Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605242503
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το κείμενο της διάλεξης στην μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη, που δόθηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου στις 28 Μαΐου 2005, με προσθήκες και υποσημειώσεις.
Ο συγγραφέας εξετάζει τις σχέσεις του δράματος του Χορτάτση με το πρότυπό του, την Ορμπέκε του Τζιράλντι, και τη ζωγραφική της Φεράρας στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Παράλληλα, τίθεται το ζήτημα του ιδεολογικού χαρακτήρα της Ερωφίλης και των σχέσεών της με τη λογοτεχνία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Σε αντίθεση με τη σύγχρονη τάση διάσπασης του λογοτεχνικού κειμένου στα σημεία αναφοράς του, στη μελέτη αυτή διερευνάται η ιδεολογική και λογοτεχνική συνοχή του έργου.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Βερολίνο, στο Φράιμπουργκ, στο Μόναχο και στο Παρίσι. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου δίδαξε για είκοσι χρόνια (1985-2005). Ως προσκεκλημένος καθηγητής δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Πόλης του Μεξικού, του Αμβούργου, του Μπουένος Άιρες και της Κύπρου. Το 2003 ήταν Getty Research Scholar. Μεταξύ των κυριότερων δημοσιεύσεών του συγκαταλέγονται τα βιβλία "Εθνική τέχνη και πρωτοπορία" (1982), "Νοήματα της εικόνας" (1994), "Από τον Μολιέρο στον Γκόγια" (2003), καθώς και οι κατάλογοι των εκθέσεων "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Κρης" (1990), "Ο Γκρέκο στην Ιταλία και η ιταλική τέχνη" (1995), "Ο Μέγας Αλέξανδρος στην ευρωπαϊκή τέχνη" (1997), "Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα" (2002) και "Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του" (2007). Είναι υπεύθυνος ενός ερευνητικού προγράμματος για το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα