Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες
ISBN:
9786182020203
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αυτό το εγχειρίδιο για πρώτη επαφή με τη Βοτανική επιστήμη και την Κυτταρολογία, αναφέρεται στο πρώτο μέρος του, στις επιμέρους δομές των φυτικών, ζωικών και μικροβιακών κυττάρων (των βακτηρίων) και στον τρόπο που λειτουργούν, προσεγγίζοντας οριακά και τη λειτουργία των βασικών μακρομορίων. Γίνεται αναφορά σε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ ζωικών και φυτικών κυττάρων, όπως και μεταξύ κυττάρων ανώτερων (ή πιο σωστά πολύπλοκων) οργανισμών και πολύ απλούστερων. Οι αναφορές σε ζωικά κύτταρα κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς σε επόμενα μαθήματα κυρίως ζωολογικού ή οικολογικού αντικειμένου, αναφερόμαστε και σε ζώα. Αντίστοιχα μια σχετικά σύντομη πρώτη ενημέρωση για τα βακτηριακά κύτταρα, ακόμη και μία «τηλεγραφική» αναφορά σε ιούς, θεωρήθηκαν χρήσιμες, καθώς σε μεγαλύτερα εξάμηνα υπάρχουν φυτοπαθολογικά μαθήματα.
Στο δεύτερο μέρος του το εγχειρίδιο αναφέρεται στους διάφορους τύπους φυτικών κυττάρων, στα σύνολα, που αυτοί απαρτίζουν (ιστούς) και στις λειτουργικές συνεργασίες των ιστών, στα πλαίσια των διαφόρων φυτικών οργάνων όπως οι ρίζες, οι βλαστοί και τα φύλλα.
Καταβλήθηκε προσπάθεια μέσω πολλών σχημάτων κυρίως, να γίνουν κατανοητές οι διάφορες δομές των κυττάρων, οι διάφοροι κυτταρικοί τύποι των φυτών, καθώς και τα φυτικά όργανα και η ανατομία τους.
Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται και φωτογραφίες, κυρίως από φωτονικό μικροσκόπιο, που ελπίζεται ότι θα διευκολύνουν τους φοιτητές όχι μόνο για το θεωρητικό, αλλά και για το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος.
Οι έγχρωμες εικόνες, εκτός του ότι καθιστούν πιο ευχάριστη την ανάγνωση, βοηθούν στην ευχερή διάκριση των επιμέρους δομών.
Ο Δημήτριος Κολλάρος είναι επίκουρος καθηγητής οικολογίας στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη βιολογία, καθώς και διδακτορικό τίτλο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1988 διδάσκει το εργαστηριακό και το θεωρητικό μέρος του μαθήματος της Κυτταρολογίας και Μορφολογίας Φυτών και είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Οικολογίας, στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα