Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602210529
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ενασχόληση με το παρελθόν δεν ανήκει στο παρελθόν. Οι ταχύτατοι μετασχηματισμοί των πολιτικών δεδομένων, η παρακμή των παγκόσμιων ηγεμονιών και η αυξανόμενη πολιτισμική διαφοροποίηση που τη συνοδεύει, οι νέοι εθνικισμοί και η ανασυγκρότηση των εθνοτικών ταυτοτήτων έχουν από καιρό άρει το μύθο του «τέλους της ιστορίας». (. . .) Οι πρωτότυπες μελέτες Ελλήνων και ξένων ερευνητών που περιέχονται σ` αυτό τον τόμο συμβάλλουν στην ανανέωση της κοινωνικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας από τη σκοπιά μιας πολυσχιδούς ανθρωπολογίας, ανοικτής στα πορίσματα και τη μεθοδολογία της ιστοριογραφίας. Η ανθρωπολογική μελέτη των πολιτισμικών κατασκευών του παρελθόντος προστίθεται έτσι στις κλασικές ιστοριογραφικές ενασχολήσεις με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα του χθες. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας. Γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Αντιθέσεις", "Αντί", "Δίφωνο"), για να καταλήξει το 1990 στο "Βήμα", στο οποίο συνεχίζει να γράφει κάθε Κυριακή με το ψευδώνυμο Διόδωρος Κυψελιώτης. Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών. Το μυθιστόρημα "Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες" (Γαβριηλίδης, 2011) είναι το πρώτο που εξέδωσε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σοφία Δασκαλοπούλου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο Θράκης και Freie Universitaer του Βερολίνου. Ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ανθρωπολόγων, είναι μέλος της διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών (IUAES) και της ΑΑΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ρενέ Χίρσον - Φιλιππάκη δίδαξε ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης. Στο διάστημα 1987-1997 ήταν τακτική καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Λέσβο. Σήμερα διδάσκει στο Κολέγιο St Peter΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα με τιμητικό τίτλο στο πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης, στο Κέντρο Προσφυγικών Σπουδών (Queen Elizabeth House) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κολεγίου St Antony΄s του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Κουρούκλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Cambridge και διδάκτωρ της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, μέλος του Εργαστηρίου Εθνολογίας και Συγκριτικής Κοινωνιολογίας (Laboratoire d΄ Ethnologie et Sociologie Comparative) στο πανεπιστήμιο Paris C-Nanterre, όπου και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ethnologie Francaise. To πρώτο βιβλίο της, βασισμένο σε επιτόπια έρευνα στην Επίσκεψη της Κέρκυρας, δημοσιεύτηκε στα γαλλικά το 1985. Οι μετέπειτα δημοσιεύσεις της είχαν σχέση με θέματα συγγένειας και οικογένειας, ταυτότητας και εθνικισμού στην Ελλάδα, καθώς και με τη σύγκριση λογοτεχνικής και ανθρωπολογικής γραφής. Η πρόσφατη δουλειά της αφορά αφενός φαινόμενα θρησκευτικού συγκρητισμού στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου ζητήματα μνήμης και ταυτότητας σε σχέση με τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ανθρωπολόγος και ομότιμος καθηγητής. Μέχρι την 1.1.2002 ήταν ένας από τους Διευθυντές Έρευνας στο Institute of Migration and Ethnic Studies (IMES). Από το 1964 έως το 1967 εργάστηκε ως συνεργάτης-εμπειρογνώμων της UNESCO στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών στην Αθήνα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου διεξήγαγε έρευνα στην Αθήνα πάνω στα θέματα της δομής και της κοινωνικοποίησης της οικογένειας. Με βάση αυτή την έρευνα έλαβε το διδακτορικό του το 1970 από το Cornell University των ΗΠΑ. Μέχρι το 1993 εργάστηκε ως ανθρωπολόγος στα πανεπιστήμια της Ουτρέχτης και του Άμστερνταμ. Από το 1975 έως και το 1976 διεξήγαγε έρευνα σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικής ιστορίας στην περιοχή των Σερρών. Από το 1993 έως την συνταξιοδότησή του εργάσθηκε στο IMES (Institute for Migration and Ethnic Studies). Κατά την τελευταία δεκαετία είχε πολλές δημοσιεύσεις σε θέματα μετανάστευσης, ενσωμάτωσης και εθνοτισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και αρχαιολογία στο Middlebury College, και έλαβε το πτυχίο του το 1966. Οι προπτυχιακές σπουδές του περιλάμβαναν ένα πλήρες έτος σπουδών στην Ελλάδα με το πρόγραμμα College Year in Athens, όπου μυήθηκε στην ανθρωπολογία της Ελλάδας από την Anne Fuller. Το 1966 εγγράφηκε στο Brown University και έλαβε πτυχίο Master΄s το 1968 και διδακτορικό στην κοινωνική/πολιτική ανθρωπολογία το 1973. Η διδακτορική του διατριβή βασίστηκε σε επιτόπια έρευνα διάρκειας περίπου δύο ετών σε μια μικρή πόλη της Μάνης στα νότια του Γυθείου. Άρχισε να διδάσκει ανθρωπολογία στο Rhode Island College το 1973 και από το 1981 είναι πρωτοβάθμιος καθηγητής εκεί. Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια Brown και Wesleyan, καθώς και στο πρόγραμμα Senester at Sea του Πανεπιστημίου Pittsburgh. Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα δύο φορές με τη βοήθεια του προγράμματος Fulbright. Το 1997 επέστρεψε στη Μάνη με την οικογένειά του και πέρασε περίπου τέσσερις μήνες εκεί μελετώντας πάλι την κοινότητα όπου ερεύνησε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλιοκρισιών, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι δρ. Εθνολογίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι 1990) και επίκουρη καθηγήτρια οικονομικής και πολιτικής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ασχολείται ερευνητικά κυρίως με μουσουλμάνους του βαλκανικού και μεσοανατολικού χώρου, εξετάζοντας διαδικασίες κατασκευής και πολιτικές συγκρότησης εθνοτικών, έμφυλων και άλλων πολιτισμικών ταυτοτήτων, καθώς και ζητήματα κουλτούρας του κράτους και κυβερνοοτροπίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.