Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188615793
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Η παρούσα μελέτη αναλύει με τις μεθόδους της ιστορικής επιστήμης την παρουσία των Ελλήνων παροίκων στην αιγυπτιακή βιομηχανία κατά τη μεταπολεμική περίοδο και μέχρι την εθνικοποίηση (1945-1963). Σ’ αυτή την περίοδο σημειώνεται η τελευταία αναλαμπή της ιδιαίτερης δραστηριότητας των Ελλήνων στην Αίγυπτο. Πρόκειται για έργο που αξιοποιεί σε σημαντικό βαθμό ανεξερεύνητα μέχρι τώρα αιγυπτιακά κρατικά αρχεία και άλλες πηγές στην αραβική γλώσσα. Η αξιοποίηση αυτών των πηγών είναι καθοριστική για την κατανόηση της εποχής και της ελληνόκτητης βιομηχανίας στην Αίγυπτο, καθώς υπερβαίνει τον διπλό περιορισμό της παροικιοκεντρικής και της ελληνοκεντρικής θεώρησης της ιστορίας. Φορείς μιας βαριάς κληρονομιάς με στοιχεία εποποιίας, οι Αιγυπτιώτες βιομήχανοι άφησαν και σ’ αυτές τις συνθήκες το αποτύπωμα της παρουσίας τους στη χώρα του Νείλου − όποιο κι αν ήταν το τέλος που επιφύλασσε η ιστορία σε αυτή την τελευταία αναλαμπή.
Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη είναι πτυχιούχος της Παντείου ΑΣΠΕ. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας, ιστορικής δημογραφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-I- Σορβόννη και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.
Ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει ιστορική δημογραφία, ιστορία των νοοτροπιών και τοπική αυτοδιοίκηση στο πολιτικό σύστημα. Έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στον ελληνισμό της Αιγύπτου, στην ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Αφρική και στο φαινόμενο του παροικιακού ευεργετισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Sameh Ellaboody γεννήθηκε στη βόρεια Αίγυπτο το 1986. Αποφοίτησε το 2007 από το τμήμα Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών (B.A) με βαθμό «λίαν καλώς», στο Πανεπιστήμιο Al Azhar στο Κάιρο. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου από το 2022 και εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Al Azhar στο Κάιρο.
Έχει κερδίσει 6 διεθνή βραβεία στον τομέα της παραγωγής ντοκιμαντέρ στον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017 και το 2019 για το καλύτερο αραβικό ντοκιμαντέρ που ασχολείται με το ζήτημα της μετανάστευσης. Έχει κάνει επίσης την παραγωγή ορισμένων ντοκιμαντέρ για την DW, το France 24, το BBC και το ONTV Αιγύπτου.
(Πηγή: "Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing", 2024)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα