Αιδώς - Δεκαεπτά αιώνες ελληνικού καημού από τον Όμηρο έως τον Πατριάρχη Φώτιο (800 π.Χ. έως 897 μ.Χ.)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αιδώς - Δεκαεπτά αιώνες ελληνικού καημού από τον Όμηρο έως τον Πατριάρχη Φώτιο (800 π.Χ. έως 897 μ.Χ.)

Κώστας Ε. Μπέης

«Ούτε οι Αθηναίοι αντιστάθηκαν εναντίον των Περσών για χάρη της ελευθερίας των Ελλήνων, μήτε οι Έλληνες για χάρη της δικής τους ελευθερίας. Οι Αθηναίοι πολέμησαν, με στόχο να υποκαταστήσουν τη δική τους κυριαρχία στη θέση της περσικής δεσποτείας, ενώ εξ άλλου οι άλλοι Έλληνες εναντιώθηκαν στην εκ Περσίας στρατιωτική εισβολή, αγνοώντας ότι απλώς και μόνον πάσχιζαν ν` αποφύγουν έναν τύραννο, προκειμένου ν` αποκτήσουν κάποιον άλλον, καθόλου λιγότερο συνετό από τον πρώτο, όμως ασφαλώς χειρότερα συνετό εκείνου!» (Συρακούσιος Ερμοκράτης, προς τους Καμαριναίους)
Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, η οποία επιβεβαιώνεται σταθερά έκτοτε για όλους τους εκάστοτε ισχυρούς λαούς, έως και στις δικές μας πικρές μέρες.
Μια αλήθεια, η οποία δεν μπορεί ν` αποκρυβεί, όσα εντυπωσιακά λόγια κι αν ακούγονται. Δηλαδή: κούφιες ωραιολογίες, όπως ενδεικτικώς ο κομπασμός του Περικλή, αναφορικά με τους προγόνους των Αθηναίων, οι οποίοι, «κατοικώντας οι ίδιοι πάντοτε, ως τις μέρες μας, τούτην εδώ τη δική μας χώρα, μεσ` απ` τη διαδοχή αδιάκοπων γενεών, τελικώς, με τη δική τους ανδρεία, την παρέδωσαν σ` εμάς ελεύθερη, έτσι που να είναι άξιοι επαίνου, τόσον εκείνοι, όσον εξ ίσου και οι δικοί μας πατέρες».
Η πικρή πραγματικότητα συνοψίζεται στην παραδοχή της ακατάσχετης ανθρώπινης ροπής και σταθερής αμαρτίας, που δεν είναι άλλη από την ακόρεστη εξουσιολαγνία. Σε όλους τους χώρους ανθρώπινης επιρροής. Ακόμη και στους ιερούς χώρους της ευαισθησίας της θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και στους χώρους καλλιέργειας του έρωτα για τη γνώση.
Αυτός είναι ο καημός του συγγραφέα, ο οποίος όμως οφείλει να καταγράψει και την έντονη εναντίωση που συνάντησε σχετικώς, προτού ακόμη να στείλει τα χειρόγραφά του στο τυπογραφείο [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Κώστας Ε. Μπέης

Κώστας Ε. Μπέης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Ε. Μπέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου δίδαξε και σ΄ άλλα πανεπιστήµια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει µετάσχει, ως προσκαλεσµένος εισηγητής, σε πλήθος επιστηµονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξάλλου και ο ίδιος έχει οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, για την επιστήµη του Δικαίου, καθώς και για τη φιλοσοφία. Ιδρυτής και επί σαράντα χρόνια διευθυντής του μηνιαίου νομικού περιοδικού "Δίκη", τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπηρέτησε και σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα: πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής, υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου του Τόκιο και έχει τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί" για τη συμβολή του στην προαγωγή της ειρήνης και της φιλίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Το 2005 δέχτηκε από τον μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο την ευλογία του ιερέα. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται στην επιστήμη του δικαίου, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση, και στον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
550
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
1.087 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση