Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603280552
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεκινήσει στη Δύση η αναβίωση της αρχαίας τέχνης του παραμυθά και του επικού τραγουδιστή, της τέχνης της προφορικής λογοτεχνικής δημιουργίας, της ιστόρησης. Με αφορμή αυτή την αναγέννηση, έχουν συγκεντρωθεί εδώ κείμενα και συνεντεύξεις ειδικών που πραγματεύονται το παραδοσιακό προφορικό αφηγηματικό υλικό - τις ιστορίες - αλλά κυρίως τους φορείς και δημιουργούς τους, τόσο τους παραδοσιακούς όσο και τους σύγχρονους ιστορητές. Παράλληλα εξετάζονται οι κοινωνικές διαστάσεις της ιστόρησης, τόσο στην παραδοσιακή κοινότητα όσο και στη σύγχρονη πόλη καθώς και άλλες όψεις της, όπως οι σχέσεις της ιστόρησης με άλλες μορφές αφηγηματικής τέχνης, το θέατρο και την πεζογραφία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Δημήτριος Λουκάτος γεννήθηκε το 1908 στο Αργοστόλι της Κεφαλληνίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1950 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης με θέμα La Bible dans le parler proverbial du peuple grec. Από το 1931 έως το 1938 υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση και στη συνέχεια, έως το 1962 στο Λαογραφικό Αρχείο (σημερ. Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας) της Ακαδημίας Αθηνών.
Από το 1964 έως το 1969 δίδαξε ως καθηγητής Λαογραφίας στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Φιλοσοφική Σχολή). Το διάστημα 1979-1981 δίδαξε στη νεοσύστατη επίσης Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο) και το 1984-1985 στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Παιδαγωγικό Τμήμα).
Έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και ραδιοφωνικές ομιλίες για τη λαογραφική επιμόρφωση του κοινού και έχει διδάξει συστηματικά το μάθημα της Λαογραφίας σε μορφωτικούς συλλόγους και σε σχολές κοινωνικών επαγγελμάτων.
Από το 1978 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και διευθυντής του περιοδικού Λαογραφία. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχου του Φοίνικος (1965) και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του "Ξένου Εταίρου" της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του Παλέρμο (1978). Το 1981 τιμήθηκε με το Βραβείο Herder (Λαογραφίας) της ΝΑ. Ευρώπης. Του έχουν αφιερωθεί τιμητικοί τόμοι ("Proverbium", U.S.A. 1985, "Σύνδειπνον", Ιωάννινα 1988, Λαογραφική Κύπρος, 1988). Το 2000 τιμήθηκε με το αργυρούν Αριστείον Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών.
Το συγγραφικό έργο του Δημητρίου Σ. Λουκάτου είναι πλουσιότατο. Αριθμεί περί τα 400 δημοσιεύματα (βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες ή λεξικά, ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων, επιφυλλίδες κ.ά.), που καλύπτουν όλους τους τομείς της λαογραφικής έρευνας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει για τη μελέτη της νεοελληνικής παροιμίας, καθώς και για την έρευνα των λαογραφικών εκδηλώσεων της σύγχρονης ζωής και της αστικής εθιμολογίας.
Στα δημοσιεύματά του εξετάζονται και άλλα φιλολογικά θέματα της ελληνικής Λαογραφίας (δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, μύθοι, ευτράπελες διηγήσεις κλπ.), καθώς και θέματα λαϊκής λατρείας, μαντικής, αγροτικού βίου και επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα χρηστικό είναι το εγχειρίδιό του: Εισαγωγή στην Ελληνική Λαογραφία, που εκδόθηκε το 1977 από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και γνώρισε πολλές επανεκδόσεις.
Άλλα βιβλία του: Κεφαλλονίτικη λατρεία (1946), μεταφρασμένο και στα Γαλλικά, Κεφαλονίτικα Γνωμικά (1952), Νεοελληνικά Λαογραφικά Κείμενα (1957), Σύγχρονα Λαογραφικά (1963), Νεοελληνικοί Παροιμιόμυθοι (1972), Χριστουγεννιάτικα και των Γιορτών (1979), Πασχαλινά και της Άνοιξης (1980), Τα Καλοκαιρινά (1981), Τα Φθινοπωρινά (1982), Συμπληρωματικά του Χειμώνα και της Άνοιξης (1985).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτριος Οικονομίδης είναι ομότιμος καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε δε και διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής λαογραφίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Γιτζάκ Μπάξμπαουμ είναι δάσκαλος και αφηγητής, υπεύθυνος του περιοδικού "The Jewish Spirit Journal".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1892 στο Βερολίνο και αυτοκτόνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1940 στα ισπανικά σύνορα, για να μην πέσει στα χέρια της Γκεστάπο. Τα κυριότερα έργα του είναι: - "Goethes wahlverwandtschaften" ("Οι εκλεκτικές συγγένειες του Γκαίτε") - "Ursprung des deutschen trauerspiels" ("Προέλευση της γερμανικής τραγωδίας") - "Das kunstwerk im zeitalter seiner technischen reproduzierbarkeit" ("Το έργο τέχνης στην εποχή της τεχνικής αναπαραγωγιμότητάς του") - "Einbahnstrasse" (Μονόδρομος") - "Berliner kindheit um neunzehnhundert" ("Η παιδική ηλικία του Βερολίνου γύρω στα 1900") Και διάφορα δοκίμια, που ανήκουν στην ημιτελή και αποσπασματική εργασία του "Paris, die haupstadt des 19. Jahr hunderts" ("Παρίσι, η πρωτεύουσα του 19ου αιώνα")
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ντορίνα Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Brown και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η διατριβή της ήταν η βάση του CD-ROM "Καραγκιόζης: η μαγεία του Θεάτρου Σκιών". Έχει εκδώσει το βιβλίο "Άκου μια ιστορία: η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής αφήγησης και η αναβίωσή της στις μέρες μας", τέσσερα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και το μυθιστόρημα "Γκάτερ" (2007).
Η Ντορίνα Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Brown και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η διατριβή της ήταν η βάση του CD-ROM "Καραγκιόζης: η μαγεία του Θεάτρου Σκιών". Έχει εκδώσει το βιβλίο "Άκου μια ιστορία: η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής αφήγησης και η αναβίωσή της στις μέρες μας", τέσσερα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και το μυθιστόρημα "Γκάτερ" (2007).