Από τη μινιμαλιστική στην εννοιολογική τέχνη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από τη μινιμαλιστική στην εννοιολογική τέχνη

Μια κριτική ανθολογία

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Clement Greenberg

Η ανθολογία περιλαμβάνει τα σημαντικότερα κείμενα που συγκροτούν τη θεωρία της μινιμαλιστικής και της εννοιολογικής τέχνης γραμμένα κυρίως τους ίδιους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις μείζονες καλλιτεχνικές ρήξεις της δεκαετίας του 1960. Από τον Ντόναλντ Τζαντ ώς τον Σολ Λε Ουίτ και από τον Ρόμπερτ Μόρις ώς τον Τζόζεφ Κοσούτ και την ομάδα Art & Language, οι καλλιτέχνες αυτοί υποστηρίζουν θεωρητικά την καλλιτεχνική τους πρακτική, μέσω της οποίας για πρώτη φορά (στην ιστορία της δυτικής τέχνης) οι παλαιές κατηγορίες "ζωγραφική" και "γλυπτική" δέχονται μια τόσο σφοδρή και συστηματική επίθεση. Για να γίνει σαφής η αντιπαράθεση, περιλαμβάνονται ακόμη τα θεμελιώδη γραπτά των θεωρητικών Κλέμεντ Γκρίνμπεργκ και Μάικλ Φριντ, που υποστηρίζουν την εδραιωμένη στις ΗΠΑ μοντερνιστική ζωγραφική και γλυπτική παράδοση. Την ανθολογία κλείνει μια κριτική αποτίμηση των νέων τάσεων, είκοσι χρόνια μετά την εμφάνισή τους, από τον ιστορικό Μπέντζαμιν Μπούκλο. Η σημασία των κειμένων της ανθολογίας δεν είναι αποκλειστικά ιστορική: οι ιδέες που κυοφορούνται εδώ συνεχίζουν να επηρεάζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την τέχνη αλλά και τις αντιλήψεις της εποχής μας. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάγνωσή τους (από καλλιτέχνες, σπουδαστές, μελετητές της τέχνης αλλά και ένα ευρύτερο κοινό) παραμένει και σήμερα απολύτως επίκαιρη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Clement Greenberg (Συγγραφέας)

Ο αμερικανός τεχνοκριτικός Clement Greenberg (1909-1994) σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (ΗΠΑ) (1926-1930). Αφού παρακολούθησε κάποια μαθήματα ζωγραφικής στα τέλη της δεκαετίας του 1930, άρχισε να δημοσιεύει σε αμερικανικά περιοδικά κείμενα λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής κριτικής καθώς και θεωρίας του πολιτισμού. Μεταπολεμικά, αναδύθηκε ως ο σημαντικότερος αμερικανός τεχνοκριτικός, υποστηρίζοντας θεωρητικά -αλλά και ως επιμελητής εκθέσεων- την αμερικανική καλλιτεχνική σκηνή τουλάχιστον έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ένα από τα πιο γνωστά του κείμενα είναι το "Πρωτοπορία και κιτς" (1939) ενώ η σημαντικότερη έκθεση που διοργάνωσε είχε τον τίτλο "Μετα-ζωγραφική αφαίρεση" (Λος Άντζελες, 1964). Από το 1952 έως το 1953 υπήρξε μέλος της ψυχροπολεμικής "Αμερικανικής επιτροπής για την πολιτισμική ελευθερία". Έδωσε ορισμένες διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας και δημοσίευσε τρεις μονογραφίες ("Miro", 1948, "Matisse", 1953, "Hofmann", 1961). Εκτός της ανθολογίας "Art and Culture", 1961, το σύνολο των τεχνοκριτικών του κειμένων δημοσιεύεται στο John O΄ Brain (επιμ.), "Clement Greenberg: The Collected Essays and Criticism", Σικάγο, The University of Chicago Press, 1986-1993, τ. 1-4.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Adolph Frederick Reinhardt (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Benjamin H. D. Buchloh (Συγγραφέας)

Ο Benjamin H. D. Buchloh είναι καθηγητής στην Έδρα σύγχρονης Τέχνης D. Franklin και Florence Rosenblatt του πανεπιστημίου του Harvard.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεάννα Πανάγου (Μεταφραστής)


Νίκος Δασκαλοθανάσης (Επιμέλεια)

Ο Νiκος Δασκαλοθανάσης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1961. Είναι καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχαιολογία στην Aθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και ιστορία της τέχνης στις Βρυξέλλες (Universite Libre de Bruxelles), το Παρίσι (Universite de Paris I, Pantheon-Sorbonne) και τη Νέα Υόρκη (The Graduate School and University Center of The City University of New York). Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1994 υπήρξε αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού "The Art Magazine". Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico ("Η ζωγραφική του Giorgio de Chirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου", εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα δοκίμιο για τη θεωρία του Clement Greenberg ("Aριάδνη", τ. 9, 2003) και μια μελέτη για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη ("Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα", εκδόσεις Άγρα, 2004), ενώ ήταν ένας από τους συγγραφείς του καταλόγου της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "Outlook" (Aθήνα, ΑΣΚΤ-Τεχνόπολις-Μουσείο Μπενάκη, 2003). Έχει επίσης επιμεληθεί την ελληνική έκδοση των Πρακτικών της δίκης του Brancusi κατά του αμερικανικού Δημοσίου ("Brancusi κατά ΗΠΑ", Aθήνα, εκδόσεις Ύψιλον, 2004), τον κατάλογο της έκθεσης στην ΑΣΚΤ "Συνομιλία; Τελευταία αποκτήματα του μουσείου Van Abbe" (Aθήνα, εκδόσεις Άγρα και Γκαλερί Bernier/ Eliades, 2002) καθώς και τις εκθέσεις και τους καταλόγους "Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα 1985-2000" (Aθήνα, Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2001) και "Διδάσκοντας την τέχνη. H ιστορία της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της" (Aθήνα, ΑΣΚΤ, 2004).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
393
Διαστάσεις:
22x16
Βάρος:
0.74 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση