Με τίτλο "Άνευ ορίων, άνευ όρων" κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα 36 σελίδων για τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Πρόκειται για έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Δημήτρης Καλοκύρης, την επιμέλεια των κειμένων ο Ιάκωβος Βούρτσης, ενώ σύμβουλοι έκδοσης είναι οι Λεωνίδας Εμπειρίκος, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σταύρος Πετσόπουλος.
Ο λεύκωμα περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του Εμπειρίκου, πλήρη εργογραφία, βασική βιβλιογραφία με όλα τα σημαντικά μέχρι σήμερα δημοσιεύματα για το έργο του (μελέτες, άρθρα, κριτικές) και ανθολόγιο από τα ποιήματα και τα πεζά του.
Η έκδοση είναι πλουσιότατα εικονογραφημένη, με σχέδια και πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, φωτογραφίες προσωπικές (πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά), καθώς και με αδημοσίευτες φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος -ήταν μανιώδης φωτογράφος- με πρόσωπα και τοπία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο, χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Εμπειρίκου, όσο και σ΄ εκείνους που έρχονται σ΄ επαφή μαζί του για πρώτη φορά.
Δημήτρης Καλοκύρης (Εικονογράφος)
Γεννήθηκε το 1948 στο αχανές Ρέθυμνο. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε το περιοδικό "Τραμ", καθώς και τις ομώνυμες εκδόσεις λογοτεχνίας και τέχνης (1971-87). Στην Αθήνα εξέδωσε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό "Χάρτης" (1982-87). Διετέλεσε διευθυντής συντάξεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο" (1985-87). Έχει κάνει τρεις εκθέσεις κολάζ και εικονογράφησε βιβλία για παιδιά. Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το φαντασμαγορικό του σύγγραμμα "Η ανακάλυψη της Ομηρικής" και το 2014 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 ασχολείται συστηματικά με το έργο του Μπόρχες με μεταφράσεις, ομιλίες, άρθρα, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και ραδιοφωνικές εκπομπές. Συναντήθηκαν δύο φορές και συζήτησαν διεξοδικά. Το "Μπεθ" είναι το πρώτο βιβλίο που έχει γραφτεί για τον Μπόρχες στα ελληνικά.
Ιάκωβος Βούρτσης (Επιμέλεια)