Θα ΄ταν καινοτοπία να θελήσουμε να παρουσιάσουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό γίγαντες της δραματικής τέχνης, σαν τον Αισχύλο, το Σοφοκλή, τον Ευρυπίδη.
Οι αθάνατοι τούτοι πρόγονοί μας δε θαυμάστηκαν μονάχα στην Ελλάδα, θαυμάζονται επί αιώνες, επί χιλιετηρίδες σ΄ όλα τα πλάτη της γης.
Αν δεχτούμε πως μπορεί να γελάστηκαν οι συγκαιρινοί τους, πως μπορούμε να δεχτούμε πως γελάστηκαν όλες οι κατοπινές γενιές, από τότε ως σήμερα; Αν δεχτούμε πως γελαστήκαμε μεις οι Έλληνες, πώς μπορούμε να δεχτούμε πως γελάστηκε η ανθρωπότητα ολάκερη;
Δε γίνηκε, λοιπόν, κάτι τέτοιο, δεν ήταν δυνατό να γίνει.
Ο θαυμασμός της ανθρωπότητας προς τους αθάνατους τούτους τραγικούς μας έχει την εξήγησή του. Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης στάθηκαν βαθείς ανατόμοι της ανθρώπινης ψυχής, έξοχοι ερμηνευτές των ανθρωπίνων παθών, θαυμάσιοι τεχνίτες του λόγου. Γι΄ αυτό και διαβάστηκαν, διαβάζονται και θα διαβάζονται σ΄ όλες τις χώρες του κόσμου, απ΄ όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από κοινωνικά συστήματα, θρησκείες, φυλές.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Γιάννης Γ. Μπενέκος (Διασκευαστής)
Ο Γιάννης Γ. Μπενέκος γεννήθηκε στο χωριό Χουλιαράδες της Ηπείρου. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές - Οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πολέμησε στην Αλβανία έχοντας το βαθμό του έφεδρου υπολοχαγού, καθώς και στην κατοχική αντίσταση, με τις γνωστές συνέπειες.
Πήρε πρώτο βραβείο διηγήματος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό. Μέλος της εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών και δύο φορές μέλος του Δ. Συμβουλίου αυτής.
Ασχολήθηκε με το διήγημα, το ευθυμογράφημα, τη σάτιρα, τη βιογραφία, τη λογοτεχνική ιστορία, το ρομάντζο, το θέατρο, το γλωσσικό-ορθογραφικό ζήτημα, μεταφράσεις, καθώς και διασκευές σε πεζό λόγο των αρχαίων τραγωδιών.
Η κριτική, ομόφωνα, χαρακτήρισε το έργο του σαν πολύτιμη προσφορά στα Γράμματά μας.
Το Κράτος τιμώντας τις "σημαντικές υπηρεσίες του" στα Ελληνικά Γράμματα", του απένειμε ισόβια τιμητική χορηγία.