Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604457229
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το 19ο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα (εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής) κατά τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε ραγδαία. Οπωσδήποτε, αποτελεί το κατ` εξοχήν εξελισσόμενο κεφάλαιο του Ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα, που υπερβαίνει σε αυξητικούς ρυθμούς ακόμη και το 6ο κεφάλαιο (επιβουλές της Δημόσιας Τάξης). Προστέθηκαν νέα άρθρα (348Α, 348Β, 351Α, 352Α, 352Β), νέες παράγραφοι σε προϋπάρχοντα άρθρα και νέα εδάφια σε παραγράφους. Η πολυνομία έφερε την πολυπλοκότητα, προκάλεσε αξιολογικές αντινομίες, δημιούργησε κενά και απορίες σε δογματικά ζητήματα (π.χ. συμμετοχής ή συρροής). Η αναλυτική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, έγινε αναγκαία.
Αυτή την ερμηνεία φιλοδοξεί να προσφέρει στους Έλληνες νομικούς, εφαρμοστές και θεωρητικούς, το παρόν βιβλίο. Προέκυψε εκτενέστερο από όσο αρχικά σχεδιάζαμε· εκεί όμως μας οδήγησε η προσπάθεια για μια κατά το δυνατόν πλήρη κάλυψη των ελληνικών και αλλοδαπών δεδομένων νομοθεσίας, νομολογίας και θεωρίας. Δεν αποφύγαμε την αναφορά στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, στο μέτρο που θα συνέβαλε στη νομική ερμηνεία. Σε σχέση με την έκταση αυτή, όμως, μας παρηγορεί ο προορισμός του βιβλίου: ένα ερμηνευτικό σύγγραμμα, συνήθως, δεν διαβάζεται ολόκληρο, αλλά αποσπασματικά, ανάλογα με το ειδικό, πρακτικό ή θεωρητικό, ενδιαφέρον του αναγνώστη. Επομένως, η καθεμιά επιμέρους ανάλυση υπόκειται στις απαιτήσεις πληρότητας, χωρίς απώλεια της πυκνότητάς της. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Ν. Παρασκευόπουλος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έντονη είναι η παρουσία του στη νομική πράξη, καθώς συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές). Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα