δημοκρατικούς, ονομάστηκε για τους αγώνες του "πατέρας της Δημοκρατίας", εκλεγόμενος αργότερα αριστίνδην Γερουσιαστής. Ο βίος του υπήρξε περιπετειώδης και έντονος και κατακλύσθηκε από τις επαγγελματικές του ασχολίες, την πολιτική, τη δημοσιογραφία, τα ταξίδια, στο εξωτερικό, τις επαναστάσεις και την οικογενειακή του ζωή. Υπέστη ατυχήματα και δοκίμασε πικρίες, που όμως υπέμεινε με φιλοσοφική καρτερία. Από το γάμο του με την Πολυτίμη Κούρου, που πέθανε σε ηλικία 28 ετών, απέκτησε ένα γιο, τον Κλεισθένη Φιλάρετο και μια θυγατέρα, ενώ από τη δεύτερη σύζυγο, Λίνα Σταύρου, άλλες τρεις θυγατέρες. Διαπρεπής νομομαθής, εκτός από τα νομικά έργα του, έγραψε μελέτες, ιστορικές, πολιτικές κλπ., καθώς και τα απομνημονεύματά του "Σημειώσεις από του 75ου υψώματος". Υπήρξε συνεργάτης ή φίλος μεγάλων ανδρών όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κλεμανσώ. Απεβίωσε το 1929, αφήνοντας μνήμη ευπατρίδη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
216
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.326 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση