Αντίφωνον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αντίφωνον

Αφιέρωμα στον καθηγητή Ν. Β. Δρανδάκη

Οι μελέτες που συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται στην έκδοση αυτή αφιερώνονται στον καθηγητή Νικόλαο Δρανδάκη. Έχουν γραφτεί από παλιούς μαθητές και συνεργάτες του, συναδέλφους και φίλους και καλύπτουν ευρύ φάσμα των επιμέρους ειδικοτήτων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης καθώς και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής φιλολογίας και ιστορίας. Η κατάταξη των μελετών στον τόμο έγινε σύμφωνα με τη σειρά παράδοσης από τους συγγραφείς. Τα κείμενα κατατέθηκαν στο μεσοδιάστημα από τον Ιούνιο του 1988 έως τον Δεκέμβριο του 1990, όριο συνεπώς για τη βιβλιογραφική ευθύνη των μελετητών. Η συντακτική επιτροπή αποφάσισε να αποφύγει οποιαδήποτε επέμβαση στο κείμενο των μελετών (εκτός από την τυπική ενοποίηση του συστήματος των παραπομπών), για το περιεχόμενο των οποίων την αποκλειστική ευθύνη έχει ο κάθε συγγραφέας.
Η έκδοση του τιμητικού αυτού τόμου είχε αποφασιστεί το 1988 και ξεκίνησε το 1991. Στη μακριά αυτή πορεία δεν έλειψαν οι αντιξοότητες. Δεν ήταν απλό το ζήτημα του συντονισμού με 43 συγγραφείς, πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη απασχολημένοι με άλλα θέματα. Τα οικονομικά εξάλλου προβλήματα φαίνονταν κατά καιρούς ανυπέρβλητα. Η επιτροπή ευχαριστεί όσους ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση και θέλησαν με τη συμμετοχή τους στον τόμο να τιμήσουν τον Νικόλαο Δρανδάκη για την πολύχρονη και γόνιμη, πολύπλευρη και ουσιαστική προσφορά του στην αρχαιολογική επιστήμη στον τόπο μας. Ευχαριστεί επίσης και τον εκδότη κύριο Παναγιώτη Πουρναρά, που ανέλαβε τη δαπάνη της έκδοσης και συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου, και το τυπογραφείο «ΜΕΛΙΣΣΑ», που με πολλή υπομονή διεκπεραίωσε τη δύσκολη εργασία.
Τα μέλη της επιτροπής, που είχαν όλοι την ευκαιρία να εργαστούν κοντά στον καθηγητή Δρανδάκη, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ευγένεια, καλοκαγαθία, σεμνότητα και αξιοπρέπεια του σεβαστού αυτού επιστήμονα και παραδίδουν με συγκίνηση, έστω και με καθυστέρηση, την παρούσα έκδοση στο επιστημονικό κοινό. Σεπτέμβριος 1993, Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Βασίλης Κατσαρός

Βασίλης Κατσαρός (Επιμέλεια)

Βυζαντινολόγος - Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1947 Ο Βασίλης Κατσαρός είναι Καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Βυζαντινής) Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., απ΄ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Σόφιας και Κύπρου, καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολών του Α.Π.Θ. και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών. Συνεργάστηκε επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το συγγραφικό του έργο (6 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα) καλύπτει θέματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Βυζαντίου. Έλαβε ενεργό μέρος σε 65 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια. Από το 1987 συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας Α.Π.Θ. και Πανεπιστημίου Σόφιας (ειδική σειρά εκδόσεων του Α.Π.Θ). Συμμετέχει επίσης σε ειδικά προγράμματα διεπιστημονικής συνεργασίας για την έκδοση Βυζαντινών Κυπριακών Κειμένων και στο εκδοτικό πρόγραμμα "Corpus Fontium Historiae Byzantinae" της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών. Είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Ιστορικογεωγραφικά", μέλος της κριτικής Επιτροπής του "Περί Θράκης" (επιστημονικό περιοδικό του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης) και Διευθυντής της σειράς "Βυζαντινοί Συγγραφείς" των εκδόσεων "Ζήτρος". Είναι μέλος του "International Scholarly Council" του "Ivan Dujcev Center for Slavobyzantine Studies", μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών "Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, τακτικό μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" και Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Ιδρύματος Γ. και Κ. Γρηγοριάδη". Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινής Φιλολογίας του Κ.Β.Ε., μέλος των Δ.Σ. της "Εταιρείας Βυζαντινών Ερευνών" και της "Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας". Διετέλεσε διευθυντής του τομέα μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
863
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.693 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση