Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο
zoom in
Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από τα περιεχόμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας". Περιέχονται τα κείμενα: - Βασίλης Καρδάσης, "Από το Λίβανο στο Δεκέμβρη" - Γιώργος Μαργαρίτης, "Το ΕΑΜ έχασε τη μάχη της μετακατοχικής... μπομπότας" - Ευάγγελος Χεκίμογλου, "Η αναβίωση της δραχμής το Νοέμβριο του 1944" - Αρτέμης Ψαρομηλίγκος, "Ένας Έλληνας πεσσός στη διεθνή σκακιέρα" - Φοίβος Οκονομίδης, "Το αμερικανικό παιχνίδι το Δεκέμβρη και ο Άρης" - Φοίβος Οκονομίδης, "Οι 33 ματωμένες μέρες" - Φοίβος Οκονομίδης, "Οι Βρετανοί, η Θεσσαλονίκη και οι πόθοι του Τίτο" - Φοίβος Οκονομίδης, "Ο κορμοράνος του Κόλπου "έπαιξε" και το ΄44" - Μιλτιάδης Α. Έβερτ, "Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν επικρατούσαν" - Γρηγόρης Φαράκος, "Η ώρα της αυτογνωσίας που δεν ήρθε" - Σπύρος Δ. Λουκάτος, "Τα Δεκεμβριανά σε Ιθάκη και Κεφαλονιά" - Στρατής Μπαλάσκας, "Μυτιλήνη: και μια ήττα για τους Εγγλέζους" - Δημήτριος Ραυτόπουλος, "Η ποίηση με τον τηλεβόα" - Ηλίας Νικολακόπουλος, "Οι μοιραίες εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946" - Ηλίας Νικολακόπουλος, "Οι κυβερνήσεις της περιόδου 1946-1951" - Δώρα Μόσχου, "Η δολοφονία του Γιάννη Ζέβγου" - Γιώργος Αναστασιάδης, "Πίσω από το Γεντί Κουλέ" - Νίκος Κιάος, "Ο συνήθης τόπος εκτελέσεων" - Σπύρος Ανδρεάδης, "Λαζαρέτο" - Τάκης Μπενάς, "Εκτελέσεις στην Αίγινα" - Γιώργος Κιούσης, "Η δολοφονία του Χρήστου Λαδά" - Γιώργος Μαργαρίτης, "Από το Λιτόχωρο στο Γράμμο" - Δημήτρης Γεδεών, "Η πρώτη μάχη του Γράμμου" - Χρήστος Τζιντζιλώνης, "Η μάχη του Γράμμου" - Δημήτρης Γεδεών, "Η πρώτη μάχη στο Βίτσι" - Χρήστος Τζιντζιλώνης, "Η τελική αναμέτρηση" - Σωτήρης Ριζάς, "Οι Αμερικανοί και το τέλος του Εμφυλίου" - Παύλος Β. Πετρίδης, "Η μετεμφυλιακή συγκυρία" - Γιώργος Μαργαρίτης, "Ο απολογισμός του Εμφυλίου"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στρατής Μπαλάσκας (Συγγραφέας)

Μυτιληνιός με μικρασιατική καταγωγή, δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρχισυντάκτης της καθημερινής μυτιληνιάς εφημερίδας "Εμπρός", ο Στρατής Μπαλάσκας επιμένει να ζει στη Μυτιλήνη ταξιδεύοντας στο Αιγαίο τού ένθεν κακείθεν, να γνωρίζει τόπους κι ανθρώπους και να ονειρεύεται τα μελλούμενα. Καταπολεμά το εφήμερο της αξίας του δημοσιογραφικού λόγου με ποιήματα ("Γιουσούρι", Εκδόσεις Πελινναίο, 2002) και με την έρευνα της Ιστορίας ("Κορύφαν πόληος", Έκδοση Υπουργείου Αιγαίου - Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002). Εδώ και καιρό αποφάσισε να συγκεντρώσει σ΄ ένα βιβλίο τις απαντήσεις που προσπαθεί να δίνει στις ερωτήσεις της κόρης του και του γιου του, της Μαριώς και του Παναγή, και έτσι εξέδωσε το παιδικό βιβλίο "΄Ενα μάρμαρο για την Ίμβρο".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, στη Λοζάννη και στο Παρίσι και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην εκλογική κοινωνιολογία. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Kοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Τα Νέα" και τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και των πολιτικών δημοσκοπήσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984. - "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985. - "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ʼ80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990. - "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995. - "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996. -"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Α. Καρδάσης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε το 1956 στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι. Από το 1987 διδάσκει οικονομική ιστορία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αντικείμενα των ερευνών του περιλαμβάνουν θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Μπενάς

Τάκης Μπενάς (Συγγραφέας)

Ο Τάκης Μπενάς γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του "Της Κατοχής", που κυκλοφόρησε το 1990. Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960. Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969. Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα "Αυγή" και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Εποχή", στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου 2019.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ. Συγγραφέας, αρθρογράφος και επιμελητής εκθέσεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική και γεωγραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την φωτογραφική ιστορία του Αγίου Όρους. Για την ιστορική αρθρογραφία του στον Τύπο, έχει τιμηθεί με βραβείο Ιπεκτσί. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω στην παρουσιάση της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου, επιμελούμενος εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κυρίως επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται εξήντα ανακοινώσεις, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ραυτόπουλος

Δημήτρης Ραυτόπουλος (Συγγραφέας)

Ο κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Δημήτρης Ραυτόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924. Παρακολούθησε μαθήματα στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού. Από τα εφηβικά του χρόνια αναμίχθηκε στις κινήσεις της πολιτικής νεολαίας της Αριστεράς. Υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ελλάδα" (1946-1947) και παράλληλα αρθρογραφούσε στο περιοδικό της ΕΠΟΝ "Νέα Γενιά" (1944-1945). Μετά τη χαλάρωση των μετεμφυλιακών μέτρων εργάστηκε στις εφημερίδες "Η Αυγή" (1952-1967), "Ελεύθερος", "Ώρα" (1955-1956). Μαζί με τον Κ. Κουλουφάκο, τον Τ. Πατρίκιο, τον Κ. Πορφύρη, κ.α. σχημάτισαν τη συντακτική ομάδα του περιοδικού "Επιθεώρηση Τέχνης". Κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974), ο Ραυτόπουλος διέφυγε στη Γαλλία. Εκεί εργάστηκε ως συντάκτης στο "Λεξικό Robert" και συμμετείχε στο αφιέρωμα του περιοδικού "Temps Modernes" για την Ελλάδα (1969), συνθέτοντας μία ανθολογία κειμένων από διωχθέντες συγγραφείς. Ιδιαίτερα διαπλαστική για τις πολιτικές θέσεις του και για τη μετέπειτα ιδεολογική εξέλιξή του ήταν η φιλική σχέση του με τον Άρη Αλεξάνδρου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι οξύτατες αντιδογματικές θέσεις του. Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού "Ηριδανός", το οποίο με τα αφιερώματά του πραγματοποίησε ανοίγματα προς νέες τάσεις της λογοτεχνίας. Παράλληλα, έγραφε επιφυλλίδες στην "Αυγή" (1977-1980) και αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Απογευματινή" (1976-1981). Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Εξέδωσε τα κριτικά έργα: "Οι ιδέες και τα έργα" (1965), "Τέχνη και εξουσία" (1985), "Κρίσιμη λογοτεχνία" (1986), "Σημεία στίξεως" (1987), "Άρης Αλεξάνδρου: ο εξόριστος" (1996), "Αναθεώρηση Τέχνης: η Επιθεώρηση Τέχνης και οι άνθρωποί της" (2006). Ο Ραυτόπουλος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μαρξιστικής κριτικής στη μεταπολεμική περίοδο. Με τα κείμενά του στην "Επιθεώρηση Τέχνης", αναδείχθηκε σε έναν από τους δυναμικότερους και σημαντικότερους νέους βιβλιοκριτικούς και μελετητές της μεταπολεμικής περιόδου. Παρά τις ακραίες, λόγω των πολιτικών συγκυριών, απόψεις του, απέφυγε συστηματικά τον δογματισμό. Υπήρξε διεισδυτικός, οξυδερκής, αιχμηρός στις τοποθετήσεις του και συχνά τολμούσε ρωμαλέα διατύπωση. Σταδιακά η ματιά του πλουτίστηκε από ένα ποιητικό φρόνημα. Το 1997 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το έργο του "Άρης Αλεξάνδρου: ο εξόριστος". Το 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (προσφωνήθηκε από τον πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή Αντώνη Ρεγκάκο, και την αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, Μαίρη Μικέ). Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" της Εταιρείας Συγγραφέων για το σύνολο του έργου του. Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φοίβος Οικονομίδης

Φοίβος Οικονομίδης (Συγγραφέας)

Ο Φοίβος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος, ερυενητής Υπ. διδάκτορας ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Δ. Λουκάτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Κ. Φαράκος

Γρηγόρης Κ. Φαράκος (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Φαράκος (1923-2007) γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τελείωσε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, το 1946. Μεταπτυχιακές σπουδές το 1956, στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Μόσχας. Από σπουδαστής του ΕΜΠ, εντάσσεται στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Μέλος του ΚΚΕ, στέλεχος της ΕΠΟΝ, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του λαού της Αθήνας. Ως καπετάνιος του φοιτητικού λόχου ΕΛΑΣ "Λόρδος Μπάιρον", παίρνει μέρος στις συγκρούσεις και μάχες του Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα και τραυματίζεται πολύ σοβαρά. Συνεχίζει την πολιτική του δράση στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, εξορίζεται στην Ικαρία. Μετά την απόδρασή του, εντάσσεται στο "Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας", παίρνει μέρος σε μάχες του Εμφυλίου πολέμου, όπου, επίσης, τραυματίζεται πολύ σοβαρά. Ζει επί αρκετά χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας στις ανατολικές χώρες. Με την κήρυξη της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, εισέρχεται "παρανόμως" στην Ελλάδα, όπου αγωνίζεται κατά της Χούντας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται (1968-1974). Αποφυλακίζεται με τη μεταπολίτευση. Επί 13 χρόνια (1974-1987) είναι Διευθυντής της καθημερινής πρωινής εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Αναδεικνύεται στέλεχος του ΚΚΕ και εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του, το 1989. Από το 1987 επιδίδεται πιο συστηματικά σε προσπάθεια ανανέωσης των δομών της σκέψης του ΚΚΕ. Με την αποτυχία της ανανεωτικής κίνησης, διακόπτεται η συμμετοχή του στο κομμουνιστικό κίνημα, το 1991. Συνεχίζει την πολιτική του δράση ως στέλεχος της Αριστεράς. Επί 19 συνεχή χρόνια (1974-1993) εκλεγόταν πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Αριστεράς (του ΚΚΕ και, κατοπινά, του "Συνασπισμού") στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το 1985 είχε εκλεγεί και Ευρωβουλευτής, αλλά παραιτήθηκε για να μείνει στην Ελληνική Βουλή. Από πολύ νωρίς (1943), ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, δημοσίευσε πολλά πολιτικά και επιστημονικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε στην ιστορική έρευνα. Κυριότερα βιβλία του είναι: "Μαρτυρίες και στοχασμοί 1941-1991: 50 χρόνια πολιτικής δράσης", 1993, "Άρης Βελουχιώτης: το χαμένο αρχείο: άγνωστα κείμενα", 1997 και "Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία", δίτομο, 2000, στα οποία ασχολείται με την ιστορική αποτύπωση μιας περιόδου την οποία έζησε στις πρώτες γραμμές, με ένα ασυνήθιστο ήθος, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή προσπάθεια διαχωρισμού της περιγραφής των γεγονότων από τις ερμηνείες τους. Πέθανε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Α. Έβερτ

Μιλτιάδης Α. Έβερτ (Συγγραφέας)

Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα τις 12 Μαΐου 1939. Είναι παντρεμένος με τη γνωστή φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ-Έβερτ και έχει δύο κόρες. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική. Γνωρίζει αγγλικά. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων & Τραπεζών. Έχει εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το 1957 έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, λόγω της αντιστασιακής του δράσης τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχείας του δημιουργήθηκε ο "9,84 FM" ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα και προχώρησε σε πολλές καινοτομίες και παρεμβάσεις στη διοίκηση, το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγεία. Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό "Νέα Αθήνα" του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας. Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. (Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανένα υποψήφιο). Παρέμεινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, όπου και κατά τη διάρκεία του 4ο Συνεδρίου της Παράταξης εξελέγη νέος Πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής. Είναι συχνά ομιλητής σε συμπόσια και διασκέψεις για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, αμύνης, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως: "Καραμανλής, ο αναμορφωτής", "Η Ελλάδα στον κόσμο που έρχεται", "Ειρηνική επανάσταση για τη νέα εποχή".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Συγγραφέας)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δώρα Μόσχου (Συγγραφέας)

Η Δώρα Μόσχου είναι στέλεχος του τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε.του ΚΚΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κιάος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κιάος είναι δημοσιογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Ανδρεάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23χ18
Βάρος:
0.433 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση