Ο συλλογικός αυτός τόμος προσεγγίζει ζητήματα τα οποία συνδέονται με τη σχέση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κοινωνικής δυναμικής με το χώρο και τα χωρικά φαινόμενα. Ο χώρος προσεγγίζεται με πολυδιάστατο τρόπο, κυρίως ως κοινωνική σχέση, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία του για τη συγκρότηση και τη δυναμική κρίσιμων πεδίων της κοινωνικής ζωής. (. . .) Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές γεωγραφίας και επιστημών του χώρου γενικότερα, σε κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις πολύπλοκες χωρο-κοινωνικές σχέσεις και εξελίξεις στην εποχή μας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Θεόδωρος Ιωσηφίδης σπούδασε Κοινωνιολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Sussex της Αγγλίας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης διδάσκει ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς, δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο, ενώ υπήρξε ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού "Νέα Οικολογία", πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και διευθυντής του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Στο δοκιμιακό - ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία "Μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούς" (Στοχαστής), "Από την Εδέμ στο καθαρτήριο" (Εξάντας), "Τοπογραφίες" (Στοχαστής), "Το παιγνίδι της ανάπτυξης" (Τροχαλία) και "Η αρχαιολογία της ανάπτυξης" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Από το 2005 στράφηκε συστηματικά στη λογοτεχνία και την κριτική της, εκδίδοντας τα μυθιστορήματα: "Χρυσή ακτή", 2005, "Ο μεγάλος Αμπάι", 2007, "Επιστροφή", 2009 (βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών), "Η σχεδία", 2011 (διάκριση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων και υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο), "Άγρια Δύση", 2013, "Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία", 2014, "Εκουατόρια", 2016 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2017), "Το πλέγμα", 2018. Ως κριτικός λογοτεχνίας συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοδρόμιο" της εφημερίδας "Τα Νέα". Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ηλίας Κουρλιούρος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο (Διπλ. αρχ. μηχ. 1983), Πολεοδομία-Χωροταξία στο ίδιο ίδρυμα με υποτροφία του ΙΚΥ (Δρ. μηχ. 1990) και Γεωγραφία στη London School of Economics (Ph. D. 1995). Ήρθε στο Αιγαίο, αφού ανέπτυξε στο ΕΜΠ μακροχρόνια ερευνητική δραστηριότητα ως χωροτάκτης, συμπεριλαμβανομένων του προγραμματισμού και σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου. Έχει συγγράψει (σε συνεργασία) το βιβλίο Βιομηχανικά Πάρκα: Θεσμοί, Θεωρία και Μεθοδολογία Σχεδιασμού (ΕΤΒΑ & Παπαζήσης, Αθήνα 1991). Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε εκδόσεις ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται θέματα οικονομικής, τεχνολογικής και χωρικής αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης και σχεδιασμού παραγωγικών χώρων και καινοτόμων δραστηριοτήτων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεωγράφος με εξειδίκευση στον ύπαιθρο χώρο. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ηλέκτρα Β. Πετράκου σπούδασε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Warwick. Είναι λέκτορας πολιτικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολείται με θέματα συνόρων και μετακινήσεων πληθυσμών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Λέκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι Εκπαίδευση και Διδακτική της Γεωγραφίας καθώς και η χρήση τωνΤ.Π.Ε. στη διδασκαλία της Γεωγραφίας. Συμμετέχει τόσο σε ελληνικά όσο και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με το αντικείμενό της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, Πολεοδομία-Χωροταξία στο Τμήμα Σχεδιασμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής Architectural Association του Λονδίνου (μεταπτυχιακό δίπλωμα planning) και Γεωγραφία στο London School of Economics (PhD). Είναι ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας στο ΕΜΠ. Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Σπουδαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης του ΕΜΠ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Ρέντζος έχει ένα μακρόχρονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη γεωγραφία και τη διδασκαλία της στην Ελλάδα. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris VII) και διδάσκει Ανθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Πολλές εργασίες του είναι αφιερωμένες στην ευρεία διακλαδικότητα (ως σχέση επιστήμης, γλώσσας και τέχνης) και στη διεπιστημονική προσέγγιση της πόλης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ντίνα Βαΐου είναι καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εισηγήσεις σε συνέδρια περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της μετανάστευσης γυναικών. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών European Planning Studies, European Journal of Women΄s Studies, Social and Cultural Geography, Γεωγραφίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Χωροταξία Αγροτικού Χώρου. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου και το ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό Χωρικές Δυναμικές και Χωροταξία Υπαίθρου (DΥΝΤΑR). Οι έρευνές του προσεγγίζουν την εξέλιξη της οικογενειακής γεωργίας, τα χωρικά συστήματα μικρών πόλεων, τις μεθοδολογίες χωρικού διαγνωστικού με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τη συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τοπική ανάπτυξη και, τέλος, σε ζητήματα τοπικής διακυβέρνησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Κάτοχος της έδρας Χωρικής Ανάλυσης (Tier 1) από το Ερευνητικό Συμβούλιο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Καναδά. Διδάσκει στη Σχολή Γεωγραφίας και Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων μοντέλων μικρο-προσομοίωσης μεταφορών και χρήσεων γης, τις αστικές βιώσιμες μεταφορές και τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος, Διδάκτωρ του ΔΠΜΣ "Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού" του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τομέα του Τουρισμού και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Σπουδές: πτυχιούχος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜSc) στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Διδακτορικό Δίπλωμα στο Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το 2002 αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας αλλά και του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι διδάσκουσα βάσει Π.Δ. 407/80 (στη βαθμίδα του λέκτορα) στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2003 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, σχεδιασμός, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού, ασαφής λογική, πολιτισμικός τουρισμός, χωρικές βάσεις δεδομένων, διαχείριση παράκτιων περιοχών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Έλαβε δίπλωμα μηχανικού και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα είναι λέκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα: Βάσεις Γεωγραφικών Δεδομένων, Διαλειτουργικότητα Γεωγραφικών Δεδομένων, Υποδομές Χωρικών Πληροφοριών και Γεωγραφικά Υπερμέσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θεόδωρος Ιωσηφίδης σπούδασε Κοινωνιολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Sussex της Αγγλίας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης διδάσκει ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Η Θεανώ Σ. Τερκενλή σπούδασε Δασολογία / Φυσικό Περιβάλλον στο ΑΠΘ, Αρχιτεκτονική Τοπίου στο University of Wisconsin-Madison, ΗΠΑ και Γεωγραφία στο University of Minnesota-Twin Cities, ΗΠΑ. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει από την ίδρυση του, το 1994.Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Πολιτισμική Γεωγραφία και στη Γεωγραφία του Τουρισμού, για τα οποία και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και βιβλία.
Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του London School of Economics και λέκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αστική αναδιάρθρωση και διακυβέρνηση, στον ανταγωνισμό των τόπων και στην άνιση ανάπτυξη, με έμφαση στον ευρωπαϊκό αστικό χώρο.