Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789603410720
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη των μακροχρόνιων εξελίξεων μιας οικονομίας επιτρέπει την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για τη λειτουργία της και βοηθά στη διατύπωση γενικότερων οικονομικών θεωριών. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούνται εθνικολογιστικά μεγέθη με τα οποία διευκολύνεται η ανάλυση από την οποία απορρέουν τα σχετικά συμπεράσματα.
Στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις Η.Π.Α. και τη Δυτική Ευρώπη, οι σχετικές αναλύσεις που χρησιμοποιούν ποσοτικές προσεγγίσεις αναφέρονται στην περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μελέτες για προγενέστερες περιόδους περιορίζονται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε ποιοτικές μόνον αναλύσεις. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη των απαραίτητων χρονολογικών σειρών. Πράγματι, ενώ στις Η.Π.Α. χρονολογικές σειρές εθνικολογιστικών μεγεθών όπως αυτές του Kuznets καταρτίσθηκαν τη δεκαετία του 1950, και οι αντίστοιχες σειρές για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία τη δεκαετία του 1960, στη χώρα μας οι πρώτες σχετικές εκτιμήσεις δημοσιεύθηκαν από το ΚΕ.Π.Ε. μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αφορούσαν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για την περίοδο 1858-1938.
Στην παρούσα εργασία οι εκτιμήσεις για το Α.Ε.Π. και τις συνιστώσες του επεκτείνονται χρονικά και βελτιώνονται ποιοτικά. Η χρονική επέκταση των εκτιμήσεων γίνεται ώστε να καλυφθεί το σύνολο της περιόδου από την κήρυξη της Ανεξαρτησίας του νεοελληνικού κράτους, δηλαδή από το 1830, μέχρι τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1939. Η ποιοτική βελτίωση, που αφορά στις εκτιμήσεις της ανωτέρω περιόδου, οφείλεται στη διεπιστημονική σύνθεση της ομάδας εργασίας, η οποία αποτελείται από οικονομολόγους, έναν οικονομικό ιστορικό και ένα στατιστικολόγο, και οι οποίοι εργάσθηκαν με συντονιστή τον υπεύθυνο του έργου κ. Γεώργιο Κωστελένο.
Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις των μακροοικονομικών μεγεθών για την περίοδο 1830-1939 αποτελούν μια βάση δεδομένων η οποία καλύπτει μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την οικονομική έρευνα στη χώρα μας.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Δημήτριος Βασιλείου είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής - Τραπεζικής Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήμαιος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπηστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Kent at Canterbury του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), όπου του απονεμήθηκαν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι Μ.Α. και Ρh.D. Ο κ. Βασιλείου διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική και διδακτική εμπειρία, έχει διατελέσει Σύμβουλος - Εμπειρογνώμων Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και έχει διδάξει για πάνω από 20 έτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Τραπεζική", καθώς επίσης και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα του σε ελληνικά και ξένα διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.΄Εχει συγγράψει τα βιβλία "Χρημαιοοικονομική Διοίκηοη" και "Διαχείριση Χαρτοφυλακίου" τα οποία αποτελούν διδακτικά εγχειρίδια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Τραπεζικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και τα βιβλία "Corporate Finance" και "Investment Analysis and Portfolio Management", τα οποία αποτελούν διδακτικά εγχειρίδια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητή Δημήτρη Βασιλείου επικεντρώνονται στη τραπεζική διοίκηση, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σωκράτης Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 1990. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και ιστορία στο Παρίσι. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Recherches sur l΄economie et le finances des villages du Pelion, region d΄industries rurales, ca. 1750-1850" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, τον Οκτώβρη του 1989. Έχει εκδώσει πολλά άρθρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, καθώς και τη μονογραφία με τίτλο: "Η ελληνική αγροτική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα: Η περιφερειακή διάσταση", Ηράκλειο 2003 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Σφακιανάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει διδάξει μαθήματα Πληροφορικής, Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά το διάστημα 1995-2000 συμμετείχε σε οικονομοτεχνικές επιτροπές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας από τη θέση του Επιστημονικού Ερευνητή του ΚΕΠΕ. Είναι αξιολογητής επενδυτικών σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων. Εργασίες του δε έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα