Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604350414
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πώς να προσανατολιστούμε στον σημερινό κόσμο;
Με τη βοήθεια της πολιτικής φιλοσοφίας, απαντά ο Πιερ Μανάν, από τους πιο σημαντικούς Γάλλους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού.
Τα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Φιλοσοφίας αποτελούν τις παραδόσεις του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.
Ο Μανάν με εξαιρετική γλαφυρότητα, διασώζοντας στο κείμενό του τον προφορικό χαρακτήρα των μαθημάτων του, και με μετριοπάθεια, αποφεύγοντας κάθε δογματισμό, ακολουθώντας τον Αριστοτέλη, τον Ρουσσώ, τον Καντ, τον Κονστάν, τον Τοκβίλ, τον Μαξ Βέμπερ και τον Ρ. Αρόν, και συζητώντας με το έργο του Λήο Στράους, ανακεφαλαιώνει τον στοχασμό του για τη συνετή χρήση της ελευθερίας ως θεμελίου της δημοκρατίας. Ο Μανάν εξετάζει τους άξονες γύρω από τους οποίους ο κόσμος μας οργανώνεται και εξελίσσεται επικεντρώνοντας, την ανάλυσή του στις σχέσεις έθνους και δημοκρατίας.
Στο κατώφλι του καινούργιου αιώνα, γράφει ο Μανάν, η δημοκρατία τείνει να αποσπασθεί όχι μόνο από το πολιτικό πλαίσιο του έθνους στο οποίο την είχαμε συνηθίσει αλλά και από κάθε άλλη γνωστή ώς σήμερα πολιτική μορφή. Οι καρδιές συγκινούνται και ο νους θολώνει από την προοπτική μιας γνήσιας δημοκρατίας απαλλαγμένης από τα παλιά πολιτικά σχήματα. Μιας δημοκρατίας που θα ζει και θα βασιλεύει αδιατάρακτη σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου και τις επιταγές της ηθικής. Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Μανάν, η "μεγάλη ψευδαίσθηση" της εποχής μας, ο ισχυρισμός δηλαδή ότι η πολιτική αποτελεί το εμπόδιο που μας φράζει το δρόμο προς την αληθινή ζωή. Αντιθέτως, υποστηρίζει ο Μανάν, μόνο μέσω της πολιτικής συγκροτείται η αληθινή ανθρώπινη κατάσταση.
Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας τού Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Ασκεί επίσης τα καθήκοντα του Διευθυντή του Δι-Ιδρυματικού ΠΜΣ, "Επιχειρηματικότητα & Διακυβέρνηση" (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΑΤΕΙ Πελοποννήσου). Στο παρελθόν έχει επίσης διδάξει για 8 χρόνια (2004-2012) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ιστορίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Εξάλλου, είναι Αρχισυντάκτης του παλαιότερου ελληνικού περιοδικού ιδεών, της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Η Καθημερινή, στο ένθετο "Τέχνες & Γράμματα". Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της επιθεώρησης "Φιλοσοφείν" και του "Foreign Affairs, The Hellenic Edition". Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί 4 συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων, ενώ την άνοιξη του 2012 είχε προσκληθεί για διαλέξεις στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι επίσης μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Ο Πιερ Μανάν γεννήθηκε το 1949. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrege της φιλοσοφίας, βοηθός του Ρ. Αρόν στο College de France, είναι σήμερα διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS).
Ο Πιερ Μανάν είναι από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γαλλικής σχολής του φιλελευθερισμού, σχολής που έχει τις ρίζες της στη σκέψη του Α. ντε Τοκβίλ και εκφράζεται στην εποχή μας κυρίως με το έργο του Ρ. Αρόν. Μελετητής του έργου των Χομπς, Λοκ, Μοντεσκιέ και Ρουσσώ, αυτός ο θιασώτης του "ενεργού πεσιμισμού" υπερασπίζεται τις αξίες του φιλελευθερισμού, τον οποίο θεωρεί ως την πλέον συνετή εκδοχή της νεωτερικότητας, διατηρώντας όμως παράλληλα μια κριτική απόσταση από αυτόν.
Ο Μανάν επιχειρεί να ανασύρει τη φιλελεύθερη παράδοση από την αφάνεια στην οποία έπεσε τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, εποχή κυριαρχίας του στρουκτουραλισμού και μιας αντιουμανιστικής εκδοχής του μαρξισμού και εστιάζει τον στοχασμό του στη σχέση ισότητας και ελευθερίας.
Ο Μανάν ως αρθρογράφος του περιοδικού Commentaire δημοσιεύει τακτικά αναλύσεις του για ζητήματα όπως ο ολοκληρωτισμός, η πολιτική αντιπροσώπευση, η δημοκρατία και το έθνος. "Μετριοπάθεια και κριτικό πνεύμα, αποφεύγοντας τον δογματισμό και την αδιαλλαξία, προσπαθεί να υπερασπιστεί τις αξίες εκείνες που προωθούν τη θεμελίωση μιας κοινωνίας βασισμένης στη συνετή χρήση της ελευθερίας", γράφει ο Remy Rieffel.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα