Ανοιχτοσύνη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανοιχτοσύνη

Τιμητικός τόμος προς τιμή Β. Παπούλια

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Άννα Ταμπάκη

Ο παρών τιμητικός τόμος αφιερώνεται στην καθηγήτρια Βασιλική Παπούλια με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα πέντε χρόνων προσφοράς της στο Πανεπιστήμιο. Ως δασκάλα και ερευνήτρια η τιμωμένη διακρίνεται για την πολυσχιδή της προσωπικότητα αλλά κα τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά της. τα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά fora, η ελληνική και η διεθνής Ένωση Σπουδών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, κυρίως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής συνιστούν τον ευρύτατα ανοικτό χώρο των εμπειριών και των δράσεών της, επιστημονικών και επαγγελματικών. [...] (από το Σημείωμα της εκδοτικής επιτροπής)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Ταμπάκη

Άννα Ταμπάκη (Συγγραφέας)

Η Άννα Ταμπάκη είναι καθηγήτρια θεατρολογίας - ιστορίας του θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Aπόφοιτος της Eλληνο-Γαλλικής Σχολής "Jeanne d’Arc", πτυχιούχος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Aθηνών, συνέχισε ως υπότροφος της Γαλλικής Kυβερνήσεως μεταπτυχιακές σπουδές σε γαλλικά πανεπιστήμια (Universite de Clermont II, νυν Universite Blaise Pascal, Universite Paris Sorbonne-Paris IV) και ειδικεύθηκε στους τομείς της γαλλικής, συγκριτικής, και νεοελληνικής φιλολογίας. Υπήρξε μαθήτρια του Κ. Θ. Δημαρά στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Έτυχε επίσης υποτροφίας από το Ίδρυμα "Aλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Eίναι διδάκτωρ της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι). Yπήρξε Eρευνήτρια στο Kέντρο, σήμερα Τμήμα Nεοελληνικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (1980-2000), όπου συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και σε διακρατικές συνεργασίες. Από το 2000 διατηρεί την ιδιότητα του Φιλοξενούμενου Eρευνητή και για την χρονική περίοδο 1997-2012 ήταν Ε.Υ. του ερευνητικού έργου "Nεοελληνικές Mεταφράσεις". Δίδαξε ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου (1995-2000) στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών. Tο 1999 εξελέγη Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια στο TΘΣ του Παν/μίου Aθηνών και το 2004 Kαθηγήτρια στο ίδιο Tμήμα. Από το 2007 είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και από το φθινόπωρο του 2009 ως τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε τη Διεύθυνσή του. Το 2015 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος. Έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) καταρχήν ως κριτική αναγνώστρια στην α? έκδοση της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (2 τ.), και από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 συνεργάζεται ως Καθηγήτρια-Σύμβουλος στη θεματική ενότητα: Νεοελληνικό θέατρο (1600-1940) - Κινηματογράφος. Από το 2003 ως την Άνοιξη του 2009, υπήρξε μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του TΘΣ (Σχολή Kαλών Tεχνών, Nαύπλιο) του Παν/μίου Πελοποννήσου. Aσχολείται με θέματα συγκριτικής φιλολογίας, με έμφαση στην ιστορία των ιδεών, στη μελέτη του μεταφραστικού φαινομένου και ειδικότερα στη συγκριτική δραματολογία και την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου με έμφαση στον 18ο και 19ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, τα μελετητικά της ενδιαφέροντα αγκαλιάζουν και τον 20ό, με επίκεντρο ζητήματα πρόσληψης και θεατρικής μετάφρασης. Έχει δημοσιεύσει μόνη ή σε συνεργασία εικοσιτέσσερα (24) αυτοτελή βιβλία (μονογραφίες και συλλογικά έργα) και γύρω στις εκατόν πενήντα (150) εργασίες, βιβλιοκρισίες και δοκίμια σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Ο Ερανιστής, Ελληνικά, Σύγκριση / Comparaison, Παράβασις / Parabasis, Etudes Balkaniques, Revue des Etudes Sud-Est Europeennes, Synthesis, Neohelicon, Studies on Voltaire and the 18th century, Journal of Modern Greek Studies, κ.ά.), στον ημερήσιο τύπο και σε πολιτιστικά ένθετα (Το Βήμα, Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικολέττα Γιαντσή - Μελετιάδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Π. Δρακούλης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Π. Δρακούλης είναι Dottore in Architettura του Πολυτεχνείου του Μιλάνου "Leonardo da Vinci" και Διδάκτωρ Πολεοδομίας - Χωροταξίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. εκπονεί μετα-διδακτορική έρευνα με θέμα "Χρήσεις γης και λειτουργικά κελύφη στον αστικό χώρο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου (4ος - 6ος αι.)" που υποστηρίχτηκε για το 2011 από μια υποτροφία της American School of Classical Studies at Athens - "W. Coulson - T. Cross Aegean Exchange Program".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Ν. Μελετιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καμπούρη - Βαμβούκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασπασία Παυλοπούλου

Ασπασία Παυλοπούλου (Συγγραφέας)

H Ασπασία Παυλοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Είναι διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian του Μονάχου Γερμανίας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Βαλκανικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και πτυχιούχος του ως άνω Τμήματος. Εκπόνησε το σύνολο των μεταπτυχιακών σπουδών της ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Από το 1997 έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και ημεδαπής: - ως Επιστημονικός Συνεργάτης και, ακολούθως ως Λέκτορας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Βυζαντινολογίας, Βυζαντινής Ιστορίας Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian (1996-1998), - ως Διδάσκουσα Αρχαίας και Ρωμαϊκής Ιστορίας (Π.Δ. 407/80) στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2006-2013) και στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2008-2011), - ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) (2008-2011). Έχει συμμετάσχει σε Ερευνητικά Προγράμματα: - ως Βοηθητικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian (1993-1996), - ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Βυζαντινολογίας, Βυζαντινής Ιστορίας Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian (1995-1998), - ως Ερευνητικό Προσωπικό στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (1998-2000). Από το 1998 εργάζεται, επίσης, ως διορισμένη Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατά το διάστημα αυτό έχει υπηρετήσει σε σχολεία περισσότερων βαθμίδων και κατηγοριών (γυμνάσια και λύκεια, γενικά, πρότυπα, πειραματικά, αθλητικά, εσπερινά, επαγγελματικά). Έχει διατελέσει: - μέλος Επιστημονικών Επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας, - μέλος Επιστημονικών Επιτροπών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), - συνεργάτης των Π.Ε.Κ. Αθήνας, Πειραιά και περισσότερων Επιστημονικών Ενώσεων σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες, με άρθρα σε συλλογικά έργα και επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας μελετών στις ειδικότητες της Αρχαίας και Ρωμαϊκής Ιστορίας, της Παιδαγωγικής και της Διδακτικής της Ιστορίας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Σφέτας (Επιμέλεια)

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.

Παναγιώτης Ν. Δουκέλλης (Επιμέλεια)


Θεόδωρος Κ. Κορρές (Επιμέλεια)


Φωτεινή Τολούδη (Επιμέλεια)

Το βιβλίο επιχειρεί να αποσαφηνίσει τις πολιτικές θέσεις και προθέσεις της βουλγαρικής κομμουνιστικής ηγεσίας για το Μακεδονικό Ζήτημα κατά την περίοδο 1945-1949 , όπως αυτές γνωστοποιούνται την ίδια εποχή στο βουλγαρικό λαό, δια της υποχρεωτικής δημόσιας σχολικής εκπαίδευσης των Βούλγαρων μαθητών .Ο σκοπός της έρευνας διαμορφώθηκε από τον εντοπισμό: α)άμεσων και έμμεσων πολιτικών αντιφάσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 στη στάση της ηγεσίας του ΒΚΚ για το ίδιο θέμα καθώς επίσης και εσωκομματι- κών καταγγελιών από στελέχη του Κόμματος για συντήρηση της αναθεωρητικής πολιτικής των βουλγαρικών κυβερνήσεων του Μεσοπολέμου, β)γιουγκοσλαβικών καταγγελιών της πρώτης εκείνης μεταπολεμικής περιόδου για κωλυσιεργία της βουλγαρικής πλευράς στην υλοποίηση των πολιτικών της παραχωρήσεων στο γειτονικό σλαβικό κράτος και γ)βουλγαρικών επιστημονικών δημοσιευμάτων της δεκαετίας του 1990, τα οποία είχαν αρχίσει να υπαινίσσονται την ανάγκη επαναπροσέγγισης της βουλγαρικής στάσης σχετικά με το Μακεδονικό Ζήτημα, αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Φωτεινή Ι. Τολούδη είναι Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας και Συνεργάτιδα στο Κέντρο ΄Ερευνας Σχολικών Βιβλίων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον πολιτικό ρόλο των σχολικών εγχειριδίων καθώς και σε θέματα νεότερης βαλκανικής ιστορίας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
780
Διαστάσεις:
25x17
Βάρος:
1.428 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση