Αλέξανδρος Μπάρας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αλέξανδρος Μπάρας

Μια παρουσίαση από τον Γιώργο Βέη

Αλέξανδρος Μπάρας

`Ο ποιητής είναι ο ιερέας του αοράτου - The poet is the priest of the invisible. `Η εμπειρία, τουλάχιστον στην περίπτωση του ποιητή, όποιες κι αν είναι οι ικανότητές του, είναι πολύ ευρύτερη από την πραγματικότητα`, σημείωνε στα περιώνυμα Adagia του (1930-1955) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αμερικανός ποιητής Γουάλλας Στήβενς την ίδια ακριβώς περίοδο που ο Μπάρας σχεδίαζε τα τρία πρώτα βιβλία των Συνθέσεών του. Ο ποιητής δηλαδή επείγεται να δει το άλλο, να κοιτάξει αλλού, να διερευνήσει το περαιτέρω, το επέκεινα. Έτσι εξηγείται γιατί ο Μπάρας το 1944 γράφει το `Τσάι` επικαλούμενος τον παντεπόπτη Βούδα, ενώ λίγους μόλις μήνες μετά τα Δεκεμβριανά αναφερόμενος στο `Ωδείον Ηρώδου του Αττικού` εκθειάζει ένα `λάλον ερείπιο`, ένα `γήρας μουσικό`.
Ας ακούσουμε για λίγο τον Βύρωνα Λεοντάρη, ο οποίος σε άλλες περιστάσεις δήλωσε χαρακτηριστικά: `Ο ποιητής είναι πάντα ένας μετέφηβος [...]. Σε μια βαθύτερη απόσχισή του από τη βιωματική πραγματικότητα, ο ποιητής θεωρεί το `άλλο` της όχι απλά ως άλλη όψη της, αλλά ως κάτι οριστικά και ανεπανόρθωτα άλλο, ως ιδιαίτερη πραγματικότητα παγιωμένη και αυτόνομη που κλείνει τους δρόμους επιστροφής. Οριστικοποιεί την εξορία του έξω από τη βιωματική πραγματικότητα, από την αμεσότητα και απτότητα της οποίας βρίσκεται τώρα αποκλεισμένος. Η σχέση του μ` αυτή μετατίθεται και εντοπίζεται σε επαφή με το `άλλο` της. Γιατί το άλλο είναι πάντα ξένο και άγνωστο. Και, όπως κάθε άγνωστο, είναι επίφοβο, νιώθεται ως απειλή, και ο μόνος τρόπος να πάψει να αποτελεί απειλή είναι ο εξευμενισμός του, η οικειοποίησή του` (βλ. τα δοκίμια `Η ποίηση της προσωπικής ενοχής` και `Η αγωνία του αμετουσίωτου`, τώρα στο συγκεντρωτικό τόμο Κείμενα για την ποίηση, Νεφέλη, 2001). [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Γιώργος Βέης

Γιώργος Βέης (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Το πρώτο του βιβλίο, "Φόρμες και άλλα ποιήματα", εκδόθηκε το 1974. Ακολούθησαν άλλα έντεκα βιβλία ποίησης, έως το "Μετάξι στον κήπο" (Ύψιλον, 2010). Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρετεί στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ-Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουϊνέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι και στο Ανατολικό Τιμόρ. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας το 2000, για το βιβλίο "Ασία, Ασία", και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2010, για το βιβλίο "Από το Τόκιο στο Χαρτούμ". Η ποιητική του συλλογή "Λεπτομέρειες κόσμων" (εκδ. Ύψιλον) απέσπασε το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Τον Ιούλιο του 2015 προήχθη κατ΄ απόλυτη εκλογή από τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α΄ στον βαθμό του Πρέσβεως και διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας του 2016 για το βιβλίο του με τίτλο "Παντού: Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις".

Βάσω Κυριαζάκου (Υπεύθυνος Σειράς)


Αλέξανδρος Μπάρας

Αλέξανδρος Μπάρας (Συγγραφέας)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΡΑΣ (1906 - ;) Ο Αλέξανδρος Μπάρας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μενέλαου Αναγνωστόπουλου) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στα εφηβικά του χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή έζησε για περισσότερο από δυο χρόνια στο Κάιρο της Αιγύπτου κοντά σε συγγενείς του. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να αποφοιτήσει ποτέ. Εργάστηκε για τριανταπέντε χρόνια ως υπάλληλος του Διπλωματικού Σώματος στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης και από το 1966 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ταξίδεψε ανά τον κόσμο. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε με δημοσιεύσεις ποιημάτων σε εφημερίδες του Καΐρου και της Κωνσταντινούπολης. Το 1929 έγινε γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους με τη δημοσίευση στο περιοδικό Αλεξανδρινά Γράμματα του ποιήματος Η Κλεοπάτρα, η Σεμίραμις και η Θεοδώρα, που θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή και το 1933 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του Συνθέσεις. Συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά Ρυθμός, Νέα Εστία, Νεοελληνικά Γράμματα, Πειραϊκά Γράμματα, Ποιητική Τέχνη, Τέχνη, Πυρσός κ.α. Ασχολήθηκε επίσης με την ποιητική μετάφραση (Οχράν Βελή, Μπωντλαίρ, Ρεμπώ κ.α.), την πεζογραφία, την αρθρογραφία και την ταξιδιωτική λογοτεχνία. Οι μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας τοποθετούν το έργο του Αλέξανδρου Μπάρα στο μεταίχμιο ανάμεσα στη μεσοπολεμική και τη νεώτερη ελληνική ποίηση, η οποία συνδυάζει επιρροές από την ειρωνεία του Καβάφη, τον κοσμοπολιτισμό του Κώστα Ουράνη, το πικρό χιούμορ του Καρυωτάκη και τις τάσεις της γαλλικής συμβολιστικής ποίησης. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Αλέξανδρου Μπάρα βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Μπάρας Αλέξανδρος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Γουνελάς Δ., «Μπάρας Αλέξανδρος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό6. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1987 και Στεργιόπουλος Κώστας (επιμέλεια), «Αλέξανδρος Μπάρας», Η ελληνική ποίηση· Ανθολογία - Γραμματολογία· Η ανανεωμένη παράδοση, σ.482-485. Αθήνα, Σοκόλης, 1980. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
114
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.151 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση