Ανάμεσα σε δύο κόσμους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Συγγραφείς στη Γερμανία με ελληνικό διαβατήριο

8.52€ -26% 6.30€

Ποιοι είναι οι Έλληνες συγγραφείς που ζουν στη Γερμανία, έγιναν γνωστοί και αποδεκτοί στο γερμανικό λογοτεχνικό χώρο, αλλά, εκτός μερικών εξαιρέσεων, παραμένουν άγνωστοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό;

Ανήκουν στην ελληνική λογοτεχνία; Είναι Έλληνες και μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.

Ανήκουν στη γερμανική λογοτεχνία; Ο χώρος τους είναι η Γερμανία και η γλώσσα που γράφουν οι περισσότεροι είναι η γερμανική.

Ή εντάσσονται σε μία, μόλις διαφαινόμενη, τρίτη στάση, η οποία εκφράζει τα οράματα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί με τη μετανάστευση και την ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεκάδες βιβλία, εκατοντάδες πραγματείες, χιλιάδες άρθρα στις ευρωπαϊκές χώρες. Πολιτισμικό πρόβλημα προτεραιότητας. Φιλόλογοι, κριτικοί, δημοσιολόγοι επιχειρούν να εξηγήσουν, να ερμηνεύσουν και να εντάξουν.

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες λογοτέχνες. Είναι και οι εκπρόσωποι πολλών άλλων μειονοτήτων, που συνθέτουν ένα νέο, ισχυρό και ανήσυχο στοιχείο στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η Ανθολογία δειγματοληψία των προτάσεων αυτών των «άγνωστων» λογοτεχνών. Με κείμενα αξιοσημείωτα από πλευράς γραφής και θεματολογίας. Στην κρίση και του ελληνικού κοινού το έργο τους.

Στην έρευνα-μελέτη που ακολουθεί την Ανθολογία η εκδοχή μας γι` αυτή τη λογοτεχνία και για τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τους λειτουργούς της.

Γιώργος Ξ. Ματζουράνης

Γιώργος Ξ. Ματζουράνης (Ανθολόγος)

O δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Ξ. Mατζουράνης (1935-2017) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έζησε αρκετά χρόνια στην Αφρική, όπου ερχόμενος σε επαφή με τα απελευθερωτικά κινήματα των λαών της, εμπνεύστηκε τις δύο πρώτες συλλογές διηγημάτων του, "Σημείο επαφής" (1964) και "Uhuru-Eλευθερία" (1974). Μετά την πτώση της Χούντας και την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1974, ανέλαβε την επιμέλεια των σελίδων για το βιβλίο στην εφημερίδα "Αυγή", θέση την οποία διατήρησε ως τη δεκαετία του ΄90. Παράλληλα, η λογοτεχνική του παραγωγή και η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε θέματα του απόδημου ελληνισμού, ιδιαίτερα των Ελλήνων μεταναστών εργατών στη Γερμανία (ή, "γκασταρμπάιτερ"), τα οποία προσέγγισε με ευαισθησία και κριτικό πνεύμα. Στο πλαίσιο της θεματικής αυτής έγραψε τα βιβλία "Τα παιδιά του Νότου: Μας λένε γκασταρμπάιτερ... και στην πατρίδα Γερμανούς" (συλλογή μαρτυριών, εκδ. Gutenberg 1990), "Ανάμεσα σε δύο κόσμους: Συγγραφείς στη Γερμανία με ελληνικό διαβατήριο" (Καστανιώτης, 1995), "Όπου κι αν είμαι, ξένος: Ιστορίες των γκασταρμπάιτερ" (Καστανιώτης, 2000). Συμμετείχε, επίσης, σε συλλογικές εκδόσεις ("Για τον Βαλτινό", εκδ. Αιγαίον, 2003), σε συνέδρια και ημερίδες (εισήγηση"Λογοτεχνία ανάμεσα σε δυο κόσμους", στο συμπόσιο "Λογοτεχνία και Μετανάστευση" της Εταιρείας Συγγραφέων, 2000, κ.ά.). Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της EΣHEA. Έφυγε από τη ζωή στη Σίφνο, στις 26 Αυγούστου 2017.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
143
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.312 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση