Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9786185471101
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Μια γυναίκα, που έρχεται αντιμέτωπη με τη βία, βιώνει τη διασάλευση και την αμφισβήτηση της ανθρώπινης αξίας της, ενώ στέκεται το ίδιο αβοήθητη και αμήχανη απέναντι της, παρά τις προόδους των τελευταίων δεκαετιών. Κι αυτό επειδή η προσφυγή στη βία αποτελεί αδιαμφισβήτητη έκπτωση και αναίρεση των κοινωνικών επιταγών, κατάφωρη παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και προσβολή της προσωπικότητας της γυναίκας. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί το αυτονόητο: Να παραδώσει σε όσες έχουν θυματοποιηθεί έναν πρακτικό και αναλυτικό, διεπιστημονικό οδηγό, που θα τις καθοδηγεί βήμα βήμα στις ενέργειες, που πρέπει να κάνουν για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταγγελία της βίας σε κάθε της μορφή. Η συνεργασία επιστημόνων με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα για τη σύνταξη αυτού του οδηγού παρέχει την ευρύτερη εκείνη οπτική, που οφείλεται, για τη διεξοδική και αποτελεσματική ανάλυση του φαινομένου και για τους τρόπους, με τους οποίους τα δικαιώματα από γενικές αρχές μετατρέπονται σε νομική προστασία, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική αρωγή και επιστημονική τεκμηρίωση. Ελπίζοντας πως η χρησιμότητα του βιβλίου θα βαίνει μειούμενη με τα χρόνια, το αφιερώνουμε σε όλες τις γυναίκες, που έντρομες αντιλαμβάνονται ότι η βία μπορεί να αφορά όλες.
Ο Ευστράτιος Παπάνης γεννήθηκε το 1969 στην Αγιάσο της Λέσβου. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεθοδολογία Έρευνας σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MSc) στο Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα έχει τελειώσει Δημοσιογραφία και κατέχει δίπλωμα Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας. Δίδαξε στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο Αθηνών, στο New York College, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θράκης, στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο διδασκαλείο "Αλέξανδρος Δελμούζος". Έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού και έχει εκδώσει το βιβλίο "Η αυτοεκτίμηση και η μέτρησή της" (2004).
Η Ανδρομάχη Μπούνα είναι απόφοιτη Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κατάγεται μητροπλευρικά από την Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κονίτσης, γένους Βάιλα. Σε βιωματικό επίπεδο ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και δη με την παράδοση της Κόνιτσας. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.