Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604993444
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ήταν 24 Μαρτίου 1999. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγκένι Πριµακόφ πήγαινε στην Ουάσιγκτον για επίσηµη επίσκεψη. Λίγες µέρες πριν ο Αµερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση για πολεµικές επιχειρήσεις ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Πριµακόφ πληροφορείται την έναρξη των αµερικανικών βοµβαρδισµών και παίρνει την απόφαση να γυρίσει στη Μόσχα.
Το γεγονός αυτό δεν ήταν µόνο η απαρχή της νέας εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, ήταν και η αρχή της µετάβασης από τον µονοπολικό σε έναν πολυπολικό κόσµο τον οποίο ο Πριµακόφ προέβλεψε από την δεκαετία του ‘90.
Την ταραχώδη µετάβαση προς τον πολυκεντρικό, πολυπολικό κόσµο τη ζούµε όλο και πιο έντονα. Για να κατανοήσει κανείς όλες τις πλευρές της χρειάζονται εµπεριστατωµένες έρευνες και µελέτες. Στην κατεύθυνση αυτή συµβάλλουν, µε τα κείµενά τους στο παρόν βιβλίο, διακεκριµένοι Ρώσοι και Έλληνες καθηγητές και ειδικοί.
Οι συγγραφείς του τόμου: Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Βλαντιµίρ Γκουτόροφ - Αλεξάντερ Σιρινιάντς, Κωνσταντίνος Γρίβας, Κώστας Ήσυχος, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Γιούρι Κβασνίν, Γιούρι Κοµπαλάντζε, Αντρέι Κορτούνοφ, Βερονίκα Κρασενίννικοβα, ∆ηµήτρης Κωνσταντακόπουλος, Ιωάννης Μάζης, Κώστας Μελακοπίδης, Αλεξάντρ Μπορίσοφ, Θέµης Τζίµας, Πάβελ Τσιγκανκόφ.
Ο καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας. Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ΄ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Συγκριτική Πολιτειολογία, Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις στα Πανεπιστήμια Κεντ και Καίμπριτζ της Αγγλίας και του ΄Οσλο της Νορβηγίας. Είναι διπλωματούχος του ειδικού τμήματος Ηγεσίας και Διοίκησης της Σχολής Κέννεντυ του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ ενώ είναι και κάτοχος δύο επιτίμων διδακτορικών διπλωμάτων. Εξελέγη επτά συνολικά φορές βουλευτής και μετείχε σαν Υπουργός και Υφυπουργός σε έξι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 1986 εξελέξη και Δήμαρχος του Πειραιά. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών και Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου. Στις 17 Νοεμβρίου του 1994 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αποχωρώντας παράλληλα και από την ενεργό πολιτική. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, αναλύσεις του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνούς κύρους έντυπα όπως η Wall Street Journal, οι Financial Times, το Transition, το Links κ.ά., ενώ έχει γράψει βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επισκέπτης-ειδικός εμπειρογνώμων (Visiting Scholar) του Κολλεγίου Σαιντ Έντμουντς του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ (1995-6) και συνεργάτης της Μονάδας Εσωτερικής Ασίας και Μογγολίας της Σχολής Ανατολικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι Εταίρος (Public Policy Fellow) του Ερευνητικού Ιδρύματος Woodrow Wilson Center στην Ουάσινγκτον (1998-9) και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Κένναν για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχει διευθύνει σεμινάρια κι έχει δώσει πολλές διαλέζεις για ζητήματα της Ισλαμικής αναβίωσης και πετρελαιαγωγών στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Στάνφορντ, Μπέρκλεϋ, Ουισκόνσιν, Τζωρτζ Ουάσινγκτον, Βιρτζίνια και Κολούμπια, στο αμερικανικό Department of State καθώς και σε κέντρα μελετών της Ουάσινγκτον. Έχει ταξιδέψει επανειλημμένα σε χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας κι εργάζεται σαν σύμβουλος ανάλυσης πολιτικού ρίσκου για διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στις περιοχές αυτές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Μελακοπίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Kent (Αγγλίας) και Queen΄s του Καναδά. Από το 1982 έως το 1986 εργάστηκε ως Research Associate στο Centre for International Relations του Queen΄s University.
Δίδαξε Διεθνείς Σχέσεις στο University of Manitoba, ως Assistant Professor (1986-1990) και ως Associate Professor (1990-1993). Διεθνείς Σχέσεις δίδαξε επίσης στο Royal Military College of Canada (1995-1996) και στο Queen΄s University (1994-1996) ως Adjunct Associate Professor.
Ο Δρ. Μελακοπίδης έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω στον Αριστοτέλη, τον Καρλ Μαρξ, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, την Εξωτερική Πολιτική του Καναδά, το Κυπριακό Πρόβλημα και την Ηθική των Διεθνών Σχέσεων.
Βιβλία:
- Making Peace in Cyprus: Time for a Comprehensive Initiative (Queen΄s Centre for International Relations, 1996)
- Ειρηνευτικές Προσπάθειες για το Κυπριακό: Καιρός για μια Συνεκτική Πρωτοβουλία (Παπαζήσης, 1997)
- Pragmatic Idealism: Canadian Foreign Policy, 1945-1995 (McGill-Queen΄s University Press, 1998)
- Λεξικό Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής: Ιστορία, Θεωρία, Ορολογία (Ι. Σιδέρης, 1998)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για νέες στρατιωτικές τεχνολογίες του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας. Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Υπουργείο Άμυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης των περιοδικών Στρατηγική και Πόλεμος και Ιστορία και ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Γεωπολιτική.
Κυκλοφορούν οι μελέτες του "Το τέλος του πετρελαίου και η αρχή της νέας αμερικανικής γεωστρατηγικής", "Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή", τα μυθιστορήματα πολεμικής φαντασίας "Ο πόλεμος και η σκιά" και "Τελική λύση". Έχει γράψει επίσης τις μελέτες "Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα", "Το ξύπνημα του εφιάλτη, 2021. Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα" (από κοινού με τον Ζαχαρία Μίχα) και "Το Σφυρί του Θωρ. Προηγμένα Βλήματα και Όπλα για τον 21ο Αιώνα" (Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων), καθώς και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας "2020. Επίθεση στην Ελλάδα" και "Η σάλπιγγα της αποκάλυψης".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα