Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608809369
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε χρόνων από το θάνατο του αείμνηστου συμπατριώτη μας ζωγράφου και καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Ανδρέα Γεωργιάδη, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο "Ο Χρυσόστομος" τιμούν σήμερα τη μνήμη του, με τη διοργάνωση στην πόλη μας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης των έργων του.
Η εκδήλωση αυτή, δεν αποτελεί μόνο την απόδοση της οφειλόμενης τιμής εκ μέρους της πόλης μας προς ένα άξιο τέκνο της, αλλά προσφέρει παράλληλα και τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό των Χανιών και της Κρήτης ευρύτερα, να γνωρίσει από κοντά το εικαστικό έργο του Μεγάλου αυτού Καλλιτέχνη, ο οποίος, ακολουθώντας την παράδοση των παλαιότερων ομοτέχνων του, θεωρούσε τιμή του να δηλώνει πάντοτε την Κρητική του καταγωγή, υπογράφοντας τα έργα του ως Ανδρέας ο Κρης.
Ο Φιλολογικός Σύλλογος "Ο Χρυσόστομος" είχε συνδεθεί στενά, κατά το παρελθόν, με τον Ανδρέα Γεωργιάδη και είχε συμβάλει με τη δράση του στην παρουσίαση και προβολή του έργου του στην Κρήτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη πριν από τριάντα επτά χρόνια, (1969), όσο ο ίδιος ο ζωγράφος βρισκόταν ακόμη εν ζωή, ο "Χρυσόστομος" οργάνωσε στα Χανιά τιμητική έκθεση των έργων του και ακόμη εξέδωσε, το έτος 1999, τη μνημειώδη μονογραφία του Ανδρέα Γεωργιάδη με ιστορική παρουσίαση και αισθητική ανάλυση του έργου του, από τον έγκριτο ιστορικό Τέχνης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Στέλιο Λυδάκη.
Το έτος 2001 ο "Χρυσόστομος" γίνεται αποδέκτης μιας σπουδαίας εικαστικής κληρονομιάς, ενός σημαντικού αριθμού έργων του Κρητικού καλλιτέχνη, εκ μέρους του γιου του, αρχιτέκτονα κ. Γεωργίου Γεωργιάδη. Με τη δωρεά αυτή ο Σύλλογός μας θα καταστεί πλέον ο πολιτιστικός εκείνος φορέας της πόλης μας, ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής το χρέος της διαφύλαξης της μνήμης και της προβολής του έργου του Ανδρέα Γεωργιάδη στις επόμενες γενιές, με τη μόνιμη και διαρκή έκθεσή του στους χώρους του "Χρυσοστόμου". Η Διοίκηση του Συλλόγου και ο δωρητής προσδοκούν, ότι η δωρεά αυτή θα συμβάλει στην εμπέδωση της εικαστικής παιδείας στον τόπο μας και στη γενικότερη πολιτιστική του αναγέννηση.
Ο Σύλλογός μας θέλοντας να προσδώσει στην έναρξη της παρουσίασης της συλλογής αυτής πανηγυρικό χαρακτήρα, επέλεξε να συνδέσει το ξεκίνημά της με μια ευρύτερη και καθολικότερη εκδήλωση μνήμης του Ανδρέα Γεωργιάδη. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τον κ. Γεώργιο Γεωργιάδη, για τη διοργάνωση, με την επιμέλεια του ιστορικού Τέχνης δρ. Κωνσταντίνου Πρώιμου, της παρούσας αναδρομικής Έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται, μαζί με τα έργα της Συλλογής του "Χρυσοστόμου" και αρκετά άλλα έργα του Καλλιτέχνη από ιδιωτικές, κρατικές και λοιπές συλλογές.
Για το κοσμοθεωρητικό και αισθητικό υπόβαθρο του έργου του Ανδρέα Γεωργιάδη, ενός έργου μοναδικού σε ποιότητα, γνώση και αρτιότητα εκτέλεσης, παραθέτουμε αυτούσια την άποψη που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Ζωγράφος με λιτότητα και περιεκτικότητα, στον κατάλογο της έκθεσής του, στο "Χρυσόστομο" το 1969:
"Η πραγματική τέχνη μιλεί τη γλώσσα της καθαρής μορφής, της θείας τάξεως και των υψηλών ιδεών. Αναλύει την πραγματικότητα και περισυλλέγει κάθε ουσιαστικό στοιχείο που συνιστά την ομορφιά και την κάνει θετικό πλούτο ζωής. Γι` αυτό πιστεύω στην ιερή θέα του ορατού κόσμου και ζητώ πάντοτε την αλήθεια και την αιτία των φαινομένων στο αυστηρό σύνολο της λιτότητος, μέσω του νόμου της αρμονίας. Έτσι νομίζω ότι δικαιολογώ τον χαρακτήρα του έργου που σας παρουσιάζω σήμερα".
Πέρα από όσα έχουν ήδη αναφερθεί, ας μου επιτραπεί, ως ζωγράφου και παλιού μαθητή του Ανδρέα Γεωργιάδη, να εκφράσω τη βαθιά συγκίνηση που με διακατέχει κατά τη σημερινή έκθεση των έργων του και να καταθέσω στη μνήμη του, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη που του οφείλουμε, για τη μακρόχρονη και γόνιμη προσφορά του, ως Δασκάλου, στην ανώτατη εικαστική εκπαίδευση της χώρας μας.
Κλείνοντας το σημείωμα τούτο, ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Ειδικότερα, το Δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, μαζί με τη διοίκηση και το προσωπικό της, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα προετοιμασίας της διοργάνωσης, καθώς επίσης και τον κ. Κωνσταντίνο Πρώιμο, ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς και με ιδιαίτερο ζήλο την επιμέλεια της Έκθεσης. Ξεχωριστά ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Γεωργιάδη, που, με τη στοργική φροντίδα με την οποία περιβάλλει πάντοτε το έργο του πατέρα του, βοήθησε καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων μας. Ευχαριστούμε, τέλος, αυτούς που προσφέρθηκαν ευγενώς να παραχωρήσουν τα έργα του Ανδρέα Γεωργιάδη που βρίσκονται στην κατοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς του Ζωγράφου.
Αντώνης Πετρουλάκης
Πρόεδρος Δ.Σ. Φ.Σ. "Ο Χρυσόστομος"
O Nέστορας Μάτσας, συγγραφέας και σκηνοθέτης μορφωτικών ταινιών, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1935. Πολύ νέος έκανε την εμφάνισή του στα Γράμματα και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από τριάντα βιβλία. Kείμενα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Παράλληλα έχει γυρίσει εκατόν εβδομήντα εθνογραφικά ντοκυμανταίρ μικρού και μεγάλου μήκους. Τιμήθηκε με πολλά τόσο λογοτεχνικά βραβεία ελληνικά και ξένα όσο και κινηματογραφικά από τα οποία και ξεχωρίζουν το Μεγάλο Βραβείο με ασημένιο Κύπελλο του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας για το εξαίρετο ντοκυμανταίρ: "Ο Οδυσσέας ζει πάντα - Ελληνικές θάλασσες", επίσης το Μεγάλο Βραβείο με χρυσό Μετάλλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μασσαλίας για το ντοκυμανταίρ "Η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ", καθώς και τιμητικό δίπλωμα του Φεστιβάλ Καννών 1970 για τη ταινία (μικρού μήκους) "Η άλλη σιωπή". Τέλος τιμητικό επίσης δίπλωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρώμης για τα δύο ντοκυμανταίρ "Το παραμύθι του Θεόφιλου" και "Το τάμα" 1971.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο New School for Social Research και στο Columbia University της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα, καθώς και στην E.H.E.S.S. και στο Paris I, Pantheon-Sorbonne, στο Παρίσι. Ζει στα Χανιά, όπου διδάσκει αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση Μιχελή).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο New School for Social Research και στο Columbia University της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα, καθώς και στην E.H.E.S.S. και στο Paris I, Pantheon-Sorbonne, στο Παρίσι. Ζει στα Χανιά, όπου διδάσκει αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση Μιχελή).