«Συνέβη» την 3η Σεπτεμβρίου του 2009, όταν δείχνοντας στον συνάδελφο Κώστα Θεολόγου κάτι που είχα γράψει εκείνο το πρωί, μου είπε: «Άρη, αυτό είναι ποίημα». Και η συνέχεια, βεβαίως, ήτο καταιγιστική.
Αυτό που είχα γράψει εκείνο το πρωί, ήταν κάτι σαν προέκταση του επιλόγου στο τελευταίο κεφάλαιο του τελευταίου (4ου) φιλοσοφικού μου βιβλίου – είχε έκταση 100 σελίδες και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γραφτεί. Επρόκειτο για έναν πειραματισμό με αφορμή τη θέση του Wittgenstein πως ό,τι αξίζει να ειπωθεί είναι μόνο ό,τι μπορεί να προβληθεί στη φυσική μας γλώσσα, θέση που είχα πλήρως αποδεχτεί. Το πείραμα των 100 σελίδων (κατά την τριετία που ακολούθησε) ήταν βέβαια κάπως φιλόδοξο καθώς προσπάθησα ώστε ένας διάλογος δυο φίλων καφενείου να «καταλήξει» σ’ ένα είδος λύσης του άλυτου αριστοτελικού προβλήματος της Ακρασίας –πολύ συνοπτικά και περιεκτικά–, ότι δηλαδή «δεν πράττουμε πάντα αυτό που θέλουμε περισσότερο εις βάρος αυτού που θεωρούμε (τη δεδομένη στιγμή) σωστό». Η τριετής τριβή μ’ αυτόν τον διάλογο είναι που με οδήγησε στην 3η Σεπτεμβρίου του 2009, κλπ...
Ο σφυροβόλος Σαν τον σφυροβόλο που στριφογυρνάει τη σφύρα του πριν την αφήσει, με μυς και μάτια και φλέβες κι όλα τεντωμένα, έτοιμα να σπάσουν, και δώσ’ του κι άλλη μια στροφή μήπως φτάσει κάνα πόντο μακρύτερα... Έτσι είδα απόψε τη ζωή μου να στριφογυρνάει σ’ ένα όνειρο – ξυπνούσε, πνιγόταν στις δυο μου παλάμες, και πάλι πεταγόταν, σ’ άλλη τροχιά, μόνη, ολοστρόγγυλη.
Άρης Κουτούγκος (Συγγραφέας)
Ο Άρης Κουτούγκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Το 1968 διέκοψε τις σπουδές του στα οικονομικά και συνέχισε στην Αγγλία και στον Καναδά εστιάζοντας σταδιακά στη Φιλοσοφία. Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε διδακτικά και ερευνητικά με τη Φιλοσοφία της Επιστήμης. Το 1983 ολοκλήρωσε τη διατριβή του με τον καθηγητή Ν. Αυγελή και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης. Αμέσως η διατριβή του εξεδόθη ως βιβλίο με τίτλο "Η σύγκρουση επιστήμης και επιστημολογίας" (εκδ. Σύγχρονα Θέματα). Ταυτόχρονα ανέλαβε διδακτικά καθήκοντα στο ΕΜΠ εγκαινιάζοντας, με τους Κ. Γαβρόγλου, Α. Μπαλτά και Π. Νικολακόπουλο, τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στα ελληνικά ΑΕΙ. Είναι καθηγητής Αναλυτικής Φιλοσοφίας, Γλωσσολογίας και Ηθικής του τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα