Αγωνιζόμουν για μήνες να μείνω νηφάλιος. Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από τη σκέψη πως το να είναι κανείς αλκοολικός είναι κακό και πως είχα αποτύχει φρικτά χάνοντας τον έλεγχο. Συνέχισα να σκέφτομαι κάθε δυνατό τρόπο για να ανακτήσω τον έλεγχο, έτσι ώστε να γίνω ένας `φυσιολογικός` πότης σαν όλους τους άλλους... Η ιδέα που είχα για την ανάρρωση ήταν πως έτσι δεν θα ήμουν πια αλκοολικός.
Στο τέλος άρχισα πάλι να πίνω, για μια ακόμη φορά, και ένιωσα το ίδιο απαίσια με πριν. Δεν επρόκειτο να γίνω `φυσιολογικός` στο θέμα του ποτού. Μετά από λίγους μήνες, παραδόθηκα εντελώς και τώρα καταλαβαίνω πολύ καλύτερα τι σημαίνει πραγματικά η αδυναμία.
Γρήγορη θεραπεία για τον αλκοολισμό δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει θεραπεία χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ίδιου του ατόμου. Οι άνθρωποι αναρρώνουν από τον αλκοολισμό μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι. Και συνήθως χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσουν στο σημείο να το θελήσουν πραγματικά. Η δουλειά των θεραπευτών είναι να βοηθήσουν εκείνον που έχει πρόβλημα να φτάσει στο σημείο αυτό, αλλά και να συνεχίσει.
«Το βιβλίο αυτό απευθύνεται και αφιερώνεται στους μάχιμους θεραπευτές, σε αυτούς που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της ψυχικής υγείας. Σκοπός του είναι να προσφέρει οδηγίες για τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές που αφορούν τις πιο συνήθεις κλινικές καταστάσεις. Ο υπεύθυνος της σειράς, οι επιμελητές έκδοσης και οι συγγραφείς κάθε κεφαλαίου αναλάβαμε τις εργασίες που μας ανατέθηκαν για έναν και μοναδικό λόγο: τη σπάνια ευκαιρία για μια σημαντική, άμεση και συγκεκριμένη συνεισφορά στις ζωές των ασθενών μας. Irvin D. Yalom, Διδάκτορας Ιατρικής Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Irvin D. Yalom (1931-) είναι επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Μαθητής και συνεργάτης του Rollo May, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειρίδιου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας ("Existential Psychotherapy"). Το πρώτο του βιβλίο, "Theory and Practice of Group Psychotherapy", έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και αποτελεί βασικό διδακτικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας. Ο Yalom έχει γράψει πολλά ακόμη επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Το λογοτεχνικό του έργο αρχίζει όψιμα και περιλαμβάνει δύο συλλογές διηγημάτων ("Love΄s Executioner" και "Momma and the Meaning of Life") και τρία μυθιστορήματα ("When Nietzsche Wept", "Lying on the Couch" και "The Schopenhauer Cure"), που όλα έχουν γίνει μπεστ-σέλλερ σε πολλές χώρες. Όλα του τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και ο ίδιος τα θεωρεί προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει, βρίθει ούτως ή άλλως ιστοριών και διηγήσεων. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει, μέχρι σήμερα, τα βιβλία του "Όταν έκλαψε ο Νίτσε", "Στο ντιβάνι", "Ο δήμιος του έρωτα", "Το δώρο της ψυχοθεραπείας", "Θρησκεία και ψυχιατρική", "Η θεραπεία του Σοπενάουερ", "Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας" και "Η μάνα και το νόημα της ζωής" (όλα από τις εκδόσεις Άγρα).
Η Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι ψυχολόγος και εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.