Η ιστορία του Αιγαίου είναι ταυτισμένη με τα ευγενέστερα επιτεύγματα του ανθρώπου και, βέβαια, με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο καθηγητής Παύλος Κ. Τούτουζας, με πένα γλαφυρή και εκλαϊκευμένη, μας ταξιδεύει στα βάθη της Ιστορίας, από την αρχαιότητα με τα Ασκληπιεία και τον Ιπποκράτη, τους Επτά Σοφούς και τον Πυθαγόρα, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο. Μέσα στις σελίδες αυτές ο αναγνώστης ζει την ατμό-σφαιρα του πολιτισμού της αρχαιότητος αλλά και των Ελληνιστικών χρόνων. Ακολουθεί μία συναρπαστική αναφορά στο Βυζάντιο με τον υψηλό πολιτισμό του, τη στρατιωτική ισχύ, την πρωτοποριακή κοινωνική και υγειονομική του οργάνωση, το επί οκτώ αιώνες σταθερό του νόμισμα, που του εξασφάλισε οικονομική ευμάρεια και ανάπτυξη. Με έγκυρη και τεκμηριωμένη βιβλιογραφία επαϊόντων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επιβεβαιώνεται το γεγονός πως, μεταξύ των πολλών άλλων, το Αιγαίο ήταν η γενέτειρα του σύγχρονου Νοσοκομείου, το οποίο σήμερα αποτελεί θεμελιώδη δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η μεγάλη καταστροφή που έφεραν οι Σταυροφόροι το 1204 στέρησε, μεταξύ των άλλων, το Νοσοκομείο από ολόκληρες χώρες της Ανατολής, το οποίο, ευτυχώς, έστω και με καθυστέρηση, υιοθετήθηκε στην Ευρώπη, όπου από το 1500 και εντεύθεν αρχίζει να σημειώνεται η πρόοδος της Ιατρικής. Ώστε το Αιγαίο έδωσε το σύγχρονο Νοσοκομείο, αναμφισβήτητα κορυφαία προσφορά που οφείλει να αναγνωρίζει η Ευρώπη. Με την απελευθέρωση, οι Έλληνες επανέρχονται στο διεθνές προσκήνιο στις τέχνες και τα γράμματα αλλά και στην ιατρική. Έλληνες καρδιολόγοι διαπρέπουν σήμερα στο τομέα της έρευνας και βρίσκονται στην πρωτοπορία, όπως επιβεβαιώνεται από τη σημαντική και ενεργό παρουσία και συμμετοχή τους στα μεγάλα ιατρικά συνέδρια της Ευρώπης και της Αμερικής. Εύκολα και ευχάριστα ο αναγνώστης, με τεκμηριωμένα στοιχεία, αντιλαμβάνεται ότι ο Ελληνισμός έχει την ικανότητα, όχι μόνον να επιβιώνει στα δύσκολα αλλά και να επιτυγχάνει υψηλούς στόχους και διακρίσεις και να παράγει πολιτισμό.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Παύλος Κ. Τούτουζας γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Το 1959 απεφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Παθολογία και Καρδιολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών μέχρι το 1963. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (1964-66) και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό στο National Heart Institute and Hammersmith Hospital, London, England, μέχρι και το 1969.
Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1969) και απέκτησε τον τίτλο του επίκουρου Καθηγητού (1972). Από το 1975 έως το 1984 εργάστηκε ως υποδιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 ανακηρύχθηκε Διευθυντής της ίδιας Κλινικής. Το 1988 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το 1989 ανακηρύχθηκε Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1984-86), γραμματέας (1978-90) και πρόεδρος (1990-92) της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας.
Είναι μέλος επιτροπών και ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα