Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600223507
Κατηγορίες:
Δοκίμια , Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πολιτική | Οικονομία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Κρατάτε στα χέρια σας ένα δοκίμιο για τις κοινωνικές λειτουργίες και τις οικονομικές παρενέργειες του εξουσιαστικού Φόβου. Του Φόβου που έφερε τον καθένα μας, αλλά και την Ανθρωπότητα και την Αριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο αμερικανισμός με όχημα την παγκοσμιοποίηση του Φόβου απειλεί τον πλανήτη. Ο Φόβος από συμπτωματικός ατομικός βιολογικός συναγερμός που σώζει, μεταλλάχθηκε σ’ ένα παγκόσμιο εξουσιαστικό εφιάλτη που σκοτώνει. Ο Φόβος δεν είναι πια σύμμαχός μας, σύμμαχος της ζωής, αλλά εργαλείο της εξουσίας και προπομπός του θανάτου. (. . .) Διαβάστε αυτό το βιβλίο, αν φοβάστε τη ζωή, το θάνατο, το «θεό», το «Μεγάλο Αδελφό», τον πόλεμο, την Pax Americana, τον «Άλλον», τον εργοδότη σας, τον χειρουργό που σας ζητάει φακελάκι, τον «αρμόδιο» που θέλει «γρηγορόσημο», γενικά όλες τις μικρές «παρέες-συμμορίες» και τις μεγάλες μαφίες που ρημάζουν τη ζωή μας. Διαβάστε αυτό το βιβλίο ακόμα κι αν φοβάστε το «νόμο του ισχυρού», το μέλλον, τον καθρέφτη σας, την ελευθερία, την σκιά σας. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κώστας Λάμπος σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Ζυρίχη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Freie Universitat BERLIN. Δίδαξε στην Ανωτάτη Βιομηχανική
Σχολή Θεσσαλονίκης, (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Αθήνας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Διετέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και διευθυντικό στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας. Πήρε μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Κυριότερα έργα του είναι:
- "UnterentwicklungAkkumulationskanale und Kapitalbildungsmoglichkeiten in den unterentwickelten Agrarlandern", F.U. Berlin, Oktober 1974.
- "Ιμπεριαλισμός και Υπανάπτυξη", Βερολίνο 1975.
- "Μετανάστευση. ‘Ευλογία’ ή Κατάρα"; Βερολίνο 1978.
- "Abhangigkeit und fortgeschrittene Unterentwicklung dargestellt am Beispiel der Landwirtschaft Griechenlands R. G. Fischer Verlag, F/M 1981.
- "Εξάρτηση, προχωρημένη υπανάπτυξη και αγροτική οικονομία της Ελλάδας", Αιχμή, Αθήνα 1983.
- "Συνεταιρισμοί και Ανάπτυξη", Εκδόσεις Τυποθήτω-Δαρδανός, Αθήνα 1999
- "Από την κρίση στην υπέρβαση του Ελληνικού Περιφερειακού Καπιταλισμού", Αιχμή, Αθήνα 1988.
- "Συντεταγμένες Εθνικής Αγροτικής Ανασυγκρότησης", Ηλίανθος, Αθήνα 1991
- "Η Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου και οι εχθροί της ανάπτυξης", Αθήνα 1992.
- "Εισαγωγή στον Οικονομικό Προγραμματισμό", Ηλίανθος, Αθήνα 1996
- "Αμερικανισμός και Παγκοσμιοποίηση, Οικονομία του Φόβου και της παρακμής", Παπαζήσης, Αθήνα 2009.
- "Εικόνες ζωής - Σελίδες Ιστορίας", αυτοέκδοση, Αθήνα 2012.
- "Άμεση Δημοκρατία και Αταξική Κοινωνία. Η μεγάλη πορεία της ανθρωπότητας προς την κοινωνική ισότητα και τον Ουμανισμό", Νησίδες, Θεσσαλονίκη 2012.
- "Ποιος φοβάται το υδρογόνο; Η επανάσταση του υδρογόνου, η ελεύθερη ενέργεια και η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα", Νησίδες, Θεσσαλονίκη 2013.
- "Η άμεση Δημοκρατία στον 21ο αιώνα. Αναζήτηση της ουσίας πέρα από μύθους και ιδεολογήματα", (επιμέλεια και συμμετοχή), Νησίδες, Θεσσαλονίκη 2013.
- "Θεός και Κεφάλαιο. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας", Κουκκίδα, Αθήνα 2015.
- "Η γέννηση και ο θάνατος της ατομικής ιδιοκτησίας. Η ατομική ιδιοκτησία ως μήτρα βίας, εξουσίας, ανισότητας, εγκληματικότητας, σκοταδισμού και ανηθικότητας", Κουκκίδα, Αθήνα 2017.
http://keimenakostalampou.blogspot.com/2015/05/blog-post.html
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η συγκεκριμένη θεματολογία που διάλεξε ο Κ.Λάμπος εν έτη 2009, είναι τουλάχιστον κορεσμένή στις μέρες μας αφού έχουν γραφτεί χιλιάδες, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο σημαντικά βιβλία σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και το ρόλο των Αμερικανών τα τελευταία δέκα και παραπάνω χρόνια. Οφείλω όμως με χαρά να ομολογήσω ότι το βιβλίο αυτό με εξέπληξε με την καινοτόμο προσέγγιση, την εξαιρετικά καίρια και σαφή ανάλυση της σύχρονης παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας και κυρίως με την τολμηρή αλλά και ξεκάθαρη όσο και πληρέστατα στοιχειοθετημένη πρόταση για το πως τελικά μπορούμε να βγούμε από αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Προσωπικά το συνιστώ με θέρμη σε όλους, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, κύρια μιλάει σε εκείνους άλλωστε, αφού η οπτική του Κ.Λάμπου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα προοδευτική και ταυτόχρονα απαγκιστρώμενη από όλα τα ιδεολογικά βαρίδια του προηγούμενου αιώνα. Ένα βιβλίο εξαιρετικό, ξεκάθαρο και με πολιτική δυναμική που ξεπερνά τα όρια ενός επιστημονικού, κοινωνικοπολιτικού βιβλίου και φέρει τη βαρύτητα ενός βιβλίου από αυτά που εκδίδονται σπάνια και αποτελούν σημείο τομής για την πολιτική ανάλυση και φιλοσοφία. Α.Καρτέζος, Πολιτικός Επιστήμονας, PhD
Αντί για δικό μου σχόλιο παραθέτω το παρακάτω: «Ένα βιβλίο ανυπότακτης αναζήτησης και ανατρεπτικής γνώσης που δεν περιορίζεται μόνο σε διαπιστώσεις για το ρόλο του εξουσιαστικού Φόβου και για τη σύγχρονη οικονομική παρακμή, αλλά τολμά να μιλήσει για το ζητούμενο ʽΔια ταύταʼ και για ένα Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό», («διαβάζω», Μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου, τεύχος 500, Οκτώβρης 2009), και θα χαρακτήριζα αυτό το βιβλίο, την πληρέστερη πολιτική ανάλυση που κυκλοφορεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά τη γνώμη μου, ως το Μανιφέστο της Αριστεράς του 21ου Αιώνα. Νίκος Μοσχοβίτης
Ένα βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάσουμε Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδεικνύεται το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου «Αμερικανισμός και Παγκοσμιοποίηση- Οικονομία του φόβου και της παρακμής». (από τις Εκδόσεις Παπαζήση), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εντάσσεται στα βιβλία εκείνα που η θεματολογία τους αφορά διαχρονικά το πολιτικό γίγνεσθαι, παγκόσμια αλλά και τοπικά . Όμως, μια και τα γεγονότα στη χώρα μας έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας, ή , ακόμα καλύτερα, τσουνάμι, είναι ευκαιρία, πιστεύω, μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύ σημαντικού βιβλίου, άλλοι να γνωρίσουμε, άλλοι να ξαναθυμηθούμε και κυρίως όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο απάνθρωπο είναι το πρόσωπο του Καπιταλισμού, παγκόσμιου αλλά και εγχώριου και, επιτέλους να πάψουμε να τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτός είναι δυνατόν να διαθέτει και ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Κάθε γραμμή του βιβλίου είναι απόσταγμα συσσωρευμένης έρευνας και γνώσης, αφού ο συγγραφέας, με πολλή τέχνη παραθέτει στοιχεία βιβλιογραφίας και από κλασσικούς διανοητές και από σύγχρονους. Στις πηγές του, ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνει πλήθος έγκυρων στατιστικών στοιχείων και άρθρων από τον ελληνικό και παγκόσμιο τύπο. Με λίγα λόγια, μαθαίνουμε πολλά, αποκτούμε σφαιρικές και εμπεριστατωμένες γνώσεις μέσα από ένα μόνο βιβλίο. Εκείνο το στοιχείο όμως που το καθιστά εκτός από χρήσιμο και ελκυστικό, είναι η παράθεση αποσπασμάτων από κείμενα στίχους κλπ φιλοσόφων, επιστημόνων, ποιητών, διανοητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ιστορική ανάλυση του θέματος καταλήγει με πολύ εύστοχο τρόπο στα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας , αναδεικνύει όλες τις πλευρές και παραμέτρους των σύγχρονων προβλημάτων που δημιούργησε ο αναχρονιστικός πια, άχρηστος και επικίνδυνος Καπιταλισμός, χωρίς να υποτιμά την ιστορική του πορεία. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι προχωρά ένα βήμα πιο πέρα από τους κλασσικούς του Μαρξισμού και επαναπροσδιορίζει για όλους τους απλούς ανθρώπους το όραμα του Νέου Ουμανισμού στις σημερινές συνθήκες. Αυτό ακριβώς το όραμα το οποίο μας προτρέπει να υιοθετήσουμε με όπλο τη γνώση και την επίγνωση, αφού προηγουμένως έχει καταγγείλει την Καπιταλιστική Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής και έχει αποδείξει με κάθε δυνατό τρόπο την επικινδυνότητά της, δίνει στο βιβλίο μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία της κατηγορίας του και αξίζει να διαβαστεί ή μελετηθεί από πολλούς αναγνώστες, πολύ περισσότερο από νέους ανθρώπους . Ευχαριστούμε κ. Λάμπο για το βιβλίο που μας χαρίσατε. Ζάκυνθος 6 Μαρτίου 2010 Καλογερία - Μόσχου Ευγενία, (αναγνώστρια)