Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608392793
Κατηγορίες:
Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Ψυχολογία | Ψυχανάλυση , Κοινωνικά Προβλήματα
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τι κάνει ο δάσκαλος ή η δασκάλα με ένα παιδί που επιτίθεται συνεχώς στους συμμαθητές του και τους χτυπάει; Τι δυνατότητες έχει με ένα μαθητή που η μητρική του γλώσσα δεν είναι η ελληνική και, ενώ είναι στη δευτέρα τάξη, δεν ξέρει να γράφει ούτε να διαβάζει; Πώς μπορεί να ωθήσει στη μάθηση μια μαθήτρια που συστηματικά απαντάει στις ερωτήσεις με μη αναμενόμενο τρόπο; Πώς να αντιμετωπίσει ένα μαθητή που δεν συμμετέχει στο μάθημα, και τι να κάνει με ένα παιδί του νηπιαγωγείου που όλο πέφτει και κλαίει; Μια διεπιστημονική ομάδα συνεργάζεται με σκοπό να αντιμετωπίσει μέσα στη σχολική τάξη προβλήματα που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, και να συμβάλει επομένως στην αποτροπή ή την ανατροπή του. Στην Ομάδα συναντώνται εκπαιδευτικοί από σχολεία της Θεσσαλονίκης με μέλη της επιστημονικής κοινότητας από το πανεπιστήμιο και από το χώρο πρόληψης της ψυχικής υγείας. Κοινή παραδοχή της Ομάδας είναι ένα σχολείο, στο κέντρο του οποίου δεν βρίσκεται ούτε ο εκπαιδευτικός ούτε το παιδί ως άτομο, αλλά οι κοινωνικές σχέσεις που οδηγούν στη συγκρότηση του παιδιού σε πρόσωπο, θέτοντας ως αρχές την ελευθερία του προσώπου και την κοινωνικότητα ως προϋπόθεση της ελευθερίας. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Ιωάννα Μπίμπου-Νάκου σπούδασε ψυχολογία στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Λονδίνου. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτύξει ποικίλες μορφές συνεργασίας με σχολεία και οικογένειες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προγραμμάτων αξιολόγησης και στήριξης οικογενειών με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς και στις απόψεις των παιδιών ως ενεργητικών κοινωνικών φορέων για θέματα ψυχικής υγείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Κωτσάκης διδάσκει για την ανθρώπινη επικοινωνία και τον χώρο στον Τομέα Πολεοδομίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Είναι πανεπιστημιακός από το 1975 και ενεργό μέλος του κοινωνικού κινήματος. Μετέχει θεωρητικά και πρακτικά σε ομάδες που αφορούν τη σχολική εκπαίδευση και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών συνόλων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα