Ανάποδα χρόνια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανάποδα χρόνια

Συλλογική μνήμη και ιστορία στο Ζιάκα Γρεβενών (1900-1950)

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν

16.42€ -10% 14.78€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603480679

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    1997

  • Εκδότης

    Πλέθρον

Φαίνεται ότι ωρίμασαν πια οι συνθήκες για μια νέα προσέγγιση στην ιστοριογραφία της δεκαετίας του 1940. Ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα για την περίοδο αυτή αφορά κυρίως τις εξελίξεις στο επίπεδο της κορυφής: ο ρόλος των ξένων δυνάμεων, διπλωματικά παρασκήνια, διεργασίες στην ηγεσία πολιτικών κομμάτων, κεντρικές αποφάσεις αντιστασιακών οργανώσεων. Μετά τη μεταπολίτευση βγήκε στο φως της δημοσιότητας μια νέα συγκομιδή πρωτογενούς υλικού, με τη μορφή κυρίως απομνημονευμάτων. Πολλά από τα έργα αυτά, όμως, αφορούν και πάλι το επίπεδο της υψηλής πολιτικής και τονίζουν μονόπλευρα την εθνική/πατριωτική πλευρά της Αντίστασης, παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές και διχαστικές πτυχές της. Έτσι, η ιστορία της Αντίστασης εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλά κενά, ιδίως ως προς τις επιπτώσεις των ιστορικών εξελίξεων στη ζωή και στις απόψεις των απλών ανθρώπων.
Η συγγραφέας επιχειρεί να μελετήσει και να καλύψει αυτά ακριβώς τα κενά, μέσα από το παράδειγμα ενός χωριού, του Ζιάκα Γρεβενών, όπου, κατά την περίοδο αυτή η μαζική υποστήριξη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ από τους κατοίκους του ήταν εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να επονομαστεί `Μικρή Μόσχα`.
Η εργασία αυτή αξιοποιεί κυρίως προφορικές μαρτυρίες. Η ίδια η φύση αυτών των πηγών οδήγησε τη συγγραφέα σε διπλή στρατηγική: αφενός αποκατάσταση των `συμβάντων` και αφετέρου ανάλυση του τρόπου βίωσης της ιστορίας εκ μέρους του συλλογικού σώματος.
Η προσέγγιση -ιστορική όσο και ανθρωπολογική- ανοίγει νέες προοπτικές σε δύο κυρίως τομείς. Στην ιστοριογραφία της δεκαετίας του 1940, με την ανθρωπολογική ανάγνωση των ιστορικών δεδομένων και την ενσωμάτωση της φωνής των αφανών πρωταγωνιστών. Επίσης στην ανθρωπολογία, με την επέκταση του πεδίου έρευνας, πέρα από την `ομαλότητα`, σε περιόδους κρίσης και, ιδίως, εμφυλίου πολέμου.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Στάθης Β. Δαμιανάκος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στάθης Δαμιανάκος είναι κοινωνιολόγος, διδάκτωρ Επικρατείας των γαλλικών πανεπιστημίων. Ανήκει στα ερευνητικά στελέχη του CNRS Γαλλίας (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και διδάσκει στα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Paris-X, Nanterre, και της EHESS.

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Συγγραφέας)

Η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθύνει το εργαστήριο κοινωνικής ανθρωπολογίας και το αρχείο προφορικών μαρτυριών που στεγάζονται στο ίδιο τμήμα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν, μεταξύ άλλων, την κοινωνική μνήμη, τη μετανάστευση, τις μετακομμουνιστικές κοινωνίες και τον εθνοτισμό. Έχει διεξάγει επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα, στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Ουγγαρία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
249
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.381 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση