Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600225273
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι κυρίως μια διαδικασία που εξηγεί πώς τα παιδιά και οι ενήλικες, παρά τα τραυματικά γεγονότα, τις αντιξοότητες και τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουν, μπορούν να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται θετικά. Ποιοί όμως είναι οι παράγοντες και οι διαδικασίες που διαφοροποιούν μερικά παιδιά ώστε να είναι "ψυχικά ανθεκτικά" ενώ κάποια άλλα να υποκύπτουν στις δυσκολίες και να ρέπουν προς ψυχοπαθολογική συμπεριφορά;
Η Ψυχική Ανθεκτικότητα αποτελεί μια νέα περιοχή μελέτης και έρευνας ψυχολόγων, παιδαγωγών, ερευνητών και ανθρώπων που χαράζουν εκπαιδευτική πολιτική. Στόχος όλων είναι να κατανοηθούν οι ατραποί της θετικής προσαρμογής των παιδιών που βιώνουν αντίξοες και στρεσογόνες συνθήκες.
Τα κεφάλαια του συλλογικού τόμου προσφέρουν νέα γνώση που προκύπτει από την εμπειρική έρευνα και την κλινική δουλειά επαγγελματιών της ψυχικής υγείας. Αυτή η νέα γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί στην πράξη και να βοηθήσει στη δημιουργία προληπτικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση, να ενσωματωθεί στη διδακτική πράξη και προσέγγιση των μαθητών, στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και να αποτελέσει γνώμονα αποφάσεων και δράσεων σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Η παρούσα συλλογική δουλειά αποτελεί μια πρώτη καταγραφή στην ελληνική βιβλιογραφία του πεδίου της Ψυχικής Ανθεκτικότητας και των εφαρμογών της για το οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο. Απώτερος στόχος είναι η προσεγμένη δουλειά Ελλήνων και διακεκριμένων συναδέλφων του εξωτερικού να συμβάλλει περαιτέρω στην εμπέδωση της σημασίας της Ψυχικής Υγείας και Ψυχικής Ανθεκτικότητας στην εκπαίδευση και την εκπαιδευτική πράξη.
Η Μαρία Ζαφειροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βρετανία (M. Phil. στο Πανεπιστήμιο Leeds και Ph.D. στο Πανεπιστήμιο Dundee) και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία/Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην ανίχνευση, ψυχολογική αξιολόγηση, αντιμετώπιση και πρόληψη συναισθηματικών δυσκολιών όπως και προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία. Βασικότερο στόχο του ερευνητικού αυτού προβληματισμού αποτελεί η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση γνωσιακών-συμπεριφοριστικών παρεμβατικών προγραμμάτων στα παιδιά θεραπευτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα. Η επιστημονική/συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Συλλόγου Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP), του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) εδώ και πολλά χρόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στον τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Εξελικτική και Σχολική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Μινεσότα των Η.Π.Α.
Το 1984-1987 εργάστηκε στο Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", το 1987-1990 δίδαξε ψυχολογία στη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων των Τ.Ε.Ι. Αθηνών και από το 1988 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω εταιρείας επί τέσσερα έτη και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχολογίας.
Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).
Έχει συγγράψει εργασίες γύρω από τις προσδοκίες εκπαιδευτικών και γονέων για την ψυχολογική επάρκεια παιδιών και εφήβων, και γενικότερα γύρω από θέματα προσωπικότητας, αξιολόγησης της ψυχολογικής επάρκειας και της ψυχοπαθολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αναστάσιος Ματσόπουλος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλοσοφικό Ψυχολογικό Παιδαγωγικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (State University of New York at Albany) απ΄ όπου έλαβε το master στην εκπαιδευτική ψυχολογία και στατιστική και το μεταπτυχιακό δίπλωμα άσκησης επαγγέλματος σχολικού ψυχολόγου. Στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο με ειδίκευση στην εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία. Έχει εργαστεί ως σχολικός ψυχολόγος σε κλινικές, κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και σε σχολεία των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην προσχολική αγωγή, στα προγράμματα παρέμβασης και πρόληψης προβλημάτων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, στην καλλιέργεια των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, στην ψυχική ανθεκτικότητα, στην ένταξη παιδικών με ειδικές ανάγκες και στην γονεϊκή εμπλοκή. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σε επιμορφώσεις σχολικών ψυχολόγων σε χώρες όπως η Κύπρος, η Λετονία και η Ρωσία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελλήνων Σχολικών Ψυχολόγων Εταιρείας (Ε.ΣΧ.Ψ.Ε).
Είναι επίκουρος καθηγητής σχολικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Φανή Κουδιγκέλη είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜSc) Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Καθηγητής Paul Stallard σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Δούλεψε με παιδιά και νέους στo West Midlands πριν διορισθεί στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Παιδιού και της Οικογένειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, στην πόλη του Bath, όπου τώρα είναι διευθυντής. Είναι Καθηγητής Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και της Οικογένειας στο Bath University και συντονίζει ένα μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων για τη μελέτη της επίδρασης τραυματικών εμπειριών και χρονίων ασθενειών στα παιδιά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εβδομήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη χρήση της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας σε παιδιά, τη μετατραυματική διαταραχή άγχους και τις ψυχολογικές επιδράσεις της χρόνιας ασθένειας στα παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
H Aγγελική Θάνου γεννήθηκε το 1959 στα Kανάλια της Mαγνησίας, όπου κατοικεί με την οικογένειά της μέχρι σήμερα. Aποφοίτησε το 1979 από τη Σχολή Nηπιαγωγών της Eκάλης και εργάζεται ως νηπιαγωγός. Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Eξομοίωσης Πτυχίων του ΠTN του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Eργάστηκε σε διάφορα νηπιαγωγεία της υπαίθρου και από το Φεβρουάριο του 1998 υπηρετεί με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Eργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, και είναι υπεύθυνη για το Mουσείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Mε τη συνάδελφό της Kατερίνα Παλάσκα εκπόνησαν το μικρό έντυπο αφιέρωμα στον Pήγα Bελεστινλή και τον Διονύσιο Σολωμό με τίτλο "Oι βάρδοι της λευτεριάς". Έχει δημοσιεύσει ποίηση για μεγάλους στο πολιτιστικό περιοδικό Έλευσις, καθώς και διάφορα άρθρα και βιβλιοπαρουσιάσεις στην εφημερίδα Θεσσαλία. Έχει γράψει το θεατρικό έργο για παιδιά "Tαξίδι με την Aργώ", ενώ το βιβλίο της για μεγάλα παιδιά "Tο σεργιάνι των χαρταετών", που αναφέρεται στην Eυρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις Kαστανιώτη το Mάιο του 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μάλτας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
H Sarah Green είναι απόφοιτος ψυχολογίας του University of Bath.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σχολική Ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από Ενιαίο Λύκειο με βαθμό Άριστα, το 2002. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εισήχθη στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 180 ωρών, στο Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ΚΕΠΧΕΟ) και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών του Δήμου Ζωγράφου. Η πτυχιακή του εργασία με τίτλο "Συναισθηματική Διάθεση στην Εφηβεία: ένα κοινωνιομετρικό τεστ" είχε θέμα την μέτρηση της συναισθηματικής διάθεσης των εφήβων, από τους συμμαθητές τους, σε σχέση με το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο των αξιολογούμενων μαθητών, αλλά και σε σχέση με την εθνικότητα των αξιολογητών εφήβων. Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ για 3 έτη, και βραβεύτηκε ισάριθμες φορές ως επιτυχών της υψηλότερης επίδοσης σε κάθε έτος. Τον Μάιο του 2006 πέτυχε μεταπτυχιακή υποτροφία εσωτερικού στο ΙΚΥ, στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας. Έχει παρακολουθήσει τον θεωρητικό κύκλο (80 ώρες) σεμιναρίου με θέμα την ψυχοθεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, που διενεργήθηκε από την ΕΕΕΣ σε συνεργασία με το Αιγινήτειο. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τζέφρι Άρτσερ γεννήθηκε το 1940 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων και αναπληρωτής πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ούτε δεκάρα παραπάνω", το 1974, όταν εγκατέλειψε τη βουλευτική του έδρα. Ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία του "Κάιν και Άβελ", που τον καθιέρωσε διεθνώς. Μέχρι σήμερα έχει γράψει συνολικά έντεκα μυθιστορήματα, τέσσερις συλλογές διηγημάτων και τρία θεατρικά έργα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι εφτά γλώσσες και οι συνολικές τους πωλήσεις ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια αντίτυπα σε 61 χώρες του κόσμου. Το 1992 έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο συγγραφέας ζει στο Λονδίνο και στο Κέμπριτζ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αναστάσιος Ματσόπουλος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλοσοφικό Ψυχολογικό Παιδαγωγικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (State University of New York at Albany) απ΄ όπου έλαβε το master στην εκπαιδευτική ψυχολογία και στατιστική και το μεταπτυχιακό δίπλωμα άσκησης επαγγέλματος σχολικού ψυχολόγου. Στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο με ειδίκευση στην εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία. Έχει εργαστεί ως σχολικός ψυχολόγος σε κλινικές, κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και σε σχολεία των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην προσχολική αγωγή, στα προγράμματα παρέμβασης και πρόληψης προβλημάτων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, στην καλλιέργεια των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, στην ψυχική ανθεκτικότητα, στην ένταξη παιδικών με ειδικές ανάγκες και στην γονεϊκή εμπλοκή. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σε επιμορφώσεις σχολικών ψυχολόγων σε χώρες όπως η Κύπρος, η Λετονία και η Ρωσία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελλήνων Σχολικών Ψυχολόγων Εταιρείας (Ε.ΣΧ.Ψ.Ε).
Είναι επίκουρος καθηγητής σχολικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.